krpan in druščina postani član

Naslov teme: IZplačila po pogodbi o prokuri-upokojenec

4414  14.08.2013 - 10:04h / Ostalo / Avtor: mateja / 211 / 5

Lastnik d.o.o. upokojenec si izplačuje potne stroške; ali drži, da bi morali vsa ta izplačila "obrutiti" prek REK-2?

ALi lahko ob letni dohodnini uveljavlja t.i. dejanske stroške in si znižuje dohodninsko osnovo na podlagi računov za nočitev, potnih nalogov za tujino itd??

Matjaž K - 14.08.2013 - 11:15

V danem primeru se po ZDoh-2 dohodek obravnava kot dohodek iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja, pri katerem pa ne veljajo določila Uredbe o "nevštevanju" povračil v davčno osnovno => povračila storškov so dohodek in se vključujejo v davčno osnovo, tj. znesek povračil se prišteje k bruto plačilu za delo prokurista.

 

Povračil stroškov načeloma ni treba brutiti, razen če ima prokurist dogovrjeno, da mu stroški pripadajo v neto znesku.

 

Pri letni dohodnini se lahko v ugovoru zoper informativni izračun) na podlagi dokazil uveljavljajo dejanski stroški prevoza in nočitve (in nič drugega) skladno z določili Uredbe.

 

 

mateja - 14.08.2013 - 11:35

Hvala g. Matjaž,

če sem pravilno razumela, dobi prokurist v tem primeru izplačane potne stroške v višini do uredbe zmanjšano za plačano dohodnino (upoštevani normirni stroški pri izračunu osnove =REK2  dohodek 1502) in prispevek PIZ in zdrav. 4,55 eur. Ob ugovoru zoper infor. izračun dohodnine pa lahko uveljavlja dejanske stroške in dobi dohodnino vrnjeno, prispevki pa se ne morejo zniževati.

Matjaž K - 14.08.2013 - 12:22

Pravilno ste razumeli.

Meta - 16.08.2013 - 09:57

Ali velja to za vsako pogodbo o prokuri, tudi če ni upokojenec?

Matjaž K - 18.08.2013 - 13:41

Glejte:

 

pravilo "če takšna pogodba potem takšna dohodnine" ne obstaja.

 

Pri opravljanju fukcije prokurista velja:

 

- če je pogodba o plačilu sklenjena po OZ (kot mandatna pogodba) potem je tako, kot sem podal odgovor mateji, tj. z dohodnino se obdavčuje kot dohodek iz drugega odvisnega razmerja - povračila stroškov so obdavčena

 

- če je pogodba o plačilu sklenjena kot pogodba o zaposlitvi po ZDR-1, potem gre za dohodek iz delovnega razmerja - povračila stroškov se ne vštevajo v davčno osnovo skladno s 44. čl. ZDoh-2 v povezavi z Uredbo o ...

 

lp

 

p.s.

Zakaj pišem "če je pogodba o plačilu"? Funkcija prokurista se ne vzpostavi s pogodbo o plačilu, temveč z imenovanjem v to funkcijo (seveda pod pogjem, da FO imenovanje sprejme - nobeden ne more nekomu vsiliti imenovanja v določen položaj)