krpan in druščina postani član

Naslov teme: malusi pri predčasni upokojitvi

3801  02.07.2013 - 15:03h / Ostalo / Avtor: ada / 198 / 2

Med prejemanjem nadomestila je začel veljati zakon o urejanju trga dela, ki je zmanjšal pravico do plačila prispevkov s strani Zavoda iz 3 let na 1 leto, zato sem 6 mesecev plačevala (6-12/2012) prostovoljno pok.zavarovanje. Ker sem imela 35 let in 4 mesece del.dobe in 1,5 let nadomestila, sem mislila, da malusi pri predčasni ne bodo tako veliki, pa sem se uštela.

ZPIZ mi je odgovoril, da bi predčasno dosegla 10/2014, ko je zahtevana polna starost 62 let in do te starosti se računajo malusi za vsak mesec po 0,3%. kar znese nekaj čez 13 %(pri 600 eur je to cca 80 eur na mesec).

Se pravi, da je vseeno, če si dolgo delal in nekaj malega sam plačeval ali si plačeval nekaj let. To je krivica.

Kaj menite vi, kako bi se združili in nekaj dosegli. Vsi so na nogah, ko se omenja znižanje nadomestil ( kar ne bi bilo prav) ampak nihče ne opazi stisk tistih, ki nimajo nobenega prihodka, penzija pa bo mizerna.

odlicnjak - 04.07.2013 - 13:15

Skoraj enak primer je moj.Ko sem dobila odgovor od Spiza,sem ugotovila,da  so mi upoštevali malusi pri upokojitvi  iz leta 1993 ,ko sem si plačevala prispevke za pokojnino ( brezposelna -trajni presežek)in seveda sedaj to velja za nazaj  20 let- ABSURD.Spračujem se zakaj za nas brezposelne velja zakon za nazaj,ki smo že tako brez vsakega dohodka.Kot je napisal G.Pintar je to za na ustavno sodišče za varstvo pravic -ampak dobiti odvetnika ,ki bi se zavzel za nas brezposelne.Pišite tudi varuhu človekovih pravic,da nas bo več .

ada - 08.07.2013 - 16:53

V Žurnalu, sobota 6.julij je objavljen prispevek " Upokojenci opeharjeni". Obravnava se ravno tema upokojevanja po ZPIZ 2, ki je za nas brezposelne brez nadomestila tik pred upokojitvijo zelo krivično zaradi nenormalnega podaljšanja in malusov. Vabijo na Facebook stran:" Pravica izigranim pri pokojninski reforni", da opišemo svoje primere in širimo naprej, Čimveč jih bo, lažje se bo ukrepalo. Zato pišite in pomagajte pri tem tudi tistim, ki nimajo Facebooka ali računalnika.

Nekaj se mora premakniti.