krpan in druščina postani član

Naslov teme: Osebni ali poslovni račun?

5854  07.11.2013 - 21:59h / Ostalo / Avtor: Jasna P. / 252 / 15

S.p. ima po tolmačenju durs-a namesto poslovnega računa lahko osebni račun; nekatere banke s.p.-ju odprejo osebni račun, nekatere zgolj poslovnega, ker Banka Slovenije ne dovoli osebnih računov za s.p. Kaj je zdaj prav? Na usposabljanjih na zavodu za zaposlovanje za tiste, ki dobijo subvencijo za samozaposlitev, trdijo, da imajo lahko osebni račun, na poslovni banki to ne pije vode. Kaj je prav?

tina - 08.11.2013 - 06:31

Prav je poslovni račun. Pa še nekaj. Po naših izkušnjah, ko je s.p. dvigoval gotovino, ko so bili le osebni računi, so bile provizije zelo visoke in to so neupravičenin stroški za s.p. Na osbnem računu se dogajajo tudi vse osebne transakcije, na poslovnem pa le tiste, ki se tičejo opravljanja dejavnosti. Kar se triče knjiženja pa bi morali knjižiti vse transakcije ( če bi bil osebni račun) in plačevali bi tusdi za povsem osebne zadeve fizične osebe.

Res je tudi smiselno imeti ločen poslovni račun, ne samo obvezno !

Obrnite se na nas in nam zaupajte knjiženje, pa vam tudim svetujemo

00 - 08.11.2013 - 09:38

tina:"  Po naših izkušnjah, ko je s.p. dvigoval gotovino, ko so bili le osebni računi, so bile provizije zelo visoke "

 

Od kje pa to?  Prvič slišim, da bi bile provizije za dvige gotovine z osebnega računa.  lp

Tim - 08.11.2013 - 07:27

Ne vem kateri DURS to tako tolmači, ampak mariborski DURS eni moji stranki ni hotel dodeliti DDV številke za storitve v EU , ker ni imel poslovnega računa.

J. - 08.11.2013 - 07:38

Lahko ima ločen osebni račun. Nikjer ne piše, da ne sme biti osebni račun. Gre za nižje stroške vodenja ipd, vendar mora pa imeti en ločen račun za poslovanje in en račun za osebne zadeve, kamor dobi plačo, otroške doklade, ipd.

Takšen imam odgovor od DURSa in tako mi učimo stranke.

Ne nasedajte prosim tem lažem zgoraj.

Če ste s.p., samozaposlen, normiranec ali popoldanski po dejanskih odhodkih, se vam splača vzeti ločen osebni račun.

Lp,J

J. - 08.11.2013 - 07:40

Pa še to, na DURSu obstaja obrazec s katerim jim sporočite številko osebnega računa, ki ga uporabljate za dejavnost.

Preverjeno: na dveh različnih uradih so mi ga sprejeli!

Lp, J

w - 08.11.2013 - 08:57

...... in ko takega partnerja želiš dati v izvršbo (COVL), nimaš nobenega podatka o številki računa, iz katerega naj se dolg izterja  :((

Bhakti - 08.11.2013 - 09:13

Ko je izvršba, se ti vsedejo na vse račune, ki jih imaš odprte. Preverjeno!!

00 - 08.11.2013 - 09:40

in ko takega partnerja želiš dati v izvršbo (COVL), nimaš nobenega podatka o številki računa, iz katerega naj se dolg izterja  :((

 

saj mora dati št. računa, preko katerega posluje,  na durs (in ajpes?)...,

w - 08.11.2013 - 10:37

Ajpes nima osebnih računov (preverjeno), dursovi podatki so pa zaupni

lusi - 08.11.2013 - 10:50

Ob izvršbi se vsedejo samo na tiste račune, ki jih navedeš v izvršbi. Tukaj ni avtomatizma, samo to, kar je napisano v izvršbi.

Če ima kdo kakšne ideje, kako priti do podatkov o bančnih računih sp-jev se priporočam, ker jih je težko iztrjevati ravno zaradi te zmešnjave okoli osebnih in poslovnih računov.

jonka - 09.11.2013 - 08:21

Ko bosre prejeli pranomočen sklep o izvršljivosti izvršbe, na podlagi tega dokumenta lahko pri Ajpesu naredite poizvedbo o osebnih računih.

looka - 08.11.2013 - 11:39

Na vse račune se usede lahko DURS, mi "navadni" upniki se usedemo le na tiste, ki jih v izvršbo vpišemo.

Cicero - 11.11.2013 - 10:04

Ko na COVL oddaš izvršbo ni potrebno napisati računa in ti ga poiščejo avtomatično glede na davčno številko. V primeru s.p. so to vsi računi. Tako osebni kakor poslovni pri vseh bankah. S tem nimaš nič. Če pa si preveč ubogljiv in pišeš sam račune za izvršbo se tudi sam z.... s tem kje ima dolžnik račune.

Da pridobiš sam vse račune je bistveno daljša pot polna po-trpljenja.

Z zapiranje in odpiranjem TRR se nekateri izognejo blokadam in črnim listam bonitetnih programov ,ker lahko odpirajo TRR po potrebi in jih nato zaprejo saj tako in tako ne morejo biti blokirani v tako kratkem času.

DURS pa je še najbol podoben velikim dinozavrom, ki so imeli (karikirano rečeno) tako majhne in oddaljene možgane, da rit ni vedela kaj dela glava in obratno.

AJPES in posredno DURS imata podatke o vseh poslovnih subjektih in tudi o TRR-jih odprtih za poslovni namen, saj je iz registra razviden namen odpiranja računa. Tretjerazredni DURS-ov ali AJPES-ov programer bi lahko naredil pregled in primerjavo poslovnega registra in registra TRR ter ugotovil, kdo nima odprtega trr za poslovanje ter izdal plačilne naloge. Kazen za prekršek, če ni odprtega računa je od 800-10.000 EUR. Posebej še za odgovorne osebe.

Denar jim leži na cesti in še pošteni davčni zavezanci bi bili zaščiteni malo bolj.

DURS in ostali se zadnje čase najraje ukvarjajo s populističnimi krepi ter kontrorlo že kontroliranega in jim take "nepomembne" zadeve ne sežejo do srca.

Cicero - 11.11.2013 - 10:13

Tole pa so pravne podlage za vse tiste, ki razlagajo odpiranje TRR tako in drugače.
Seveda so to tudi podlage za sankcije, ki bi jih DURS lahko dal lumpom, pa jih ne naredi.
 
ZDAVP-2
37. člen (obveznost ponudnikov plačilnih storitev ter subjektov vpisa v poslovni register)
3.) Subjekti vpisa v poslovni register Republike Slovenije morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev odprt transakcijski račun. Samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, morajo imeti za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen transakcijski račun
 
397. člen (davčni prekrški v zvezi z opravljanjem dejavnosti)

14.a) V nasprotju z zakonom poslovni subjekt pri ponudniku plačilnih storitev nima odprtega ali ločenega transakcijskega računa (tretji odstavek 37. člena);

00 - 11.11.2013 - 14:06

DURS in ostali se zadnje čase najraje ukvarjajo s populističnimi krepi ter kontrorlo že kontroliranega in jim take "nepomembne" zadeve ne sežejo do srca.

 

Tako bodo po Novem letu intenzivno preverjali registrske št. vozil, ki jih bomo morali navajati v REKih ob obračunih KM, in morebitno zlorabo neusmiljeno preganjali...

 

Alenka: Vsaka sprememba davčnih predpisov je v prid varnosti državljanov...