krpan in druščina postani član

Naslov teme: Blagajna ali paragonski bloki ? ? ?

5792  05.11.2013 - 14:59h / Ostalo / Avtor: MeTa / 309 / 6

Kje piše, da moramo imeti pri gotovinskem poslovanju s končnimi kupci blagajno in ni dovolj pisati paragonske bloke. Pred leti se spomnim, da je bilo nekaj vroče krvi na tržnicah, kako se je potem tole rešilo, pa nisem več sledila. Torej prosim, kje v zakonu to najdem?

davekaj - 05.11.2013 - 18:00

http://www.durs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/12727/5907/

 

Pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov (Uradni list RS, št. 35/13, (42/2013 popr.)).

viki - 06.11.2013 - 07:59

Naša frizerka vse račune piše na paragonski blok.

L.. - 06.11.2013 - 09:09

Še niso frizerji prišli na vrsto pri inšpekcijskih pregledih...

midva - 06.11.2013 - 09:56

Berem vprašanja in odgovore DURS-A v povezavi z gotovinskimi računi po 01.07.2013:

http://www.durs.gov.si/si/aktualno/nove_zahteve_za_racunalniske_programe_za_izdajanje_racunov/vprasanja_in_odgovori_v_zvezi_z_zahtevami_za_racunalniske_programe_za_izdajanje_racunov/

 

V povezavi z izdajanjem gotovinskih računov z excelom, wordom (24. vprašanje) in paragonskimi bloki (13. vprašanje) je navedeno:

 

24. Ali račune še lahko pišem v Excelu ali Wordu?

Če zavezanec Word oziroma Excel uporablja le za vnos in izpis podatkov (kot pisalni stroj), brez avtomatizacije opravil in uporabe izdelanih namenskih aplikacij, ki npr. omogočajo avtomatsko knjiženje, izdelavo in vodenje poročil in evidenc, implementacijo kontrol, itd., ne moremo govoriti o elektronskem obdelovanju podatkov. V tem primeru določbe 8. in 9. člena ZDavP-2 in Pravilnika zanj ne veljajo.

V nasprotnem primeru morajo tudi programi za izdajanje računov v Wordu in Excelu izpolnjevati določbe 8. in 9. člena ZDavP-2 ter Pravilnika.

 

13. Ali Pravilnik kakorkoli vpliva na ureditev poslovanja podjetij, ki pri svojem poslovanju uporabljamo paragonski blok? Določeni manjši zavezanci še vedno uporabljamo navedeni način poslovanja.

Pravilnik ne vpliva na ureditev poslovanja podjetij, ki za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju oziroma za hrambo teh računov ne uporabljajo računalniških programov ali elektronskih naprav. Zavezanci, ki pri svojem poslovanju uporabljajo paragonski blok (papirnati), bodo lahko tudi v bodoče opravljali navedeni način poslovanja.

 

 

 

Glede na navedeno zavezanci še vedno lahko uporabljajo paragonske bloke ter excel ( v določenih primerih, ko ga uporabljajo samo za obliko in izpis izdanega računa). V navedenih primerih zavezanci torej ne potrebujejo posebne računalniške opreme, posledično tudi ne bo možen izpis datoteke, ki jo zavezanci v povezavi z izdajo gotovinskih računov morajo posredovati DURS-u.

 

Kako zavezanec ravna v tem primeru, če ga DURS pozove za dostavo posebne datoteke z vsebino gotovinskih računov? Ali DURS-u samo sporoči, da uporablja npr. paragonski blok in datoteke z seznamom gotovinskih računov ne more zagotoviti?

Kasneje zavezanec te račune dostavi računovodskemu servisu in ta jih evidentira v svojem programu, ki tak izpis omogooča. Ali mora  računovodski servis zagotoviti izpis take datoreke?

 

Včasih se zgodi, da zavezanec izda račun na katerem ni točno navedeno, da je račun bil plačan z gotovino. V poslovnih knjigah je posledično odprta terjatev do kupca. Kasneje (včasih lahko tudi mesec kasneje) ob kontroli knjižb se lahko ugotovi, da je račun bil plačan z gotovino, kar se zavede v poslovne knjige. in posledično bi v takem primeru lahko DURS-u ob morebitnem pregledu odposlali napačne podatke. Kako ravnati v takem primeru?

 

 

 


Tematska rubrika: Prispevki ostalih področij

mp - 06.11.2013 - 10:04

nikjer ne piše!

 

Za Pravilnik o zahtevah za rač. programe velja le, če se uprabljajo rač programi. Zakonske novosti so prinesle zgolj jasnejša pravila in navodila za računalničarje.

Vendar pazite, vsebinsko enaka pravila veljajo tudi za vse tiste, ki evidentirajo promet s pomočjo paragonskih blokov ali na drug, ročni način. Tudi tam ni dovoljeno strokovno nepravilno popravljanje že izdanih računov, seveda pa se napake lahko popravljajo na zakonit način s puščanjem sledi o teh popravkih

marta - 06.11.2013 - 10:05

nimam opraviti s tem, ampak kot sem prebirala debate, je sprememba, poostritev samo v tem, da se pri registrskih blagajnah ne smejo več uporabljati programi, ki dopuščajo naknadno brisanje in spreminjanje računov brez sledu.

Ni pa predpisano, da bi moral izdajati račune čez registrsko blagajno oz da ne bi smeli več pisati računov peš.