krpan in druščina postani član

Naslov teme: politiki - miljavžnkrat vam hvala

5961  13.11.2013 - 17:42h / Ostalo / Avtor: Matjaž K / 86 / 17

http://www.finance.si/8351152/Espeji-bodo-lahko-delali-tudi-po-upokojitvi

 

Espeji bodo lahko delali tudi po upokojitvi

 

Vlada je dosegla dogovor o razveljavitvi določbe pokojninskega zakona, ki upokojencem prepoveduje opravljanje samostojne dejavnosti

 

Vlada je danes dosegla dogovor, da ministrstvo za delo pripravi ustrezne spremembe pokojninskega zakona v delu, ki upokojencem prepoveduje opravljanje samostojne dejavnosti. Spremembe, ki jih je predlagala Državljanska lista Gregorja Viranta, bodo začele veljati s 1. januarjem 2014.

 

V DL ob tem opozarjajo vse samostojne podjetnike, ki so zaradi upokojitve nameravali zapreti dejavnost, da z ukinjanjem statusa samostojnega podjetnika ne hitijo.

---------

Hvala (od najmanj do najbolj pomembnih razlogov), ker:

 

- ste mi spet "zasrali" pisanje gradiva za Davčno šolo

 

- boste vsem upokojenskim s.p.-jem, ki so dejavnost že "dali dol" omogočili da se povrnejo v status s.p.-ja  in jim povrnili v tem času izpadli dohodek in tudi vsem "upokojenskim" s.p.-jem, ki so začeli (ali pa bog ne daj: že zaključili) postopek statusnega preoblikovanja iz s.p. v d.o.o. povrnili vse v zvezi s tem nastale stroške

 

- spet "tik pred zdajci" spreminjate zakonodajo in nam s tem omogočate stabilno pravno okolje

 

(+) cinična šank pripomba:

 

da spet nekaj "politikantsko vrtičkakte" tik pred zdajci (je mogoče "zadaj" utrjevanje koalicijskih vrst pred glasovanjem o interpelaciji ??)

 

Skratka: miljavžnkrat vam hvala.

 

AP - 13.11.2013 - 18:50

Ja kaj pa nej zdej tisti nardimo, k smo ravn dons vplačal 7.500,00 in čakamo na sodišče.

 

Brrrr, no pa vseeno hvala!!!

FRANJA - 13.11.2013 - 19:49

Skratka: miljavžnkrat vam hvala. Matjaž,vem da je  to "tik pred zdajci" zate dodatno delo,toda postavi se v bran nam,ki še tako radi delamo .Zaposlitev dveh delavk s tem  ni ogrožena.Ker sem pa cepljena proti brzini ,v tej smeri še nisem ničesar ukrenila.D.o.o. odpade,nimam "cvenka",ta mladim pa "ne diši"

takšna dediščina,raje prejemajo plačo,je 100%-na,kljub krizi v naši stroki.

Upam,da je to res ,saj verjetno  SLO 1 ne bi to tako udarno objavila v poročilih.Bom rekla,"miljontavžnkrat" hvala predlagateljem .Sedaj se lahko mirno posvetim pripravam na davčno napoved in bilanc,pooblastila ostajajo,digitalno potrdilo tudi,limit na mojem posl.računu tudi...itd.

Verjetno vsi klepetalci niste privrženci te spremembe,meni pa je ta novica polepšala večer,kar se v tem obdobju sprememb skoraj nikoli več ne zgodi.

Lp

BORIS - 13.11.2013 - 19:24

A veste kolk so spet sranje naredil, kolk jih je že prepisalo s.p-je na sorodnike, odpiralo d.o.o.-je..., pa kdo bo kriv??, se ve, nihče.

cah - 13.11.2013 - 19:33

Nič za to, naj kar ostane v gradivu za Davčno šolo. Dogovor v vladi še ne pomeni, da bo tudi sprejeta sprememba (in se ne bi zgodilo prvič). Do konca leta je 1,5 meseca, ZPIZ pa že straši, da bo po 01.01. po uradni dolžnosti začel s postopkom. Če pa bodo tako pridni in bo sprememba zakonodaje dejansko uveljavljena s 01.01.2014, pa bi morale prehodne določbe vsebovati: da se za s.p.-ki so bili registrirani na dan 01.01.2013 vzpostavi prvotno stanje na stroške države.

