krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačevanje z gotovino

2961  13.05.2013 - 11:21h / Ostalo / Avtor: S-orhidejca / 177 / 7

Zanima me ali se bo po 01.07.2013 za plačevanje z gotovino sploh še lahko uporabljalo paragonce?

Naprimer frizer (ni zavezanec za DDV) ali pa frizer zavezanec za DDV, avtomehanik zavezan za DDV ...

Ali je kje možno videti spisek za katero dejavnost je pri plačevanju z gotovino potrebno imeti za to ustrezne računalniške progranme in kje se še lahko piše paragonce?

enaiks - 14.05.2013 - 08:41

Mene tut zanimajo odgovori na zastavljena vprašanja S-orhidejce ... A kdo ve?

Nevedna v tem - 14.05.2013 - 12:22

Tudi mene zanima, kako bo z zadevo in za koga vse velja?

TAYČI - 16.05.2013 - 12:15

Ali lahko vsako podjetje posluje z gotovino?

Vsi smo nestrpno čakali in 26.4.2013 z objavo v UL tudi dočakali Pravilnik o blagajniškem poslovanju.

Ne glede na registrirano dejavnost, podjetje lahko posluje z gotovino, vendar je pri gotovinskem poslovanju podjetja potrebno slediti določenim zakonskim omejitvam, ki se nanašajo na tovrstno poslovanje. 

Obvezno je, da podjetje vodi evidence o poslovanju z gotovino. Torej mora zagotoviti ustrezno evidentiranje pretoka gotovine. To pa lahko doseže z naslednjimi evidencami:

  • blagajniški dnevnik (evidenca prilivov in odlivov gotovine iz in v blagajno na določen dan),
  • blagajniški prejemek (evidenca posameznega priliva gotovine v blagajno),
  • blagajniški izdatek (evidenca posameznega odliva iz blagajne).

Priporočljivo je tudi, da podjetje v internem aktu določi pravila o poslovanju z gotovino. Tako mora določiti blagajniški maksimum gotovine (torej določitev najvišje vsote gotovine v blagajni) ter interne pogoje o tem, kaj se sme in česa se ne sme plačevati z gotovino.

KAJ SE ZGODI ČE, TEGA NI?
Globe zaradi nepravilnih evidenc so predpisane v 397. členu Zakona o davčnem postopku. Z globo od 1.200 do 15.000 evrov se kaznuje za prekršek pravno osebo, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za mikro ali majhno gospodarsko družbo, in z globo od 3.200 do 30.000 evrov se kaznuje za prekršek pravno osebo, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo.

cah - 17.05.2013 - 12:06

V ur.l. 35/2013 (26.4.) je objavljen pravilnik o računalniških programih........ in ne Pravilnik o blagajniškem poslovanju. Tudi pri pregledu vseh številk v mesecu aprilu in maju (in tudi pred tem) nisem zasledila tega pravilnika.

S-orhidejca - 16.05.2013 - 19:27

Kaj pa s.p.-ji?

TAYČI - 17.05.2013 - 06:37

Za vsa podjetju tudi s.p.

S-orhidejca - 17.05.2013 - 14:13

Za s.p. mi je mal čudno no.

Izvleček iz računovodja.com, kjer je odgovarjala ena davčna svetovalka na podobno vprašanje, kot ga imamo mi zgoraj

Polaganje dnevnega iztržka prejete gotovine samostojnega podjetnika ni obvezna. To pomeni, da lahko prosto razpolaga s svojo prejeto gotovino, ki jo prejme iz dnevnega iztržka, in jo lahko prosto uporablja za poslovne ali zasebne namene. Enako velja tudi za s.p., ki so trgovci ali gostinci.
 
Zaradi potreb davčnega organa pri davčnem nadzoru je s Pravilnikom o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah (13. člen) predpisana evidenca knjigovodskih listin o pretokih med podjetjem in gospodinjstvom lastnika, ki izkazuje denarne in nedenarne transakcije med njima. Zasebnikova značilnost je, da lahko prosto razporeja denarna sredstva, ki se lahko prelivajo med njegovim gospodinjstvom in njegovo dejavnostjo. Gotovino lahko prosto preliva s TRR na račune, ki niso povezani z opravljanjem dejavnosti. Gotovino, ki izvira iz dnevnega zaslužka in drugih dnevnih prejemkov, uporablja za opravljanje dejavnosti, lahko tudi za namene, ki so povezani z njo. Te evidence ni treba voditi tistim zasebnikom, ki vodijo poslovne knjige po načelu dvostavnega knjigovodstva, saj se lahko predpisani podatki zagotovijo v glavni knjigi na kontih »podjetnikov kapital« (skupina 90, 91, 92).
 
Zasebniki, ki vodijo poslovne knjige po načelih enostavnega knjigovodstva, v poslovnih knjigah ne evidentirajo poslovnih dogodkov v zvezi s podjetnikovim kapitalom. Tega izračunajo kot razliko med stanjem popisanih sredstev in nekapitalskimi obveznostmi. Zato morajo posebej voditi evidenco knjigovodskih listin o pretokih med dejavnostjo in gospodinjstvom. Način vodenja evidence in način zapisovanja podatkov vanjo nista predpisana. Odločitev je odvisna od vsakega posameznika. Evidenco je treba voditi po časovnem zaporedju in se zaključi s stanjem na dan 31. 12. oziroma na tisti datum, ko zasebnik preneha s poslovanjem.