krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja nepremičnine-76a.člen-popravek vstopnega DDV

3053  20.05.2013 - 09:26h / DDV / Avtor: madja / 202 / 7

Pozdravljeni!

Nepremičnino-stanovnje smo kupili kot naložbeno nepremičnino pred 4 leti in na računu je bil naveden 8.5%ddv in smo si ga odbijali. Sedaj bomo to nepremičnino prodali pravni osebi in bomo verjetno podpisali izjavo, se sklicevali na 76a člen in izstavili račun z obrnjeno davčno obveznostjo.

Ali to pomeni da moramo narediti  popravek vstopnega DDV, ki smo si ga v celoti odbijali ob nakupu pred 4 leti. Naša prodajna vrednost bo nižja od nakupne vrednosti pred 4 leti.? Bilo bi bolj ugodno da si poračunamo in plačamo DDV ki bo obračlunan na našem prodajnem računu.

Hvala za odgovore.

Madja

lp madja

Martin Krpan - 20.05.2013 - 09:56

Če boste stanovanje prodali tako, kot ste opisali (podaja izjave skladno z določili 45. člena ZDDV-1), potem ne rabite izvesti popravka odbitka DDV! Sicer niste niča zapisali, kaj ste počeli s tem stanovanjem v obdobju 4 let, ali ste kupili "staro ali novo stanovanje", kot to opredeljujejo določila 44. člena ZDDV-1 itd. itd.

 

Vseeno opozorilo - vaš "kupec" lahko poda navedeno izjavo, kadar gre za "staro nepremičnino" (od prve uporabe ali prve vselitve je minilo več kot dve leti) in le v primeru, da bo kupljeno blago (nepremičnino) lahko uporabljal za namene dejavnosti, za katero lahko uveljavi pravico do odbitka DDV (v celoti). In ker gre za stanovanje ... je takšnih primerov v praksi lahko zelo malo ... če kupec poda "neutemeljeno" izjavo, potem vaša celotna zadeva glede ohranitve uveljavitve pravice do odbitka DDV "visi v zraku" ...

 

Priporočam http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

madja - 20.05.2013 - 10:10

Pred 4 leti smo kupili novo stanovanje. V tem obdobju 4 let smo stanovanje samo funkcionalno opremili, vendar nismo evidentirali nikakršnih prihodkov iz tega naslova .Evidentirano je med naložbenimi nepremičninami(ni bilo med zalogami) in je čakalo na ugodno priložnost za prodajo.

lp madja

Martin Krpan - 20.05.2013 - 10:46

Ga. Maja (predvidevam, in ne Madja :)) ... nisem vam teh stvari nakazoval v mojem odgovoru.

 

Dodajam pa še naslednje:

- ste kupili "novo" stanovanje? - potem iz tega naslova, kot ste podali vprašanje, se pri prodaji OBVEZNO obračuna DDV, če vi niste uporabljali stanovanja za opravljanje dejavnosti - torej, ne gre za nobeno podajanje izjav po 45. členu ZDDV-1, obrnjeno davčno breme itd.;

- dodatek k prejšnji alineji ... stanovanje ste opremili, niste pa evidentirali nobenih prihodkov ... :))) (bom dodal po domače - takšne zadeve, če bi jaz bil brdavs, bi preverjal na način, da bi od elektra, komunale itd. zahteval izkazovanje stroškov za ta stanovanja, potem bi takoj "vedel", če je bilo stanovanje uporabljeno ...).

 

 

madja - 20.05.2013 - 12:29

Ok. Imate prav. Dejansko je stanovanje staro 4 leta in je bilo kupljeno od prvega kupca in ne od investitorja.Na našem računu je bil zaračunan 8.5%DDV. Stanovanje ni bilo uporabljeno za  opravljanje dejavnosti, bi pa brdavs pri preverjanju elektra, komunale, itd našel sledi uporabe.

A to še vedno pomeni da moramo obračunat DDV pod nujno, da postane celotna zgodba čista.

Lep pozdrav!

Majda:-)

Martin Krpan - 20.05.2013 - 12:37

To pomeni, da bi morali že pred 4 leti izvesti popravek odbitka DDV, da o drugih zadevah ne govorim :). Kot vidite, imate "kompleksen problem", zato priporočam, da stopite k ustrezno usposobljenemu davčnemu svetovalcu ...

madja - 20.05.2013 - 13:02

Hvala. Verjetn se bomo oglasli. Smo pa imeli pred štirimi leti plan a, sedaj smo pa že blizu plana Ž.

lp majda

00 - 20.05.2013 - 13:52

Vmes je bil pa plan b - z, po katerem je bil v stanovanju lastnik...