krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prevoz potnikov v EU - cestni promet

4646  31.08.2013 - 07:23h / DDV / Avtor: Brina999 / 131 / 2

Rabim pomoč, ker sem se že čisto izgubila :( iščem po vsej svoji literaturi in internetu in sem padla v cel kaos glede teh prevozov. :(

Prvič se s tem srečujem.

 

 

1. iZDANI RAČUN: Slovenski prevoznik (zavezanec za DDV) je opravil prevoz v EU. Naročnik je Avstrijski davčni zavezanec. Celoten prevoz se je opravill v Avstriji. Ali se prevoz potnikov šteje kot opravljene storitve v EU in se izpolni RP?

 

2. PREJETI RAČUN: Slovenski prevoznik je opravil prevoz v EU. Naročnik je Slovenski davčni zavezanec. DDV se ne obračuna.  v katero vrstico se vpiše v DDV-O oz. ali sploh gre v DDV knjige?

 

3. IZDANI RAČUN: Slovenski prevoznik je opravil za slovenskega naročnika prevoz potnikov v EU. V katero vrstico v DDV-O se vpisuje opravljena storitev?

 

DDV ni v nobenem primeru obračunan. Največje težave mi dela izpolnjevanje obrazca DDV-O

 

PS: ali je možno še bolj zakomlicirat te DDVje?

Lynn - 01.09.2013 - 19:57

Opravljanje prevoza potnikov sodi med posebna pravila obdavčitve in tako zanj ne velja 25. člen ZDDV-1 na podalgi katerega bi načeloma izpolnili RP-O.

Kraj opravljanja prevoza potnikov je kraj, kjer se opravlja prevoz, pri čemer se upošteva prevožena razdalja.

1. za avstrijskega davčnega zavezanca opravite prevoz potnikov na ozemlju Avstrije. DDV se ne obračuna, sklicujete se na 28. člen ZDDV-1. V Atu se je potrebno registrirati za davčnega zavezanca in tam plačati davek - letno, kvartalno ali mesečno kar je odvisno od višine prometa, ki ga boste vpisali na obrazec za pridobitev davčne številke.

2. če pogledate navodila za izpolnjevanje DDV-O točka 33, nikjer ne piše, da storitev, ki jo za nas opravi slovenski davčni zavezanec na tujem območju, sodi v to točko. Jaz tega v DDV ne vpisujem.

3. prevoz po Sloveniji sodi v DDV-O in sicer osnova pod točko 11, ddv pod točko 22, prevoz po tujini ne sodi v ddv evidence. - glejte navodila za izpolnjevanje ddv-o, ki veljajo za točko 11.

Brina999 - 03.09.2013 - 09:09

najlepša hvala :)