krpan in druščina postani član

Naslov teme: oprostitev plačila prispevkov za nove zasebnike

4226  30.07.2013 - 16:53h / Ostalo / Avtor: tina / 48 / 2

Zasebniki, registrirani po 01.07.2013 so oproščeni plačila prispevkov v višini 50% za prvo leto poslovanja in v višini 30% za drugo leto poslovanja.

 

DURS je izdal pojasnilo glede same oprostitve plačila prispevkov, nikjer pa ni navedno kako se ta določba izvaja. Ali se odda "običajen" obračun prispevkov e-davki jih obračunajo v 100% vrednosti in se jih plača samo polovico. Ali je potrebna kakšna posebna "označba" in jih tudi e-davki obračunajo v polovični vrednosti.

 

Kako je z knjigovodsko obravnavo takih zavezancev? Ali obračunani prispevki v celoti predstavljajo strošek podjetnka in hkrati upoštevamo kot izreden prihodek 50% (prispevke, ki so oproščeni plačila), podobno kot pri zaposlenih invalidih.

Ali se dejansko upošteva samo prispevkov kot strošek?

Matjaž K - 30.07.2013 - 23:02

"Ali je potrebna kakšna posebna "označba" in jih tudi e-davki obračunajo v polovični vrednosti."

 

V eDavki je na OPSVZ potrebno to ustrezno označiti.

 

"Ali obračunani prispevki v celoti predstavljajo strošek podjetnka in hkrati upoštevamo kot izreden prihodek 50% (prispevke, ki so oproščeni plačila), podobno kot pri zaposlenih invalidih."

 

V celoti predstavljajo strošek podjetnika, plačila oproščen del je prihodek, plačila "neoproščen" del pa se plača (in se zato v D knjiži med obveznosti)

silva - 08.08.2013 - 12:20

A mi lahko nekdo prosim pove, kje na obrazcu je to potrebno označiti? Ker nikjer ne vidim te oznake. Našla sem samo 080  Zavezanec ima pravico do plačila prispevkov iz državnega proračuna. Ampak če to obkljukam potem ne morem vnesti minimalne zavarovalne osnove, ampak je potrebno vnesti povprečno plačo v RS.

Je še kaj drugega?