krpan in druščina postani član

Naslov teme: neodplačni prenos podjetja

4354  09.08.2013 - 09:59h / Dohodnina / Avtor: KONTO / 142 / 9

Oče in sin imata vsak svoj s.p. Ali oče lahko s sklenitvijo pogodbe o neodplačnem prenosu svojega s.p. na sinov s.p. to naredi tako, da bo z vidika zakona o dohodnini to davčno nevtralno?

Prosim za pomoč.

Matjaž K - 09.08.2013 - 21:21

Pravno gledano gre skozi (neodplačne pogodbe sicer ne boste našli v OZ ker gre za "izveden" tip pogodbe, tj. v njej je "zmešano" več vrst pogodb), izvedbeno pa je malco "zaštrikano" v delu, ki zadeva dolgove - prenos nepremičnine, denarja, terjatev ni problematičen ker gre po vsebini za darilno pogodbo (nepremičnina, denarna sredstva) oz. cesijo (terjatve); zaštikano je pri prenosu dolgov - upniku ne morete vsiliti, da bo sin novi dolžnik (tj. prevzem dolga), če se upnik ne strinja - v takem primeru preostane samo pristop k dolgu; pa tudi kar zadeva prenos davčnih obveznosti ki se nanašajo na "ateja" je par specifik).

 

Opcija 2 za prenos pa je prenos po ZGD-1 ("po novem" ZGD-1 tudi ureja prenos iz s.p. na s.p. z univerzalnim pravnim nasledstvom).

lp

Matjaž K - 09.08.2013 - 21:23

... (neodplačne pogodbe pogodbe o neodplačnem prenosu podjetja s.p. sicer ne boste našli v OZ ker gre za "izveden" tip pogodbe, tj. v njej je "zmešano" več vrst pogodb) ...

KONTO - 10.08.2013 - 07:51

Hvala za odgovor. Napisali ste mi da novi ZGD sedaj omogoča pripojitev s.p. k s.p. Kdaj pa je začel veljati ta ZGD, ker v odgovoru, ki ste mi ga dali dne 17.7.2013, ko sem spraševala o pripojitvi s.p. k s.p. ste mi še napisali, da to z vidika ZGD ni možno in da tudi Zakon o dohodnini tega ne obravnava kot davčno nevtralno.

Prosim še enkrat za pomoč.

Matjaž K - 10.08.2013 - 10:36

Novost iz ZGD-1 (novela ZGD-1F) se uporablja od 28.07.2012.

 

Tisti moj odgovor z dne 17.07.2013 pa je bil (žal) "feler" (ker dalj časa nisem spremljal ali/kaj je novega na področju ZGD-1), za katerega se vam opravičujem.

 

lp

 

KONTO - 10.08.2013 - 10:40

Se zgodi. Vendar mi je tudi ena izmed priznanih davčnih svetovalk odgovorila kot vi, da takšna možnost ne obstaja. Bom sedaj vso zadevo preverila še pri notarju in na davčni in potem izpeljali zadevo tako kot bo najboljše.

Matjaž K - 10.08.2013 - 14:59

Nekaj bi rad dodal:

 

to je klepetalnica, ne svetovalnica, zato se pretežno odgovarja (tudi jaz) na splošno / okvirno.

 

Osebno menim, da bi po ZGD-1 zadeva šla skozi kot prenos dejavnosti iz s.p. na s.p., vendar:

 

če bi moral to dejansko izvesti (tj. da bi nekdo naročil takšno svetovanje), bi zadeve prej preklemano "u nulo" detajlno preigral in preveril iz vseh vidikov (statusno, davčno, ...), da se ja kje ne skriva kakšen izvedbeni "haklc".

 

lp

Matjaž K - 10.08.2013 - 18:55

Me je malo mučilo zakaj sem takrat v juliju odgovoril tako kot sem, pa sem šel preverjati (študirati ZGD-1).

 

Skratka;

 

1.

V juliju sem odgovoril z "ne" zato, ker je iz vprašanja ni bilo razvidno, da sta s.p.-ja v sorodu (oče - sin). K

er sem izhajal iz te predpostavke (tj. da ni sorodstvenega razmerja) sem dejansko pravilno odgovoril da "ne", kajti varianta prenosa dejavnosti s.p.-ja po 72.a členu ZGD-1 je omejen na prenos na zakonca, izvenzakonskega partnerja, otroke, posvojence, starše, posvojitelje, vnuke, brate in sestre.

 

2.

Kar pa zadeva dani primer / vprašanje pa obstaja "haklc" zaradi katerega je zadeva neizvedljiva.

 

ZGD-1

72.a člen

[...]

(7) AJPES hkrati vpiše podjetnika prevzemnika v Poslovni register Slovenije in po

uradni dolžnosti izbriše iz njega podjetnika. Z vpisom prenosa podjetja v Poslovni

register Slovenije podjetnik preneha opravljati dejavnost, podjetje podjetnika pa v

skladu s pogodbo o prenosu podjetja preide na podjetnika prevzemnika.

 

Iz navedenega izhaja, da se s.p. prevzemnik v PRS vpiše komaj s prenosom dejavnosti kar pomeni:

 

1. da varianta prenosa dejavnosti po 72.a členu ZGD-1 v danem primeru odpade, ker je sin že registriran kot s.p.,

 

2. da vam v danem primeru preostane samo z vaše strani predlagana (in z moje strani skomentriana) varianta neodplačnega prenosa podjetja.

 

lp

 

 

 

enid - 12.08.2013 - 11:16

Moje razumevanje 72.a členu ZGD-1 je drugačno: Ajpes vpiše podjetnika prevzemnika v Poslovni register Slovenije lahko tudi tako, da pri subjektu vpisu - s.p.-ju prevzemniku pod RAZNO vpiše ta prenos. Menim, da cit. določbe ne gre razlagati tako restriktivno, saj je njen namen, da se dopusti prenos med določenimi subjekti.

Eva - 21.10.2013 - 23:42

Seveda gre.