Matjaž K - 13.11.2013 - 19:57

Najbolj "hecno" pa je, da spremembe prispevkovne obravnavi odpravnin za določen čas (ZDR-1 79. čl.) tlačijo v ZMEPIZ-1 (ki je trenutno v postopku v DZ) iz razloga, ker je (baje) "diranje" ZPIZ-2 v 2013 tabu tema, potem pa ti en (pre)virant tako useka.

 

Btw: to s (pre)virant je povzeto po Mladini (da mi ne bo kdo očital blatenja dobrega imena).

Metka - 13.11.2013 - 20:49

Tega  smo pa zelo veseli tudi v naši hiši. Upajmo le, da bo res tako.

ehehe - 14.11.2013 - 08:47

Milijavžntkrat hvalaa predlagateljem

MeTa - 14.11.2013 - 09:34

Berem tole debato, pa ne razumem najbolj. Sama še nisem tam, da bi sploh razmišljala o penziji ali kar koli že bo, ko bo , če bo :). Se pravi, da smo spet poskrbeli za najbolj zanesljivo preskrbljen del na še populacije. Poleg stabilne in zaenkrat nedotakljive penzije, še dejavnost.

Kaj pa ostali nezaposleni in mladi . . . .  ?

Samo moje razmišljanje ob branju tehle vrstic. Res ne vem, kam nas peljejo.

mp - 14.11.2013 - 10:03

Penzinosti so dost pregaral in več ko 40 let vplačevali za svojo preljubo penzijo in zdaj naj jo kar dajo stran, ker se mladim in ostalim ne ljub delat? Verjetno ima vsak penzinost za sabo kaj otrok, pa raje delajo kaj drugega , najraje pa sploh nič in čakajo da "tastari" kaj dajo.

Ali vi mislite, da če se bo penzionist nehal ukvarjat z dejavnostjo, da bo to namesto njega delal kater drug? V sanjah! Če ima delavce , bodo raje šli na zavod in si potem mogoče drugo službo iskal, kakor da bi nadaljeval.

MeTa - 14.11.2013 - 11:15

Tudi mi garamo (tisti, ki garamo) in vplačujemo za penzijo, ampak mi že sedaj vemo, da od tega ne bo veliko, oziroma bo premalo za preživet. Marsikdo ima penzijo večjo, kot je bila plača in je danes plača za isto delovno mesto. glede na to, da je kriza, se sprašujem, če je to v redu. Kriza, ok, naj bo kriza za vse.

Kar se pa maldih tiče, država jih je tako vzgojila. Ne-delo je bilo več vredno, kot delo, še posebej POŠTENO delo.

Upam, da pridejo čim prej boljši časi za vse.

Barca - 14.11.2013 - 09:42

Ne morem mimo tega - zdaj se tudi OZS trka po prsih za to, sredi januarja (ko sem jim poslala mail s tem vprašanjem) pa so se s tako ureditvijo strinjali in jo celo podpirali.

 

Kopiram njihov odgovor:

Spoštovani!

 

OZS se je strinjala z ureditvijo, da je delna upokojitev, za katero se bodo do konca letošnjega leta lahko odločili tudi uživalci pokojnine, ki so navedeni spodaj,ustrezna rešitev, saj so vsi tisti, ki so po upokojitvi imeli polno pokojnino in dejavnost zgolj s plačevanjem pavšalnih prispevkov, predstavljali nelojalno konkurenco ostalim obrtnikom, ki so morali plačevati polne prispevke.

