krpan in druščina postani član

Naslov teme: prejet račun turistične agencije

3087  21.05.2013 - 15:45h / DDV / Avtor: Aki / 693 / 7

Slovenska turistična agencija (SI zavezanec za DDV) nam zaračuna hotelsko namestitev v drugi državi EU, letalsko karto in prijavnino, kar je skupna vrednost aranžmaja. Na računu navajajo: DDV od aranžmaja ni zaračunan v skladu s c točko, 6. odst., 36. člena ZDDV-1. Poleg tega na računu navajajo še naslednje: obračun DDV od prijavnine: vrednost osnove in znesek DDV.

 

Ali je takšen prejet račun predmet naše davčne evidence?

  

Martin Krpan - 21.05.2013 - 19:54

Moram priznati, da za kaj takšnega še nisem slišal ali pa zadeve ne razumem :). Prejeti računi od turističnih agencij, ki obračunavajo DDV po posebni ureditvi (od razlike v ceni), se ne vpisujejo v obrazec DDV-O.

 

P.S. Več o tem tudi pri Temi C na DDV MARATONU http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

Aki - 22.05.2013 - 09:03

Kaj pa v primeru, če agencija deluje le kot posrednik (v imenu in za račun potnika)?

enaiks - 23.05.2013 - 08:58

Turistična agencija na računu naj ne bi imela zaračunanenga DDV-ja. To naredi potem računovodja pri knjiženju, ki upošteva za agencije posebno ureditev (DDV obračuna od razliki v ceni).

enaiks - 23.05.2013 - 09:01

Pa tudi člen na računu ne vem, če je pravilen.

Če gre za aranžma v EU, je člen ki navaja, da je DDV zaračunan od razlike v ceni. Letalska karta ima pa svoj člen, ki navaja da je letalska karta oproščena plačila DDV-ja.

Mislim, da bi mogla bit dva člena na računu.

Aki - 23.05.2013 - 11:14

Sem se pozanimala pri agenciji, kjer pravijo, da so storitev opravili kot posrednik in zaradi tega nam po 36. členu samo prezaračunajo stroške, ki so jih plačali za nas. 

Če prav razumem, potem 2. odst. 97. čl. ZDDV-1 iz posebne ureditve izloča potovalno agencijo v primeru, ko deluje kot posrednik in bi mi kot naročnik storitve morali prejeti račun posrednika poknjižiti v svoje davčne evidence?

Felicity - 28.05.2013 - 15:03

ne drži popolnoma.

 

jasen je del računa, kjer pri hotelu in letalski karti nastopajo kot posrednik - prefakturiranje po 36. členu pomeni, da gre pri njih za prehodne postavke, ki jih oni ne prijavljajo v DDV - vi pa v končni fazui tudi ne, ker gre za storitve, opravljene v tujini (tuji hotel, ki je obdavčen v tuji državi in letalska karta, ki je neobdavčena)

 

to pa agencije ne odvezuje od obračuna DDV v delu računa, kjer vam zaračunavajo prijavnino - gre za storitev agencije kot posrednika, opravljeno v Sloveniji na njihovem sedežu, zato je seveda obdavčena po rednem sistemu obdavčitve z DDV - ta pa pri vas seveda gre v DDv evidence, vendar najverjetneje (glede na vašo vsebino tega stroška) brez odbitka DDV (neto prijavnine v osnovo in DDV od prijavnine  pod neodbitni - v KIR)

Felicity - 28.05.2013 - 15:05

pa še nekaj - zanimivo je, da so se odločili za prefakturirane stroške hotela in letalske karte. Glede na to, da imajo v svojem aranžmaju najmanj 2 storitvi, bi mirno lahko naredili tudi t.i. lastni aranžma in ga obdelali po RVC, vam pa izdali račun po posebni ureditvi, ki potem ne bi bil predmet vaših davčnih evidenc.