krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpravnina

5543  22.10.2013 - 14:12h / Ostalo / Avtor: sarža / 53 / 1

Pozdravljeni, imamo veliko dilemo in sicer delavce - vse bomo odpustili iz poslovnih razlogov - izgubili smo edinega poslovnega partnerja(nekateri so zaposleni za določen čas, nekateri za nedeločen), kako je sedaj z odpravninami.

 

1. DOLOČEN ČAS: tisti, ki so zaposleni več kot eno leto, jim pripada odpravnina (imamo dilemo, gleda se celotni čas zaposlitve z vključenimi podaljševanji pred uvedbo novega zakona 12.04.2013, saj smo delavcem podaljševali za 3m, ker nismo vedeli kako bo....) 

 

2. NEDOLOČEN ČAS: najprej je bil zaposlen za določen čas (pred uvedbo zakona), nato pa za nedoločen čas, tudi pred uvedbo zakona, vprašanje, katero obdobje se tukaj vzame, tudi obdobje iz pogodbe za določen čas, ali samo za nedoločen čas.....

 

3. DOLOČEN ČAS in se ravno pogodba izteče. Njim ne bomo dali odpovedi iz poslovnega razloga, saj se jim ravno izsteče pogodba.

 

Prosim za pomoč, kajti če prav razumem zakon, odpravnina iz poslovnih razlogov so upravičeni, če so zaposleni več kot 1 leto. Kar pomeni, dva zaposlena za določen čas, enemu se ravno pogodba izteče, drugemu pa se mu kasneje in mu moramo dati odpoved iz posl.razloga, prvemu pripada odpravnina, drugemu pa ne.... saj to ni fer....do drugega.... a sploh prav razumem in je to tako?

 

Kaj pa če daš vseeno vsem odpravnino, je lahko kakšen problem, glede davčno priznanimi stroški?????

 

Prosim za pomoč in hvala že v naprej.

 

lp

kr tam eden - 23.10.2013 - 07:47

ja, prav razumete in ja, res ni fer...in tu vam ne morem pomagati.

SDledi: glede upravičenosti izplačila odpravnine gre vsekakor za vprašanje, kako boste to znali predstaviti davčnemu inšpektroju oz. kako bo on to sprejel... če delavcu ne pripada, potem pač ni upravičeno. Vendar spet velja, da lahko gospodarska firma s svojim denarjem počne, kar želi, če le da cesarju cesarjevo.

Ko računate obdobje določen čas in nedoločen čas, če ni prekinitve, se šteje skupaj. gre za obdobje, ki ga je delavec preživel oz. oddelal pri istem delodajalcu.