krpan in druščina postani član

Naslov teme: 9,5% ali 22%

4352  09.08.2013 - 09:08h / DDV / Avtor: davek / 1089 / 2

Podjetju, ki je registrirano za oddajo lastnih ali najetih nepremičnim bomo izstavili račun za dobavo in montažo stavbnega pohištva. Ker je naš kupec pravna oseba, ki ni identificiran za DDV  nisem prepričan ali jim moramo zaračunati 9,5%  ali 22% DDV.

 

lp

vrtnica - 09.08.2013 - 11:12

1) 76.a člen se glasi:
(prejemniki blaga ali storitev kot plačniki DDV)
(1) DDV mora plačati davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, kateremu se opravijo naslednje dobave:
a) gradbena dela, vključno s popravili, čiščenjem, vzdrževanjem, rekonstrukcijo in rušenjem v zvezi z nepremičninami;

Iz tega sledi, da so opravljene gradbene storitve (govorimo o vgrajevanju stavbnega pohištva iz F 43.320) pravni osebi v Sloveniji, ki je identificirana za namene DDV-ja/pravi davčni zavezanec, predmet obrnjene davčne obveznosti in je plačnik davka prejemnik storitve v Sloveniji - in ni zaračunanega DDV-ju na računu - je le prikazana osnova, stopnja DDV-ja in DDV.
Če se storitve opravijo fizični osebi - v tem primeru niso izpolnjeni pogoji iz 76.a člena, kar pomeni, da se zaračuna DDV na računu.
Kakšna bo stopnja pa je odvisno od tega ali gre za stanovanjske prostore ali za poslovne prostore.

43.320 Vgrajevanje stavbnega pohištvaSem spada:
- vgrajevanje vrat, oken, vratnih podbojev, okenskih okvirov, kuhinjskega pohištva, stopnic, opreme za trgovine in podobno, iz lesa ali drugih materialov
- notranja zaključna dela, kot so izdelava stropov, lesenih opažev, premičnih pregrad


2) zaračunana gradbena storitev fizični osebi iz EU - v tem primeru je jasno, da ne velja 76.a člen, temveč moramo pri zaračunavanju DDV-ja upoštevati 27. člen ZDDV:
(storitve v zvezi z nepremičninami)
Kraj opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami, vključno s storitvami strokovnjakov in nepremičninskih posrednikov, nastanitvijo v hotelih ali podobnih nastanitvenih obratih, vključno z nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali na prostorih, namenjenih kampiranju, dodeljevanjem pravic do uporabe nepremičnin in storitvami za pripravo in koordinacijo gradbenih del, kot so storitve arhitektov in podjetij, ki zagotavljajo nadzor na kraju samem, je kraj, kjer se nepremičnina nahaja.






Danja - 12.08.2013 - 10:01

Če gre za stanovanjki objekt - socialno stanovanje veliko do 120m2 oz. hišo do 250m2,  naročnik pa je tudi lastnik te nepremičnine, obračunate 9,5% (isto stopnjo bi uporabili tudi, če bi naročnik bil identificiran za DDV, vendar bi davek po 76.a členu prevalili nanj).