krpan in druščina postani član

Naslov teme: Šli na roko - dobili po glavi !? - NUJNO

4576  27.08.2013 - 12:36h / Ostalo / Avtor: jolie / 71 / 8

Spoštovani!

Iz srca lepo vas prosim za čimprejšnji nasvet - kaj bi vi storili v našem primeru . Gre se za  naslednjo stvar : Imamo s.p.

V marcu 2011 smo zaposlili delavca za obdobje 6 - ih mesecev . V avgustu 2011 je odšel na bolniško - na njegovo moledovanje smo mu podaljševali pogodbo o zaposlitvi , vsaj toliko časa dokler bo na bolniški.... Itak smo naivni - popustili smo zato, ker se gre za starejšega delavca ( 58 let) . Sedaj je preteklo 2 leti odkar je bil na bolniškem dopustu - tako je pogodba prešla v pogodbo za nedoločen čas . Sedaj mu zpiz noče več podaljšati bolniške , dobil je odločbo o invalidnosti 3. ktg z zahtevkom po premestitvi na drugo delovno mesto  - s takimi kriteriji , ki so v  gradbeništvu nesprejemljivi - ne sme dvigniti več kot 8 kg, ne sme delati na višini, globini, v hrupu  , v prahu - mi pa razen gradbenih delavcev , strojnikov in  voznikov ne zaposlujemo drugih profilov  in kakorkoli obrnemo , nimamo delovnega mesta zanj. Od danes naprej bi moral delati ,a je psihofizično - predvsem psihično nezmožen . Najbrž je računal na upokojitev, ki pa se ni izšla ; v marcu 2013 bo dopolnil 30 let del.dobe .  Sedaj nas kar naprej " muči" s svojimi " pravicami" - pravi, da mu pripada dopust , z njim povezan še regres in ko bi vse to iztržil, bi šel nazaj na bolniško . Pogodba je sestavljena do 31.12.2013 - ampak je itak nična . 

Po vsej tej zgodbi upam, da nam boste pripravljeni priskočiti " na pomoč" z najboljšimi nasveti. Kaj nam je za narediti - pritožbo smo na zpiz že napisali, da ni možna premestitev ampak so jo zavrnili. Naše mnenje je, da nas lepo izzigrava, da ni tako bolan kot se dela ( obrabljena  vratna vretenca ) , kar so nam potrdili tudi njegovi kolegi .... Ker smo bili do vseh delavcev vedno korektni , vedno smo vsakemu prisluhnili in imamo ( zaenkrat)  do vseh zelo v redu odnos - tudi oni do nas , nas te reakcije presenečajo , saj nas ta človek nenehno gnjavi, vsak dan znova premleva zakone in nas " vrti"....  

Ne želim, da ta izpoved izpade enostranska - vsekakor smo mu bili pripravljeni pomagat - a sedaj se je zapletlo. Kaj naj torej naredimo , da bo"volk sit in koza cela "????

Vsakemu posebej bomo  zares hvaležni za mnenje.

Lepo pozdravljeni!

valat - 27.08.2013 - 13:17

Ne bo druge - dobiti boste morali strokovnjaka za področje zaposlovanja (pravice, obveznosti).

 

Žal je to edini nasvet, ki mi pride na misel ob takšni barabiji!

 

Lep pozdrav!

NETALI - 27.08.2013 - 20:57

Smo imeli zelo podoben primer - delavec je bil 3 leta na bolniški, pogodbe za določen čas mu nismo prekinili in tako je prišel nazaj delati z odločbo o invalidnosti za 4 ure, ostale 4 ure pa je dobival nadomestilo od SPIZA. Ker je imel take omejitve, da v podjetju nismo imeli primernega dela, smo ga poslali na čakanje doma in pričeli s postopkom odpovedi pogodbe invalidu. Postopek se je vlekel skoraj 7 mesecev in smo mu ves ta čas morali plačevati polovično plačo. Pa še odpravnina itd.

Stari rek tu velja - dobrota je sirota.

NETALI - 27.08.2013 - 20:57

Smo imeli zelo podoben primer - delavec je bil 3 leta na bolniški, pogodbe za določen čas mu nismo prekinili in tako je prišel nazaj delati z odločbo o invalidnosti za 4 ure, ostale 4 ure pa je dobival nadomestilo od SPIZA. Ker je imel take omejitve, da v podjetju nismo imeli primernega dela, smo ga poslali na čakanje doma in pričeli s postopkom odpovedi pogodbe invalidu. Postopek se je vlekel skoraj 7 mesecev in smo mu ves ta čas morali plačevati polovično plačo. Pa še odpravnina itd.

Stari rek tu velja - dobrota je sirota.

mimi - 28.08.2013 - 08:28

Dobrota je res sirota..... :-(, žalostno, toda resnično...

Drugače pa najbolje, da res pričnete s postopkom pridobitve soglasja za odpuščanje invalida, kot je omenila tudi NETALI. Sama  sem ta postopek sprovedla in je trajal 3 mesece z uspešnim zaključkom. 

Če kaj potrebujete, me lahko kontaktirate...

Opa Zovalec - 28.08.2013 - 10:14

Verjetno ne bo šlo drugače kot odpoved iz poslovnega razloga. Če bo na borzi dočakal penzijo, gre skozi brez komisije, če ne pa boste morali na komisijo ZPIZ-a, da vam odobrijo odpoved. Do takrat je na vaši plačilni listi. Če zanj nimate dela iz razlogov, ki so na strani delodajalca, mu pripada plača, kot da bi delal, prihranite lahko le pri prevozu in malici.

 

PS: Res je, dobrota je sirota. Še posebej takrat, ko pozabiš, da nisi socialna ustanova ampak podjetje. To slednje sem že večkrat občutil tudi sam, tako da lahko samo zatrdim, da vas razumem...

 

PPS: Vsaka šola nekaj stane. Glejte, da te lekcije ne pozabite nikdar!

alfa - 28.08.2013 - 11:40

Morda Vam lahko pomagamo (morda !!!); najprej potrebujemo vse osnovne podatke o: delovne izkušnje, izobrazba, lokacija bivanja (kraj), opis omejitev,..... posredujte najprej kontaktno tel. št. ali navedite kraj srečanja.

Posplošeno se namreč "Vaš" primer ne more rešiti (je povsem specifična zadeva) enostavno.

jolie - 28.08.2013 - 14:13

Spoštovani!

Naj se vam najprej iskreno zahvalim za vsa vaša mnenja , ki so potrdila tisto, kar smo predvidevali. Danes nam je z podobnim nasvetom postregel tudi pravnik iz OZ in nam je povsem jasno , da smo v godlji. Odpoved iz poslovnih razlogov ni možna, ker imamo 12 zaposlenih , iz  razloga nesposobnosti tudi ne , ker je na bolniški že več kot dve leti . Do upokojitve mu manjka 6 let . 

Torej -  lekcija je dana - za nazaj stvari ne moramo spreminjati , želeli bi le zadevo zaključiti na čim bolj korekten način in se naučiti " pazljivosti " v  prihodnosti ... 

Za ponujeno pomoč tudi hvala, na vas se obrnemo , ko bomo opravili današnji razgovor z delavcem.

Lep dan vsem skupaj še naprej!

Joži - 29.08.2013 - 16:21

Ne vem, zakaj ni možna odpoved. Pri nas smo imeli odpoved iz poslovnih razmer, pa nas je samo 10 zaposlenih. V enem mesecu zaposlili novo osebo, sicer z drugim nazivom, naslednji mesec pa še eno. Pa je vse OK.