krpan in druščina postani član

Naslov teme: Knjiženje subvencij

5874  08.11.2013 - 15:42h / Ostalo / Avtor: Lusja / 400 / 3

Imam pomisleke glede knjiženja subvencij - konto 768 ali konto 785?

 

SRS 18.5 opredeljuje subvencije kot del poslovnih prihodkov, povezanih s poslovnimi učinki (v tem primeru K 768), nikjer pa ni definirano, katere so subvencije, dotacije in podobni dohodki, ki NISO povezani s poslovnimi učinki?

 

Poleg tega je tu še DDV - "prave" subvencije se vključujejo v izračun odbitnega deleža, medtem ko se "neprave" (pokrivajo del prodajne cene prejemnika) ne, ker pomenijo obdavčen dogodek?

 

Kam sodi subvencija, prejeta od Ministrstva za gospodarstvo, s katero sofinancirajo industrijsko raziskavo v višini 50% stroškov? Iz pogodbe in navodil je razvidno, da je treba prihodek ločeno prikazati (ne moremo samo zmanjšati stroškov), poleg tega pogodba vsebuje klavzule, ki določajo, da nam opravljena raziskava ne sme prinašati dohodkov (neposrednih, seveda se nadejamo bodočih prihodkov od razvitega proizvoda). Ali taka subvencija še sodi med poslovne prihodke, povezane s poslovnimi učinki, ali ne? Prosim za kakšno mnenje ali namig :)

tina - 11.11.2013 - 06:42

DA so povezane z ustvatrjanjem poslovnih učinkov - z opravljanjem vaše dejavnosti

Subvencije 785 npr. za zaposlitev delavcev. Te niso povezane s poslovnimi učinki

Lusja - 11.11.2013 - 11:48

Tina, hvala za odgovor, vendar mi še vedno ni jasno - mogoče sem bolj trde glave :) Po kakšni logiki industrijska raziskava je povezana z ustvarjanjem poslovnih učinkov, nova zaposlitev pa ne? Pri nas nikogar ne zaposlimo, če od njega ne pričakujemo poslovnega učinka :) Mogoče veste, kje bi lahko prebrala kaj več o tem?

marta - 11.11.2013 - 11:52

Po kakšni logiki industrijska raziskava je povezana z ustvarjanjem poslovnih učinkov, nova zaposlitev pa ne?

 

To tudi meni ne gre dol... lp