krpan in druščina postani član

Naslov teme: VLAGANJA PODJETNIKA V TUJA OSNOVNA SREDSTVA

3687  26.06.2013 - 09:51h / Ostalo / Avtor: vojakinja / 379 / 2

Podjetnik ima v najemu lokal, katerega lastnik je fizična oseba, ki pa ni podjetnik sam. Lokal mora prenoviti, da bo primeren za delovanje.

Ali si pravilno razlagam, da gre v tem primeru za vlaganja v tuja osnovna sredstva, da je amortizacija od vlaganj priznana kot strošek in da se vstopni DDV lahko odbija?

Zahvaljujem se vam za vaša pojasnila.

Matjaž K - 26.06.2013 - 10:55

Odg. = (načeloma) 3x da

 

Zakaj načeloma:

glede odbitka DDV zadeva ni sporna (predpostavka: izpolnjeni so vsi pogoji za odbitek npr. račun z vsemi predpisanimi elementi, ...).

 

Vprašanje usredstvenja prenove lokala (tj. izkazovanja OOS v obliki vlaganj v tuja sredstva) je odvisno od vrste prenove. Če bi prenova obsegala samo prepleskanje, je to strošek tekočega obdobja. Če pa prenova obsega npr. pregraditev prostorov + nove instalacije + pleskanje je to vse OOS v obliki vlaganj v tuja sredstva in ta vlaganja se amortizirajo.

 

Kar zadeva davčno priznavanje amortizacije za vlaganja v tuja OOS velja, da se AM prizna v obračunanem znesku, vendar ne več kot je AM po metodi enakomernega časovnega amortiziranja ob uporabi najvišjih davčno priznanih AM stopenj. Za vlaganja v tuja sredstva je davčno priznana AM stopnja 10%. Teoretično se se lahko pojavi neskladje med AM po SRS in davčno priznano AM. Po SRS se AM pri vlaganju v tuja OS namreč obračunava v obdobju koristnosti, pri čemer obdobje amortiziranja ne more presegati pravne pravice uporabe sredstev. Posledično se v primeru, če je npr. obdobje najema 8 let, vlaganje ne more amortizirati na 10 let, ampak max. na 8 let => letna AMs > davčno priznane => pojavi se davčno nepriznana AM (ki pa se lahko kasneje poračuna, tj. uveljavlja kot davčno priznana v kasnejših davčnih obdobjih - več o tem piše v 33. čl. ZDDPO-2).

 

Opozoriti velja tudi na vidik poračuna vlaganj ob prenehanja najemne pogodbe. Če im vlaganje v tuje OS v času prenehanja najema še kakšno vrednost, bi najemodajalec najemniku ta znesek načeloma moral povrniti, tj. najemnik mu zaračuna tržno vrednost vlaganj ki jih ta imajo v trenutku prenehanja najema (je tudi par pojasnil DURS na to temo).

 

lp

 

vojakinja - 26.06.2013 - 11:14

Matjaž, najlepša hvala za izčrpno pojasnilo.

Lep pozdrav.