krpan in druščina postani član

Naslov teme: ...ali pač? Ali pač. (Iz teme o stanovanjih)

6027  17.11.2013 - 11:32h / Drugi davki in takse / Avtor: ? / 73 / 5

 

? :"Dobro, če en zakon nekaj definira kot darilo, ne more tisto "isto nekaj" drug zakon definirati kot dohodek - ali pač? Potem bi bila lahko ista zadeva obdavčena istočasno po dveh zakonih?" 

Matjaž: "Ali pač."

 

Matjaž, če prav razumem Tvoj odgovor, je po tvojem hiša, ki jo stric daruje nečaku, obdavćena dvakrat: kot darilo po ZDDD in  kot drugi dohodki - darilo po ZDOH?

? - 17.11.2013 - 11:35

...ali pa zraven hiše še avto , da bodo zajete tudi premičnine...

Matjaž K - 17.11.2013 - 17:18

 " Matjaž, če prav razumem Tvoj odgovor ..."

 

Ne razumeš prav, ker ne upoštevaš, da velja "Ali pač" v okviru pravila "VBVZ" (=več branja več znanja)., tj. prej je treba v vsak posamezen predpis pogledati, kako se nekaj obdačuje (btw: tvoj primer ne ne podlega dohodnini - zveza: ZDoh-2 19. čl. 3. tč., ampak to ne pomeni, da primeri "DDD - dohodnina" ne obstajajo).

 

Sicer pa je "ali pač" bilo mišljeno v kontekstu, da obdavčitev z enim davkom ne pomeni avtomatične izključitve obdavčitve z drugim davkom (se spomnim primera s seminarja, ki mi ga je razlagala kolegica: ko je bilo razlagano/pojasnjeno, da plačila PO-nerezidentom podlegajo davnemu odtegljaju DDPO je ena udeleženka skočila v zrak  da "zakaj", če pa so naredili samoobdavčitev z DDV).

? - 18.11.2013 - 10:56

Hvala!

 

No, tvoj "ali pač" sem namreč razumel kot konkreten odgovor na izrecno vprašanje o darilih.

Po naknadni rabi priporočenega (koristnega) pravila "VBVZ" domnevam, da tvoj "ali pač." (v smislu lahko, ne pa nujno) ,  velja res celo za darila, seveda če prav kapiram.

 

Če fizična oseba Janez Novak da darilo svojemu prijatelju, pade samo pod ZDDD ; če pa je obenem sp in prijatelj njegov zaposleni, pa pade tudi pod ZDOH, pa čeprav mu da iz žepa in ne iz poslovnih sredstev?

 

Še hujša pa je, če kot oče da za rojstni dan darilo sinu, ki je zaposlen pri njem : ZDDD sicer odpade, pade pa pod ZDOH?

lp

PS Saj res, kdo ve, če so taki pravičniki, kot so stečajniki, plačali  DDD od daril, ki so jih na skupnih feštah dajali stečajnim sodnicam (Prijatelji )? Ali so jih prikazali kot reprezentanco - poslovni partnerji v španoviji?

Ali če imajo pravoverne računovodje - davčno nepriznani odhodki - podkupnine?

 

? - 18.11.2013 - 13:50

"VBVZ" ni nikoli preveč:

ZDDD 2. člen

 

(1) Predmet obdavčitve po tem zakonu je premoženje, ki ga fizična oseba prejme od fizične ali pravne osebe kot dediščino ali darilo in se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja dohodnino.

 

(4) Ne glede na določbe tega člena darilo ali dediščina, ki zajema le premičnine, ni predmet obdavčitve, če je skupna vrednost premičnin nižja od 5.000 eurov.

 

Torej malo drugače:

Če fizična oseba Janez Novak da darilo svojemu prijatelju, pade samo pod ZDDD ; če pa je obenem sp in prijatelj njegov zaposleni, pa pade tudi pod ZDOH, pa čeprav mu da iz žepa in ne iz poslovnih sredstev?

 

 

? - 18.11.2013 - 13:52

napačna tipka ! še enkrat:

Torej malo drugače:

Če fizična oseba Janez Novak da darilo svojemu prijatelju, pade  pod ZDDD ; če pa je obenem sp in prijatelj njegov zaposleni, pade pod ZDOH, pa čeprav mu da iz žepa in ne iz poslovnih sredstev?