krpan in druščina postani član

Naslov teme: Eurobasket 2013 , sponzorske in podarjene karte

4725  05.09.2013 - 17:34h / DDPO / Avtor: Mira / 84 / 2

Glede na prazne sedeže in popolnoma razprodane karte, je bilo obrazloženo, da so večino kart pokupili sponzorji ali  da so bile podarjene  posameznikom.

 

"

Sponzorstvo (sponzoriranje, reklamiranje, oglaševanje) je pogodben odnos med sponzorjem in sponzoriranim, s katerim se sponzor zaveže nameniti določena sredstva (finančna, storitve ali v naravi) za svoje reklamiranje (promocijo) v javnosti, sponzorirani pa se zaveže, da bo z nasprotno storitvijo izvedel določene aktivnosti v smeri reklamiranja sponzorja.

Sponzor prispeva sredstva z namenom promocije svojega imena, blagovne znamke … torej svoje podobe v javnosti. Gre za poslovni partnerski (odplačni) odnos med sponzorjem in sponzoriranim, kjer se reklamiranje navadno vrši v časopisu, radiu, televiziji, preko interneta …"

"

 

Podjetja so tako prejela  račune za oglaševanje ,itd..

Očitno so  podjetja za sponzorske račune  dobila v protivrednosti karte za vstop na igre.

 

Od tu naprej me zanima , karte so podjetja razdelilia svojim   .....

Vstopni DDV je bil od računov odbit (država ni dobila nič), karte so bile podarjene  fizičnim osebam (država ni dobila nič), porabilo se je ogromno proračunskega denarja , kako  DURS skrbi   ali miži  pri vseh teh podarjenih neplačanih kartah  pri podjetjih in  prejemnikih  kart , kajti  gre za kar lepe vsote   denarja.

 

Za mnogo kart je bilo še mnogo kupcev na popolnoma legalen način , a kart ni  mogoče kupiti.

 

Tu  sem spada še ogromno  podarjenih kart, ki niso pokrite niti s sponzorskimi računi, kaj ima od tega proračun  ?????

 

 

 

Martin Krpan - 06.09.2013 - 11:46

Glede odbitka DDV bi se dalo kaj reči :), vse zavisi od "postopka", pa na ZDoh-2 se ne sme pozabiti itd. itd.

 

Skratka, ni vse črno, ni vse belo, kakšen siv odtenek bi bil ta pravi.

 

P.S. Predvidevam, da ste vi med "jeznimi", ker niste dobili kart in ni bila dvorana polno zasedena? :))

njofra - 10.09.2013 - 12:58

Zadeva bi se dala zelo enostavno rešiti: Kapaciteta dvorane se ve, torej je lahko v prodaji samo toliko kart kot je sedežev. Vsaka karta mora biti obdavčena (mislim da 9,5% - popravite me, če ni prav), na koncu se od organizatorja zahteva preostanek kart. Torej od razlie mora biti obbračunan in plačan DDV in država bo zadovoljna (zanemarimo še ZDoh za karte, ki so jih razdelili brezplačno).

 

Lp, njofra