krpan in druščina postani član

Naslov teme: REK1 v 2014

5951  13.11.2013 - 11:11h / Dohodnina / Avtor: malena / 63 / 2

Verjetno se vam bo zdelo vprašanje zelo butasto, pa vseeno...

V REK1 bo potrebno vpisati tudi povračila stroškov prenočišča. Zaposleni na službeni poti v tujino velikokrat sami plačajo račun za hotel. Ta znesek jim seveda povrnemo. Je to potrebno vpisati? V dilemi sem zato, ker če je račun plačan s službeno kartico, tega zneska seveda ne prikažemo na REKu.

Pa še en primer, tajnica gre v Mercator in kupi čaj in kavo za reprezentanco. Založi denar, ki ji ga nakažemo na TRR (nimamo blagajniškega poslovanja). To se po mojem mnenju tudi ne vpisuje v REK?

Hvala za vaša mnenja.

Matjaž K - 14.11.2013 - 09:40

Moje mnenje je:

 

"Zaposleni na službeni poti v tujino velikokrat sami plačajo račun za hotel. Ta znesek jim seveda povrnemo. Je to potrebno vpisati?"

 

Da - saj mora v ta namen predložiti obračun potnega naloga.

 

" V dilemi sem zato, ker če je račun plačan s službeno kartico, tega zneska seveda ne prikažemo na REKu."

 

Hmm.

 

Drži, da se na REK-u to sedaj ne prikazuje - ampak zdaj je zdaj, od 1.1.2014 pa je drugače. Problem tega specifičnega primera je, da iz vidika stroškov (tj. R4) gre za stroške službene poti, medtem ko iz vidika denarnega toka (zapiranja R2 oz. nakazila Kto 110) ni dogodka v smuslu nakazila na TRR delavca. vseeno pa menim, da se tudi to poroča - zakaj: recimo, d abi si delavec s službeno kartico na službeni poti plačal npr. užitke pri "prijateljici noči". Valda da bi to letelo v davčno osnovo za dohodnino, kljub temu, da iz 110 ne bi bilo nakazila na TRR delavca.

 

Pa še en primer, tajnica gre v Mercator in kupi čaj in kavo za reprezentanco. Založi denar, ki ji ga nakažemo na TRR (nimamo blagajniškega poslovanja). To se po mojem mnenju tudi ne vpisuje v REK?

 

"tajnica gre v Mercator in kupi čaj in kavo za reprezentanco. Založi denar, ki ji ga nakažemo na TRR (nimamo blagajniškega poslovanja). To se po mojem mnenju tudi ne vpisuje v REK?"

 

Menim, da se ne vpisuje , ker ne gre za povračilo storškov delavca, ampak za povračilo založenega denarja.

malena - 15.11.2013 - 15:16

Matjaž K, najlepša hvala za izčrpen odgovor.