krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obveznost vodenja zalog

4402  13.08.2013 - 13:08h / Ostalo / Avtor: MOJCA / 330 / 8

Kateri predpis določa, da mora d.o.o. ali sp voditi zalogo materiala. Stranka namreč ne dela prevzemov, nima evidence o porabi materiala, za bilanco dobimo samo popis zalog konec leta. Ali je to dovolj, če v primeru davčne kontrole zagovarja kaj in zakaj je določen nabavljen material porabil?

J. - 13.08.2013 - 13:50

Tudi jaz imam to vprasanje. Pri nas skrbi za gostince nek programer in vsem \'vbija\' v glavo da ne rabijo voditi zalog. Lepo prosim za vaša mnenja. Hvala in lp

Gorazd - 13.08.2013 - 15:21

Predlagam da preberete vsaj standard SRS 4  - Zaloge.

 

J. - 13.08.2013 - 20:09

Ja hvala za tak odgovor. Prebran v celoti!!! Zanima me od kdaj s.p. gostinec ne rabi voditi zalog, d.o.o. gostinec pa jih mora? Kaksna je tukaj logika? Lp

tatra - 14.08.2013 - 08:35

Kaj pa SRS 14.13., ali prav razumem,da omogoča, da ne vodiš zalog materiala, če ga daš \'takoj\' v porabo?

 

SRS 14.13 Stroški materiala, ki se pred uporabo ne zadržujejo v zalogah, se praviloma

izkazujejo v dejanskih zneskih ob nabavi takšnega materiala. To velja tudi za

stroške storitev.

 

LP

cicero - 14.08.2013 - 10:02

Kar se tiče samostojnih podjetnikov in gostinstva vsi pozabljajo na Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (zadnja sprememba velja od 14.3.2013).

Tukaj je tisto kar zanima J. in ima vso potrebno logiko.

 
Še posebej je zanimiv del: VI. EVIDENCA NABAVE IN PORABE PIJAČ IN ŽIVIL
15. člen
(1) Evidenca nabave in porabe pijač mora biti dnevno vodena in mora zagotavljati naslednje podatke:

- nazive po vrstah pijač glede na ceno in mersko enoto,

- zaporedno številko knjiženja,

- datum in številko dobavnice, računa ali druge knjigovodske listine o nabavi,

- količino vsakokratne nabave,

- nabavno in prodajno ceno z označbo datumov spremembe cen,

- datum in količino vsakodnevne porabe v merskih enotah.

(2) Šteje se, da je pijača porabljena takrat, ko zavezanec enoto izprazni.

(3) Iz evidence mora biti razvidno začetno stanje na dan 1. januarja, vsakodnevno stanje in končno stanje na dan 31. decembra.

 

Za samostojne podjetnike, ki vodijo dvostavno knjigovodstvo, pa te evidence niso obvezne na osnovi 2. in 14. člena istega pravilnika, kar pa se pri dacarjih v DIN pogosto "slučajno" pozabi.

 

Pri tem pa ne smete pozabiti tudi na SRS 14.10. ki pravi: Stroški materiala in storitev se pripoznavajo na podlagi listin, ki dokazujejo, da so praviloma povezani z nastalimi gospodarskimi koristmi.

 

Tako gre tudi v povezavi s področno zakonodajo za dokazovanje, da so stroški povezani s prihodki in poslovno potrebni. V primeru gostinca je jasno, da za pijače iz prodanih artiklov lahko dokazuje količino porabe enako pa lahko na podlagi normativov dejavnosti dokazujejo velikosti porcij,... in količino kaliranja surovin.

Problem pa je pri dejavnostih, ki nimajo tako neposredne povezave med izdelkom/storitvijo in stroški.

Tako je vedno potrebno vzpostavljati dokumentirano povezavo med nabavo in porabo !!!

Največkrat se tudi pozablja, da izvedene listine niso tiste, ki so najmočnejše za dokazovanje nečesa, ampak so to izvirne listine.

 

Odgovor na vprašanje Mojce je skrit v SRS 14.10. Če to lahko transparentno dokažejo, potem je zadeva v redu. V nasprotnem primeru  je velika verjetnost, da nastane problem. In največkrat je po letu ali dveh (brez dokumentov) vse za nazaj že pozabljeno in nastane problem.

 

mojca - 14.08.2013 - 11:41

Mene pa zanima za d.o.o., dejavnost kovinarstva ipd....kako tu določiti normative? Oziroma kakšne so obveze glede vodenja zaloge materiala?

cicero - 18.08.2013 - 23:40

Vsi se preveč obremenjujete z zakonom in navodili, kjer vam bo "nekdo" preko nekega pravilnika napisal:

Sešteješ x in pomnožiš z y ter nato zapišeš znesek v kolono z

Vse je dovoljeno, kar ni prepovedano. Če lahko nedvoumno dokažete, da ste material nabavili za določen namen in ga za ta namen tudi porabili je vse OK.

Če dobro preberete Zdavp-2 76 in 77 člen boste videla, da gre predvsem za dokazovanje z vsemi sredstvi:

IV. poglavje Dokazovanje

76. člen

(dokazno breme)

(1) Zavezanec za davek mora za svoje trditve v davčnem postopku predložiti dokaze.

(2) Davčni organ mora dokazati dejstva, na podlagi katerih davčna obveznost nastane ali ne nastane oziroma se poveča ali zmanjša.

(3) Če ta zakon ali zakon o obdavčenju ne določa drugače, mora zavezanec za davek dokazati svoje trditve, na podlagi katerih se davčna obveznost zmanjša.

77. člen

(dokazila)

Če ta zakon ali zakon o obdavčenju ne določa drugače, dokazuje zavezanec za davek svoje trditve v davčnem postopku praviloma s pisno dokumentacijo ter poslovnimi knjigami in evidencami, ki jih vodi v skladu s

tem zakonom ali zakonom o obdavčenju, lahko pa predlaga tudi izvedbo dokazov z drugimi dokaznimi sredstvi.

 

Ne gre samo SRS ter FIFO, povprečne cene, .. ampak gre za to kako dokazati namenskost porabe, ki je ne dokazujejo prejete fakture ampak tudi drugi dokumenti, ki so lahko povsem neformalni. Na primer zapiski, delavniške risbe, izdelani vzorci,elektronska pošta,evidenca opravljenih ur,... Med drugim pa gre lahko tudi za utečeno poslovno prakso, ki je dokazljiva z izjavami strank in delavcev. Vse skupaj tvori zgodbo, jo dokazuje in vzpostavlja sliko. Sama papirologija brez zgodbe je namenjena tretjerazrednim inšpektorjem, ki lovijo pike in vejice po dokumentih.

J. - 14.08.2013 - 15:23

Hvala 100x. Lp