krpan in druščina postani član

Naslov teme: odškodnina za že vplačan dopust

3461  11.06.2013 - 13:11h / Drugi davki in takse / Avtor: špela / 75 / 2

Zaradi povečanega obsega dela je delodajalec vsem zaposlenim za obdobje 14 dni prepovedal koriščenje dopusta. Delavcu, ki je že imel vplačan aranžma pri turistični agenciji, je delodajalec pripravljen povrniti stroške, ki so mu nastali zaradi odpovedi dopusta.

Ali moramo to izplačati kot drugi prejemek iz DR (REK-1) ali se lahko kako izognemo dodatnim stroškom davkov in prispevkov?

Hvala za vaša mnenja.

Opa Zovalec - 12.06.2013 - 09:46

Mislim da gre tu za čisto odškodnino. Delavec naj predloži dokazila o nastalih stroških, poslovodja pa naj sprejme ustrezni sklep o plačilu odškodnine in izplačajte v neto znesku. Dobro bi bilo take stvari urediti v aktih. Poglejte KP, ki velja za vas, mislim pa da boste našli kaj o tem tudi v ZDR-1.

Matjaž K - 12.06.2013 - 11:53

Brez da bi načenjal nekatere druge vidike / dileme, opozarjam, da morajo za "neobdavčitev" odškodnine z dohodnio biti izpolnjei pogoji po ZDoh-2 27. čl. 5. tč.:

 

     5. odškodnine na podlagi sodbe sodišča zaradi osebnih poškodb (telesnih poškodb, bolezni ali smrti) ali škode na osebnem premoženju, vključno z zamudnimi obrestmi, razen odškodnine, ki predstavlja nadomestilo za izgubljeni dohodek. Med navedene odškodnine je mogoče šteti tudi odškodnine zaradi osebnih poškodb ali poškodovanja osebnega premoženja, izplačane na podlagi sodne ali izvensodne poravnave, ki ni sklenjena zaradi prikritja pravega namena strank, in če odškodnina ne presega utemeljenega in razumnega zneska, ki je običajen za odškodnine, izplačane na podlagi sodb sodišča v podobnih primerih;