krpan in druščina postani član

Naslov teme: višina plače, ki še šteje v pokojnino

3333  04.06.2013 - 14:56h / Ostalo / Avtor: Mateja / 927 / 3

Kje bi lahko dobila podatek (oz. ali ga kdo ima), kolikšna je najvišja plača oz. prispevek za PIZ, ki še šteje v obračun pokojnine?

Ker obstaja neka omejitev, preko katere se plača / prispevki več ne šteje v pokojninsko osnovo.

Hvala vsem za pomoč!  

silba - 04.06.2013 - 19:46

Pri izračunu povprečja se upoštevajo vse plače ozoroma vsi prispevki.Pokojnina se odmeri  od tega povprečja (po prehodnem obdobju bo to 24 najugidnejših zaporednih let). Vendar pa je najvišja osnova za odmero pokojnine navzgor omejena. To je 3,06 - kratnik povprečne plače v RS. Opozarjam to je OSNOVA. Potem pa je potrebno gledati odmerne odstotke.

Povedano po domače. Če ste imeli ves čas plačo višjo od najvišje pokojninske osnove potem je bil del prispevko \'vržen stran\'. če pa ste imeli 30 let slabo plačo in zadnjih 10 let plačo nad najvišjo pokojninsko osnovo pa vam je to obdobje popravilo povprečje. Torej ni bilo vrženo stran. Konkretno številke si lahko izračunate ob upoštevanju navedenih členov ZPIZ-2.


30. člen (pokojninska osnova)

(1) Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki jo tvori mesečno povprečje osnov zavarovanca za posamezno leto zavarovanja, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: pokojninska osnova).

(2) Za izračun pokojninske osnove se upoštevajo osnove iz prejšnjega odstavka, zmanjšane za davke in prispevke, ki se plačujejo od plače po povprečni stopnji v Republiki Sloveniji, iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej, ki so za zavarovanca najugodnejša. Povprečno stopnjo davkov in prispevkov iz tega odstavka določi in objavi minister, pristojen za finance.

36. člen (najnižja in najvišja pokojninska osnova)

(1) Najnižja pokojninska osnova se določi od 1. januarja posameznega koledarskega leta v višini 76,5 % povprečne mesečne plače izplačane v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu, zmanjšane za davke in prispevke, ki se plačujejo od plače po povprečni stopnji v Republiki Sloveniji.

(2) Najvišja pokojninska osnova se določi v višini štirikratnika najnižje pokojninske osnove.

 

Tejka - 06.06.2013 - 14:44

Mene pa zanima, če se tudi nadure štejejo v pokojninsko osnovo.

SIMONA - 06.12.2013 - 12:31

Odgovor Tejki: nadure se štejejo v pokojninsko osnovo, če so od njih plačani prispevki!