krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup rabljenega osebnega vozila v drugi državi EU

4495  21.08.2013 - 13:18h / DDV / Avtor: Kia / 156 / 4

Ali smo dolžni obračunati DDV pri nakupu rabljenega osebnega vozila (star 5 let) iz druge države EU?. Naša dejavnost ni prodaja osebnih vozil,...

 

kratki - 21.08.2013 - 17:09

Da.

Zeleni Jurij - 21.08.2013 - 20:58

V odvisnosti od tega, ali je prodajalec iz EU "uporabil" splošno ureditev - torej oproščeno dobavo blaga znotraj Unije, vi pa opravite obdavčeno pridobitev blaga na ozemlju Slovenije. Ali pa je prodajalec iz EU "uporabil" posebno ureditev za obdavčljive preprodajalce in od prodaje obračunal njegov DDV od razlike v ceni... v tem primeru vi ne delate "samoobdavčitve".

4.člen
(transakcije, ki niso predmet obdavčitve)
(1) Ne glede na 2. a) točko prvega odstavka 3. člena tega zakona, predmet DDV niso naslednje transakcije:
[...]
b) pridobitev rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk ali starin znotraj Unije, če prodajalec deluje kot obdavčljivi preprodajalec in je bilo to blago v državi članici, iz katere je bilo odposlano ali odpeljano, predmet DDV v skladu s posebno ureditvijo za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke in starine;
[...]

Kia - 22.08.2013 - 08:27

To se pravi, da če bi dobili račun od obdavčljivega preprodajalca, ga ne damo v svoje davčne evidence.

V tem primeru se šteje, da je prevozno sredstvo dokončno obdavčeno v državi dobavitelja.Kaj pa v primeru, ko ne gre za obdavčljivega preprodajalca in nam račun izda davčni zavezanec registriran za namene DDV iz druge države EU, ki si ob nakupu osebnega vozila ni odbijal DDV, mi pa smo kot kupec tudi zavezanci za DDV in osebnega avtomobila ne bomo prodali naprej? Ali nam v tem primeru dobavitelj lahko opravi oproščeno dobavo blaga znotraj Unije, mi pa opravimo obdavčeno pridobitev blaga na ozemlju Slovenije?   

Zeleni Jurij - 22.08.2013 - 09:19

Seveda, v tem primeru je potem odgovor "kratkega" pravilen, v kolikor ste tudi vi identificirani za namene DDV v Sloveniji, posledično opravite obdavčeno pridobitev blaga (prevoznega sredstva) iz druge države članice, prodajalec pa oproščeno dobavo blaga znotraj Unije.

V kolikor niste identificirani za namene DDV v Sloveniji in prodajalec ni uporabil posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce, bi vam moral obračunati DDV v njegovi državi.