krpan in druščina postani član

Naslov teme: osnova za boleznine

3846  04.07.2013 - 09:02h / Ostalo / Avtor: Al3nka / 1454 / 3

Delavki se je v letošnjem letu, v primerjavi z lanskim, močno znižala plača. Ker je trenutno na bolniški me zanima katero osnovo moram vzeti za obračun nadomestila do 30 dni - lansko višjo ali letošnjo nižjo osnovo.

Matjaž K - 04.07.2013 - 09:22

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja

 

140. člen

     (1) Osnova za nadomestilo je zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.

     (2) Zavarovancu, ki ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem je delal.

     (3) Zavarovancu, ki ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju iz obveznega zavarovanja v tekočem koledarskem letu preden je bil zadržan od dela.

     (4) Za zavarovance, ki do nastopa začasne zadržanosti od dela še niso imeli plače oziroma osnove za plačilo prispevkov, ter zavarovancu, ki se poškoduje na poti na delo, preden je nastopil delo, in zavarovancu, ki po odslužitvi ali doslužitvi vojaškega roka ali po predčasnem odpustu s služenja vojaškega roka zaradi bolezni ali poškodbe ne more nastopiti dela, se za izračun osnove upošteva plača, ki bi jo prejel, če bi delal.

 

141. člen

     (1) V osnovo za izračun nadomestila se ne vštevajo:

     1. regres, jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi, solidarnostna pomoč;

     2. povračila stroškov v zvezi z delom;

     3. dohodek prejet v naravi;

     4. poračuni plač v tekočem letu za obdobja, na katera se nanaša osnova za obračun nadomestila;

     5. nadomestila izplačana v breme pokojninskega in invalidskega zavarovanja;

     6. bonitete;

     7. dohodki iz drugega pogodbenega razmerja.

     (2) V osnovo se štejejo vsa nadomestila, ki jih je zavarovanec prejel iz naslova delovnega razmerja, nadomestila za brezposelnost, starševska nadomestila in nadomestila, izplačana v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

     (3) Če je zavarovanec v delovnem razmerju pri več delodajalcih in s tem dosega polni delovni čas ali če je v delovnem razmerju pri enem ali več delodajalcih za polni delovni čas, pri drugem pa največ za 8 ur na teden, se v osnovo za izračun nadomestila vštevajo plače in nadomestila, ki jih je prejel pri vseh delodajalcih.


142. člen

            Osnova za nadomestilo se, kadar ima zavarovanec osnovo iz preteklega ali tekočega koledarskega leta glede na obdobje zadržanosti, ne usklajuje. V tem primeru se pri izračunu nadomestila plače uporablja količnik 1,0000.

Opa Zovalec - 04.07.2013 - 09:36

Matjaž, za bolniško do 30 dni velja 8. odstavek 137. člena ZDR-1:

 

V primeru odsotnosti z dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, znaša višina nadomestila plače delavcu, ki bremeni delodajalca, 80 odstotkov plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.

 

Torej je osnova za izračun nadomestila aktualna plača!

julka - 04.07.2013 - 09:40

Vse napisano drži, vendar za bolniško nad 30 dni. Bolniška v breme podjetja se obračuna po vaših internih pravilnikih (povprečje zadnjih treh mesecev...ali kar pač imate napisano).

Pri boleznini nad 30 dni se upošteva osnova iz preteklega leta, vendar ne sme presegati zneska, ki bi ga delavec dobil, če bi delal (urna osnova za delo (limit)).