krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neizplačana plača in zahteva DURS-a

5473  17.10.2013 - 17:06h / Ostalo / Avtor: Zala / 117 / 9

Pozdravljeni. Pred kratkim ustanovljen d.o.o. je zaposlil delavca, s katerim pa ni bil zadovoljen in sta čez mesec in pol podpisala sporazumno odpoved. Zanima pa me sledeče. Glede na to, da se je delavec strinjal da ne bo dobil plače, ali smo mu jo dolžni izplačati? Namreč, dobili smo dopis DURS, ki zahteva plačilo davkov in prispevkov in REK obrazce, ki jih seveda nismo oddali, saj delavcu nismo izplačali ničesar, niti neto plače. Kaj odgovoriti DURS, da ne bo kar naprej pošiljal zahtev? Hvala za odgovor in lep dan.

 

anicah - 18.10.2013 - 00:20

Delavcu ste na podlagi vaših navedb, dolžni vse obračunati in tudi izplačati. Tudi vse dajatve in to za celotno obdobje, ko je bil prijavljen v delovnem razmerju.

Delavec se ne more odpovedati zakonskim pravicam, še posebej ne, ko so ustno dogovorjen. So se delavci pisno odpovedali pravicam tudi pri odvetniku, pa na sodišču ni vzdržalo. 

Delavcu pravice ne zastarajo pet let.

Zala - 18.10.2013 - 00:40

Spoštovana Anicah, najlepša hvala za odgovor. Delavec je bil pri nas zaposlen 1 mesec in pol in ni izpolnjeval delovnih obveznosti, zato se je tudi strinjal da si ni zaslužil plače. Ali to pomeni, da tudi če ne bi delal niti 1 dan, bi mu morali vseeno izplačati vsaj minimalno plačo? Nekako se ne morem strinjati. Najlažje bi bilo razveljaviti pogodbo o zaposlitvi oz. stornirati prijavo M-1, če je to sploh mogoče. DURS seveda zahteva obrazec REK-1, vendar se ti obrazci oddajajo le pri izplačilu plače, ki pa ni bila izplačana. Ali nam lahko sledijo kakšne sankcije, če tega ne naredimo? Hvala za vsak nasvet in lep pozdrav.

tina - 18.10.2013 - 06:22

Imeli ste prijavljenega v delovno razmerje in iz tega pravnega razmerja tečejo vaše obveznosti. Če vam bo podpisal, da je povzročil škodo ( če ni delal, tudi škode ni mogel narediti) v takem in takem znesku in, da se to pokrije pri izplačilu plače, potem plačo obračunate, plačate prispevke in odtrgate od plače. To prikažete na plačilni listi.

V nasprotnem primeru, če ne boste izplačali, pa lahko v bodolčnosti pričakujete od delavca ( ne zanašajte se na dogovor "hudič v sili še muhe žre") tožbo, ko bo ostal brez sredstev za špreživljanje ( ...praksa...)

Anča - 18.10.2013 - 06:52

Imeli smo zelo podoben primer, ko je sp zaposlil delavca. Delovno razmerje je bilo zaradi nezadovoljstva z (ne)opravljenim delom  prekinjeno po enem mesecu. Plača ni bila izplačana, na poziv DURS-a za oddajo REK obrazca se je podjetnik osebno oglasil pri referentki in podpisal izjavo, da delavec ni opravil nobenega dela in zato tudi ni prejel plačila in s tem je bilo za DURS urejeno.

Urša - 18.10.2013 - 07:36

Po moje je potrebno obračunati in plačati dajatve vsaj od neplačane odsotnosti.

Ana - 18.10.2013 - 08:04

Delavca ste prijavili v zavarovanje, kar pomeni, da je pri vas dobil en mesec in pol delovne dobe, en mesec in pol je bil tudi zdravstveno zavarovan, nihče pa ne bi tega nihče plačal? 

Sami pravite, da je delavec mesec in pol DELAL, samo z rezultati niste bili zadovoljni.  

Na vašem mestu bi plačo obračunala, prispevke plačala, za neto pa bi od delavca poskusila dobiti podpis, da mu lahko odbijete stroške, ki ste jih imeli. Iz izkušenj moje stranke vam povem, da bo vašega delavca slej ko prej nekdo usmeril k odvetniku. Stranko je podoben primer, ki ga je hotela rešiti po domače, na koncu stal blizu štiri tisoč evrov... Potem, ko se je delavec prikazal z odvetnikom.

Opa Zovalec - 18.10.2013 - 08:31

Človek se ne more načuditi, kakšne stvari se dogajajo. Nekdo se loti "podjetništva" in celo zaposluje, ampak zakoni pa naj veljajo za druge, zanj pa ne. To je perverznost, da ji ni para. Tajkuni se vsaj trudijo ustvariti vtis, kako je vse po zakonu, to pa...

 

Najbolj me pri vsem tem skrbi dejstvo, da taki "podjetniki" na osnovi teh svojih tvorov na umu na trgu ustvarjajo dumping, od drugih in "države" pa pričakujejo, da bodo delali oz. plačevali za njih. VSE KAR JE PRAV! #%$/

angela - 18.10.2013 - 10:57

Po moje res najboljše, da se vse izplača - davki in prispevki in se mu odtrga od plače, zaradi nekorektnega dela, če se oba strinjata, za to naj podpiše izjavo, da se mu lahko odtrga od plače....

 

kaj pa glede odpravnine po novem zakonu?

Nani - 29.10.2013 - 18:48

Če je vse dogovorjeno in ne želite plačati prispevkov, je najbolje da na ZPIZ-u zahtevate stornacijo prijave m1. Mi smo tako uspeli z delavcem , ki sploh ni prišel v službo - preko iredne odpovedi - isti dan, torej nam ni bilo potrebno plačati prispevkov, da davkov in plače zanj. Menim, da imamo podoben primer, ko se z delavcem da zmenit...

LP