krpan in druščina postani član

Naslov teme: REK-1

4545  26.08.2013 - 12:23h / Drugi davki in takse / Avtor: Marja / 68 / 3

Ukvarjam se s 156.členom ZPIZ-2, na podlagi katerega je delodajalec oproščen plačila prispevkov v višini 50% za zaposlene, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine po 2. odstavku 29. člena ZPIZ-2.

Po pogovoru na DURS, sta mi naša referentka in pa ena svetovalka zatrdili, da morata biti izpolnjena oba pogoja za pridobitev predčasne pokojnine (torej starost in pa delovna doba).

Naši programerji, ki niso iz Ljubljane, so mi tudi zatrdili, da njihova DURS zatrjuje, da morata biti izpolnjena oba pogoja.

Po pogovoru z zaposlenim na ZPIZ-u,pa mi je zagotovil, da je omejitev le starost ne glede na delovno dobo.

Po vseh prebranih zakonih, navodilih, tudi sama vedno naletim, da se omenja le starostna meja.

Kaj je zdaj pravilno in ali to velja tudi za izplačane bonitete?

cah - 26.08.2013 - 13:45

Menim, da gre le za starostni pogoj, saj se tako glasi tudi člen (del copy):

in v višini 50% za zavarovance iz prvega, drugega, tretjega in četrtega odstavka 14. člena tega zakona, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine po drugem odstavku 29. člena tega zakona.

cah - 26.08.2013 - 13:49

in še internetna stran ZPIZ-a, ki podrobno "opisuje" pogoje:

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/aktualnenovice/delna+oprostitev+placila+prispevkov+delodajalcev+za+starejse+delavce

mr-1 - 27.08.2013 - 09:47

Se strinjam z navedenim. Gre za ugodnost pri zaposlitvi starejših delavcev (ne glede na njihovo delovno dobo). Vsa uradna tolmačenja, ki sem jih uspela prebrati, so podobna - npr. na Zavodu za zaposlovanje RS:

http://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/oprostitev_placila_prispevkov_za_starejse

Tudi na DURS-ovi spletni strani nikjer ni govora o delovni dobi. Očitno gre za nek njihov interni dogovor - prav žalostno!

Glede na vsebino 156. člena ZPIZ-2 in 1.odstavka 144.člena ZPIZ-2 (osnova za obračun prispevkov) menim, da tudi za bonitete, ki povečuje osnovo za prispevke za takšnega zaposlenega, veljajo enaka pravila kot za plačo in nadomestila plače (torej delna "oprostitev" plačila PIZ na bruto). Verjetno se ta znesek bonitete nato v REK obrazcu pojavi tako v osnovi za boniteto kot tudi v tej novi osnovi (polje 309).