krpan in druščina postani član

Naslov teme: pravilni naziv firme

625  25.09.2000 - 10:39h / Ostalo / Avtor: keny / 106 / 9

Pozdravljeni, oglašam se prvič in prosim za pomoč.
Kot kupec- davčni zavezanec imam pravico do vstopnega DDV, če so računi skladni s 34.čl.ZDDV. Velike probleme imam ,ker dobavitelji ne pišejo točnega naziva naše firme (Sodni register-skrajšan naziv) - manjka kraj,ki je identičen sedežu firme.Ali dacar tak račun lahko vrže iz davčne knjige vtopnega davka oziroma ali moram vse take račune vrniti dobavitelju ,da jih popravi z žigom in podpisom(kje v predpisih mi prepovedujejo, da račun lahko dopolnim sama??????).
Hvala za vaša mnenja in prav lep dan.

frančka - 25.09.2000 - 11:20

Vem, da so v začetku firme vračale njim poslane račune, če ni bilo ime v celoti izpisano, do zadnje vejice. Mislim pa, da mora biti na računu ime tako kot je na registraciji, se pravi, če je pri imenu tudi kraj, mora biti tudi na računu napisani kraj. Me pa zanima, če je na računu izdanem s.p.-ju dovolj napisati samo ime in priimek, glede na to, ker je na registraciji, ki jo je izdal DURS, tudi navedeno samo ime in priimek zavezanca.

keny - 25.09.2000 - 12:34

Register DURS bi moral biti enak sodnemu registru,zato svetujem,da pogledate za naziv še v ta register.

Lep dan še naprej.

bacil - 25.09.2000 - 13:40

keny,
s.p. niso vpisani v sodni register, ampak imajo priglasitvene liste pri občinskih upravah.Poleg tega pa se dogaja še, da Odločba o davčnem zavezancu za DDV ni enaka, kot je registriran naziv. Kaj pa potem? ODVISNO OD DACARJA, KI PRIDE NA DOM.
Pa veliko zdravlja vam želim.

Meri - 25.09.2000 - 18:57

Vodim knjige za s.p. Tudi mi smo imeli problem, ker se Potrdilo o registraciji davčnega zavezanca za DDV in registracija v priglasitvenem listu ni ujemala. Poklicala sem na DURS ter vprašala, kateri naziv je pravilen oz. mirodajen pri odbijanju vstopnega DDV. Predlagali so mi, da vložimo vlogo za spremembo naziva v Potrdilu o registracija o davčnem zavezancu. To smo tudi naredili in sedaj oba dokumenta vsebujeta isti naziv.Zavračamo vse račune na katerih ni naveden popolni naziv.

grof Dracula - 25.09.2000 - 22:42

Rdeča krvna telesca nalagajo tako vašim brdavsom kot vam, da skušate uskladiti odločbe brdavsov in vpise v sodni register ter druge registre. To pomeni, da postopajte tako kot Meri.

skitnica - 26.09.2000 - 07:51

Enostavnejši način pa je ta, da DURS zaprosite za izpis kontov davkov in prispevkov zaradi vskladitve in upoštevate naziv s.p. na tem izpisu.
Preizkušeno in uspešno pri polemiki z Dacarji.
l.p.

Tea - 26.09.2000 - 14:41

To, da v predpisih ni prepovedano popravljanje, me zanima,kje v predpisih pa piše, da račune lahko dopolnjuješ sama?
LP

bacil - 26.09.2000 - 15:11

tea,
kar ni izrecno prepovedano, je dovoljeno.
pazi na bacile.

SONČEK - 27.09.2000 - 10:04

Mirodajen dokument je za s.p. PRIGLASITVENI LIST. Če se le ta razlikuje od POTRDILA o registr. dav. zavezanca,ki vam ga je izdal DURS, morate vložiti pisno vlogo na DURS, da vam popravijo in izdajo novo potrdilo. Po zakonu mora s.p. vsebovati ime in priimek podjetnika in s.p. ter firmo.
Pri pravnih osebah pa se morajo podatki na računih ujemati z vašim vpisom v sodni register. Če imate v sodnem registru vpisano tudi skrajšano firmo, se lahko uporablja skrajšana firma, drugače pa popolnoma polni naziv (z vsemi priveski ... dejavnosti itd.).