krpan in druščina postani član

Naslov teme: davčna blagajna-inšpekcijski pregled

4349  08.08.2013 - 16:21h / Ostalo / Avtor: veverica / 127 / 6

opravljamo gostinsko dejavnost za večje skupine. prometa ne evidentiramo preko blagajne, temveč izdajamo fakture izdelane v programu excell. tudi za tistih nekaj redkih skupin, ki nam storitev plačajo v gotovini. pri inšpekcijskem pregledu so ugotovili, da je preko blagajne ni bilo prometa, saj je lastnica izjavila, da izdajamo fakture. sedaj zahtevajo pisno izjavo, da v letu 2013 ni bilo gotovinskega prometa. ali je kaznivo izdajati fakture tudi za gotovinska plačila? nujno prosim za pomoč!

Matjaž K - 08.08.2013 - 17:56

Izjave, da ni bilo gotovinskega prometa ne morete podati, ker že sami pravite "...izdajamo fakture izdelane v programu excell. tudi za tistih nekaj redkih skupin, ki nam storitev plačajo v gotovini."

 

Napišete pa lahko nekaj v stilu:

 

Izjavljamo

1. da smo v letu 2013 imeli prodajo za gotovino,

 

2. da za izdajanje računov za gotovinsko prodajo ne uporabljamo registrske blagajne, temveč račune izdajamo v Excell-u, to pa iz razloga, ker:

- uporaba regitrce ni obvezna, in

- ker je razmerje med našo gotovinsko prodajo in celoto prodajo samo X % in nam ni bilo ekonomsko smiselno v ta namen bilo nabavljati regitrske blagajne.

veverica - 08.08.2013 - 22:12

Najlepša hvala Matjaž K!

Anja - 09.08.2013 - 12:09

S formalnega vidika se mi zdi odgovor Matjaža na mestu, a z etičnega  pa je moje mnenje, da glede na dolgoletno poznavanje gostinske dejavnosti  (verjamem , da ste vi izjema) gre večina prometa skupin "mimo". 

Sploh niso problem računi, ki tako ali tako so, tudi oblika ni pomembna, problem je , da se računi skupinam izdajajo na pomožnih listkih, da mehaniki pod krinko  "gužve pozabijo" izdati račune fizičnim osebam , frizerke skoraj ne znajo natipkati računa...

Davek je potrebno pobirati od vseh malih in velikih...., to bi jih morali naučiti že v prvem razredu osnovne šole, da je utaja davka goljufija...... in seveda, da ne pozabim efekten minimalen javni sektor,ker....

Matjaž K - 09.08.2013 - 12:40

1.

"S formalnega vidika se mi zdi odgovor Matjaža na mestu, ..."

 

Hvala.

 

2.

Tudi jaz se strinjam z vami - vsebinsko / etičnim vidikom.

 

Če se malo naslonim na mojo "šank" prakso:

 

tudi "štacune" specializirane na večje skupine so imele šank, kjer se je udeleženec skupine lahko malo odpočil od "skupinovanja" in se na lasten račun podprl s kakšno pivičko, decijem ali 0,3. Za tako odpočitje na lasten račun pa se "valda" ni (ne bo) izdajal račun v Excel-u.

Čiča - 10.08.2013 - 09:15

Anja, se popolnoma strinjam!

00 - 10.08.2013 - 20:22

Morala, etika?

 

Mali naj bi se ju sami od sebe držali - za velike pa ni nič narobe, če zanje velja samo forma - črka zakona...

 

PS Če bi se ju držali, sploh ne bi gratali "veliki" ...