 

Za več informacij na to temo se lahko obrnete na našega svetovalca ...

val4 - 14.11.2013 - 12:02

ja, tudi oni spadajo pod  bando pokvarjeno, ki sprejema odločitve s figo v žepu. Danes ne veš kaj ti jutri prinese? Kako dolgo še?

 

Joj, kak sem jezna pa več ne vem na koga in zakaj,  tolk je "svinjarije".  

 

Martin Krpan - 15.11.2013 - 09:52

Bi kaj zapisal o tem, zakaj imamo takšne politike, zakaj ljudje ne izpolnijo svoje volilne obveze itd. Dejstvo je, da prisesanci na proračun (ja, te "navlake" se je nabralo sigurno vsaj okoli 50%) bolje izpolnjujejo svojo volilno pravico kot ljudje iz gospodarstva (zaposleni, brezposelni, podjetniki ...), saj z oddajo volilnega glasu v bistvu zagotavljajo svoj ekonomski obstoj.

00 - 15.11.2013 - 10:46

se strinjam z MeTo (dvakrat).

 

PS Seveda je široka pahljača primerov.

 

Na eni strani so tisti, ki so bili benificirano upokojeni "še v cvetu mladosti" (orožniki!), ali pa invalidi- šoferji, ki so po upokojitvi najbrž šli v Medjugorje, saj zdaj že desetletja furajo zase brez težav... 

 

Drugo stran bo dopolnil kdo drug...

Marjana - 15.11.2013 - 11:01

Sem mnenja, če si v penziji si pač v penziji in nitreba jamrat kako je nizka in ne vem kaj vse še.

Mladina bo morala začeti enkrat delati zase , ne pa da kar čakajo da ta stari delajo in jim filajo žepe.

Naši starši in tudi stari starši so bili presrečni ko so si lahko odahnili in firmo prepustili mladim. Tudi mladi so se zavedali da brez trdega dela ni uspeha. Odvisno kako so vzgojeni , tako pač cenijo delo in zaslužek.

Lola - 18.11.2013 - 08:35

Koliko ljudi se zmrazi ob trženju takšnih in podobnih delavnic: Kako lahko dela upokojenec? Novosti v zakonodaji glede dela upokojencev, Kako bo od 01.01.2014 lahko delal upokojenec? Se ne bi ukvarjali z BREZPLAČNIMI delavnicami, kako zaposliti mlade, ki to zdaj ostajajo še pri 35-ih letih? Se ne bi vprašali, kaj bo iz teh generacij? Gospa upokojenka, ne bi raje prebrala kakšno knjigo, šivala, hodila na sprehode, vnukom brala pravljice... kot pa da hodiš delat in otrokom mesečno od svojega dela daš 300, 400, 500 eur? In upokojenec, ne bi raje volantersko delal s kakšnim mladim in bi ga naučil svoje stroke, ker "tamlad" teorijo krasno pozna, do prakse pa ne uspe priti. Koliko vas je upokojencev, ki ste pripravljeni volantersko prenesti svoje znanje na mlade?

 

Tudi mi smo za s.p.-ja upokojenca že "skoraj" oddali k notarju vse za preoblikovanje. In zdaj srčno upam, da boste, državni veljaki, res uspeli v 1,5 mesecu to tudi izpeljati. Stroške, ki so nastali, pa bomo očitno pogoltnili.

 

Gremo naprej... dokler je še kej...

Niki - 19.11.2013 - 11:33

Garam v očetovem podjetju že 30 let. Ob delu in družini sem se tudi dodatno izobraževal, prišel do diplome, ker so mi starši govorili, da bom njihov naslednik in peljal podjetje naprej. Ko pa sem izrazil željo, da bi stvari uredili, so mi začeli groziti, da bosta podjetje zaprla.  Oče pri svojih 74 letih in dobri penziji še ne razmišlja o prenosu na naslednika, ker je v podjetju pasivno  zaposlena tudi sestra, brez izobrazbe in je to njena edina alternativa. No , komu so naredili medvedjo uslugo??