krpan in druščina postani član

Naslov teme: podatki na plačilni listi po novem

3374  06.06.2013 - 09:48h / Dohodnina / Avtor: davek aj / 143 / 4

ZDR-1 ima obširnejši 135. člen in govori o tem, da morajo biti na pisnem obračunu poleg plače in nadomestil, tudi "...povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona...".

 
Ali to pomeni, da moramo delojemalcu na plačilni listi navesti tudi število in višino obračuna po potnih nalogih za službene poti. Npr 4. službene poti in izplačilo 375€ iz naslova dnevnic, prevoznih stroškov, nočnin, reprezentance,...?
 

MARina - 06.06.2013 - 10:50

Mi imamo že sedaj povračilo za prehrano in prevoz =znesek, dnevnice =znesek, mislim, da to zadošča tudi za naprej. Treba je navesti vrsto povračila in pa znesek, vsaj po mojem mnejnju. Upam, da razlagam prav

Dan - 06.06.2013 - 11:30

Delavcu nakažemo potne naloge sproti, v prvi točki piše, da je potrebno nakazati na

bančne račune, mi tega zneska ne prikažemo na plačilni listi - bo tako OK

silba - 06.06.2013 - 14:02

Moje izkušnje. Predvsem moški ne želijo teh podatkov na plačilni listi, temveč ločeno nakazilo (plačilo v gotovini). Tako lahko ustvarijo \'fond\', ki ni del družinskega proračuna.

ggg11 - 06.06.2013 - 14:48

Vidim, da so tu res spremembe.

 

Obračunov potnih stroškov zaposlenim se že nekaj časa ne sme več izplačevati preko blagajne. Novo pa se mi zdi, da je po 4. odst. 130. člena ZDR-1 in 1 odst. 134. člena delodajalec dolžan delavcu povrniti stroške v zvezi z delom - npr. potne naloge - za plačilno obdobje, ki ne sme biti daljše od enega meseca. Po 134. členu mora biti izplačilo potnih nalogov najkasneje na določen plačilni dan, vsaj do 18 v mesecu za pretekli mesec. Po 135. členu pa je delodajalec dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni (in ne npr. elektronski) obračun, iz katerega so razvidni podatki o povračilu stroškov službenih poti ter plačilni dan izplačila potnih nalogov. Iz pisnega obračuna službenih poti morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu in delodajalcu.

 

- Kako pa bo z avansi za službene poti?

- Če ta podatek dam na plačilno listo, bomo morali vedno izplačevati službene poti na dan plače, kar ni realno. Še vedno bo po mojem mnenju ostal ločen obračun potnih nalogov. V ZDR-1 ne piše, da morajo biti vsi podatki na enem obračunu. Spet printanje, pa ravno ko smo šli na elektronsko obliko.

 

Lep pozdrav sotrpinom