krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos dobička preteklih let v osnovni kapital

5283  08.10.2013 - 16:01h / Ostalo / Avtor: Ana / 454 / 7

Prosim za pomoč...

Pri notarju narejen sklep,(zakaj, ne vem točno), da se del dobčika iz preteklih let prenese v/med osnovni kapital.

Ker se s tem srečujem prvič, ne vem kaj je potrebno storiti...

1. notarski zapis - to je ok

2. poknjižim samo računovodsko...kako, iz konta 9300 na ____ kater konto?

3. je potrebno to kam "prijaviti", se plača kakšen davek na to, se odda kak REK (kateri)

Gre pa za podjetje v katerem so trije lastniki

 

Najlepša hvala za pomoč...lahko pa mi namignete kje piše o tem prenosu, da preberem.

tina - 09.10.2013 - 06:53

Imate notrarski zapis. Običajno notar uredi vpis povečanega osnovnega kapitala v sodnem registru ( preverite na AJPES, koliko imate vpisanega osnovnega kapitala. Tu se vidi tudi sprememba)

Računovodsko pa : imate prav : 930/901- povečajte kapitalske deleže,. Iz notarskega zapisa je razvidno, koliko se poveča in 930/265 za dohodnino

Je pa to delitev dobička, saj se smatra, da so ga najprej prejeli in nato vložili v družbo ( dividende REK-2)

Predpis : 90. člen ZDoh-2 - 3. odstavek

Sam - 09.10.2013 - 08:34

pa če se spremeni osnovni kapital, preverite tudi rezerve !!!

igor - 09.10.2013 - 09:25

Pri konverziji dobička v kapital ne pride do obdavčitve (dividende) v trenutku povečanja OK, ampak je zadeva taka, da velja, da je nabavna vrednost povečanja OK iz dobička enaka nič in če se kasneje dela zmanjšanje OK oziroma prodaja deleža, se ustvari kapitalski dobiček in takrat pride do obveznosti plačila davka na kapitalski dobiček.

tina - 09.10.2013 - 10:17

Igor, ti govoriš o odsvojitvi kapitala in kapitalskih dobičkih ( pa še o, čem že ?)

Lepo prosim, to pa je delitev dobička, poglej in preberi, kot sem napisala, poglavje ZDoh 6.2. in sicer 3. odstavek 90. člena  ZDoh (dividende), pa boš videl da do obdavčitve pride, ko se dobiček prenese v kapitalske deleže !  "Kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje ....vključnoo z razdelitvijo v obliki... ter pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika"

Ne vam kaj napletaš ! Govoriš le o skupnem kapitalu (knjigovodsko), ki pa po tvoje, ostane enak, pa ni res !Kapital se zmanjša za plačani osebni davek ( dohodnino), saj se dobiček razporeja v bruto znesku .

Ti govoriš o odvojitvi kapitaslskih deležev ( poglavje 6.3. ZDOH, členi od 92.do 104), kjer pa je drugi način obdavčitve po ZDoh, kjer je potrebno upoštevati tudi imetništvo ( 5, 10 20 let ) in je sorazmerno temu tudi stopnja davka.

cah - 09.10.2013 - 10:27

Igor ima popolnoma prav.

"Kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje ....vključno z razdelitvijo v obliki... ter pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika"

Pripis dobička kapitalskemu deležu velja za osebne družbe d.n.o. in ne za d.o.o. (d.n.o. pa tako nimajo zakonsko določenega osnovnega kapitala.......)

A&B - 10.10.2013 - 18:41

tudi jaz mislim, da ima Tina prav. Kadar se zavezančev kapitalski delež v osebni družbi poveča zaradi pripisa dobička kapitalalskemu deležu, se za nabavno vrednost tako povečanega deleža šteje znesek pripisanega dobička po plačilu dohodnine.

cah - 10.10.2013 - 19:14

Očitno govorimo o dveh povsem različnih stvareh. V osebni družbi: družbi z omejeno odgovornostjo se plača dohodnina po pripisu dobička h kapitalskemu deležu in tako družbenik razpolaga z "neto vrednostjo" pripisanega dobička in z njim lahko naredi kar hoče (seveda v skladu s pogodbo). In ga ne uporabi za povečanje osnovnega kapitala, ker d.n.o. pač nimajo osnovnega kapitala - vložki + pripisi dobička = kapitalski delež posameznega družbenika.

Copy nekaj členov ZGD:

80. člen

(vložki v družbo)

(1) Če ni drugače dogovorjeno, morajo družbeniki vplačati enake vložke.

(2) Družbenik lahko v družbo vloži denar, stvari, pravice ali storitve. Vrednost

nedenarnega vložka morajo družbeniki sporazumno oceniti v denarju.

(3) Družbenik ni dolžan zvišati dogovorjenega ali dopolniti z izgubo zmanjšanega vložka.

95. člen

(razdelitev dobička in izgube)

(1) Od dobička pripada vsakemu družbeniku najprej delež v višini 5% njegovega kapitalskega deleža. Če dobiček tega ne omogoča, se deleži ustrezno znižajo.

(2) Pri izračunu deleža dobička, ki družbeniku pripada v skladu s prejšnjim odstavkom, se plačila, ki jih je družbenik vplačal med poslovnim letom kot vložke, upoštevajo v sorazmerju s časom, ki je potekel od vplačil. Če je družbenik med poslovnim letom dvignil denar iz svojega kapitalskega deleža, se upoštevajo zmanjšani zneski v sorazmerju s časom, ki je potekel od dviga.

(3) Delež dobička, ki presega v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena izračunane deleže dobička, in izguba v poslovnem letu se razdelita med družbenike po enakih delih.

96. člen

(zmanjšanje kapitalskega deleža)

(1) Vsak družbenik sme v lastno breme dvigniti denar iz blagajne družbe do zneska 5% svojega, v preteklem poslovnem letu ugotovljenega, kapitalskega deleža in lahko zahteva, razen če bi bilo to očitno v škodo družbe, tudi izplačilo svojega deleža pri dobičku v preteklem poslovnem letu, ki presega navedeni znesek.

(2) Družbenik ne sme brez privolitve drugih družbenikov zmanjšati svojega kapitalskega deleža.

 

Družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)

Zakon o dohodnini torej obravnava le pripis dobička pri družbi z omejeno odgovornostjo. Uporaba sredstev družbe (dobičkov iz preteklih let) za povečanje osnovega kapitala družbe tako ni obdavčena v trenutku povečanja kapitala, ampak šele ob zaprtju družbe (ali pri prodaji deleža). Takrat se za nabavno vrednost osnovnega vložka smatra da je NIČ. To pomeni, da je tudi ta del obdavčen kot dobiček pri prodaji deleža v gospodarski družbi.