krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vzdrževani družinski člani

5697  29.10.2013 - 13:22h / Dohodnina / Avtor: MIKI / 164 / 3

Mene pa zanima, ali moramo oziroma je po zakonu obvezno delodajalcu javiti vzdrževane družinske člane. Ker do sedaj je bilo, da če delavec ni javil niso imeli obračunane mesečne olajšave - konec leta pa so si prijavili v letno dohodnino. Sedaj pa sem malo v dvomih glede na nov pravilnik, da je predpisano prikazovanje podatkov na Rek obrazcih od 1.1.2014 naprej. Ali zahtevate od delavcev, da vam podpišejo izjavo - če jo imate bi prosila za vzorec.

 

Lp,

cah - 29.10.2013 - 13:58

Še vedno boste delali enako kot doslej: če ne želijo med letom uveljavljati pač ne bodo uveljavljali. Tam kjer pa jih uveljavljajo sproti, boste v REK obrazec vpisali zahtevane podatke.

Na splošno pa so v REK obrazcih predpisani podatki, ki ste jih upoštevali pri obračunu plače.....

Matjaž K - 01.11.2013 - 10:05

"ali moramo oziroma je po zakonu obvezno delodajalcu javiti vzdrževane družinske člane"

 

"Valda" da je obvezno - in to že kar nekaj časa

 

Pravilnik o obvestilu za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine, UL RS, št. 138/2006

 

 

cah - 01.11.2013 - 15:41

2. člen

Davčni zavezanec – rezident, ki v skladu s 114. členom Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06) uveljavlja olajšavo za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine, ki se izplačuje za mesečno obdobje, mora s predložitvijo obvestila na obrazcu, ki je Priloga 1 tega pravilnika in njegov sestavni del, pisno obvestiti glavnega delodajalca in izplačevalca pokojnine. Na način, določen v prejšnjem stavku, uveljavlja olajšavo za vzdrževane družinske člane tudi davčni zavezanec – rezident od drugega dohodka, ki ga prejema redno za mesečno obdobje.

 

Še vedno je dano na izbiro zaposlenemu: če želi uveljaviti VDČ že pri akontaciji dohodnine od mesečnega dohodka, potem mora javiti na obrazcu. Če pa ne želi, pa bo uveljavljal še vedno na koncu let (oziroma do začetka februarja...)