krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčni zastopnik za DDV ?

3861  04.07.2013 - 14:38h / DDV / Avtor: p.š. / 179 / 4

Pozdravljeni,

v čem je poanta, da davčnim zavezancem iz drugih držav članic EU, ki JE v skladu s 1.-5.točko 76. člena ZDDV plačnik DDV v SLO ( opravlja gradbene storitve na nepremičnini v SLO),  ni v vsakem primeru potrebno napraviti identifikacije za DDV => v zakonu in pravilniku piše :  lahko ta davčni zavezanec imenuje davčnega zastopnika kot osebo, ki mora plačati DDV.

Osebno menim, da se takšen zavezanec iz druge države članice mora registrirati za DDV v SLO ...

ne predstavljam si čisto, kaj pomeni, da lahko ta davčni zavezanec imenuje davčnega zastopnika kot osebo, ki mora plačati DDV... a to pomeni, da se ne identificira za DDV ( da ne poda zahtevka za SLO ID za DDV), ampak vso davčno breme in pravice s pooblastilom prenese na davčnega zastopnika v SLO ali kako ? Kakšno vlogo in obvezo ima potem ta davčni zastopnik - je potrebno dobavitelje tujega podjetja obvestiti, da na računih pišejo tudi njegovo DŠ? Izdaja račune v imenu tujega podjetja ?   V čem je poanta, ker davčnega zastopnika mora imeti tudi v primeru, če se identificira za DDV v SLO, ker tukaj nima sedeža in ker mu mora nekdo oddajati obarčune DDV ...

 

Zmedena - zelo ...lepo prosim za pomoč in razsvetlitev ?

lp

Prva Brina - 04.07.2013 - 18:30

Upam, da ti bom pomagala z analogijo, ko sem urejala registracijo našega podjetja za DDV na Hrvaškem. Do 1.7.2013 bi naše podjetje moralo obvezno imenovati zastopnika za oddajanje DDV na Hrvaškem, ker naše podjetje ne bi dobilo certifikata za poslovanje z e-porezno. Naše podjetje bi torej moralo pridobiti DDV številko v Hrvaški IN imenovati zastopnika na Hrvaškem, ki bi v imenu tega podjetja oddajal DDV-O preko njihovih e-davkov, zastopnik pa bi bil tudi odgovoren za redno plačilo obveznosti do njihovega DURS. Po 1.7.2013 zastopnik na Hrvaškem ni več potreben, naše podjetje je v postopku registracije za DDV na Hrvaškem in istočasno lahko tudi pridobi direktno ustrezne certifikate za poslovanje preko njihovih e-davkov. V tem primeru samo z vidika oddajanja DDV-O ima zastopnik enako funkcijo kot računovodski servis, ki oddaja DDV-O za svoje stranke s pomembnim dodatkom, da tudi ta zastopnik tudi odgovarja davčni upravi na Hrvaškem za redno plačilo obveznosti. Ker smo na začetku urejanja teh zadev več tudi še ne poznam, sploh pa nisem še šla študirat njihovega zakona o DDV.

LP

p.š. - 04.07.2013 - 18:36

Prva Brina - najlepša hvala :).

 

Analogija - pomagala. Tukaj gre za podobno zadevo - vendar EU zavezanec ne želi sam skrbeti za obračune DDV, tako da zastopnik ( računovodski servis)  ostane v vsakem primeru.

Pa še medtem sem ugotovila, da se mora EU zavezanec zaradi narave posla obvezno sam registrirati za DDV, tako da gremo jutri v akcijo ;).

 

Hvala še enkrat - če pa boste rabili zastopnika na HR, pa lahko morda kaj pomagam ;). Sporoči.

 

lp

 

Matjaž K - 04.07.2013 - 19:12

Bom poenostavljeno povedal:

 

mora plačati DDV še ne pomeni, da ta DDV zastopnika bremeni - zastopnik "funkcionira" v imenu zavezanca => zastopnik plača DDV in za ta znesek izkaže terjatev do zavezanca, ki mu mora ta znesek povrniti.

p.š. - 05.07.2013 - 09:43

Hvala Matjaž za razlago.

 

lp