krpan in druščina postani član

Naslov teme: plača računvodje

2878  07.05.2013 - 09:44h / Ostalo / Avtor: kopinca / 201 / 23

imam 2000 btu pa se mi zdi premalo, za to vse kar moram znati..

koliko imate vi?

ampak računovodjo mislim, tistega ki zna skoraj vse)))

ne knjigovodja..

 

Martin Krpan - 07.05.2013 - 09:46

Če ste zapisali 2.000,00 bruto - potem mislim, da bo kar nekaj odgovor na takšno "provokacijo" :))).

00 - 07.05.2013 - 09:49

tistega ki zna skoraj vse

 

skoraj ni še nikdar zajca ujel

hocem vec - 07.05.2013 - 10:11

Kaj hocete se vec?? Kdo vas pa sola in vam placuje seminarje- vi sami ali vam delodajalec placa?? Verjetno delodajalec, torej to znanje je on placal ne vi!

Bodite radi da sploh delate in da imate redno placo (predvidevam).

Katja - 07.05.2013 - 10:33

to je cca 1.300 neto + malica + prevoz. Če se vam zdi premalo, si poskušajte najti bolje plačano službo. Boste kmalu ugotovili, da je to danes kar normalna plača.

Sama imam diplomo in licenco preizkušenega računovodje, 30 let delovne dobe, pa le 500 eur bruto več kot vi in se ne pritožujem.

Marjana - 07.05.2013 - 10:38

o plačah sploh ni vredno debatirat.

- 07.05.2013 - 11:25

bi se dalo debatirat, lahko ste računovodja v servisu ali pa v eni firmi, kjer obvladate samo eno dejavnost..

šqowea - 07.05.2013 - 11:33

jaz sem računovodja v d.o.o 100 ljudi, imam btt 2800

in se mi zdi da je plača ok.

 

 

Martin Krpan - 07.05.2013 - 11:40

? - 07.05.2013 - 11:46

Praviloma vsak misli zase, da ima (pre)veliko pamet in premajhno plačo

tina - 07.05.2013 - 13:54

Lahko pa računate v obratni smeri...

 

- Vaša bruto plača v višini 2.000€ bruto predstavlja cca. 2.322€ bruto bruto stroška delodajalca.

- Če vam delodajalec povrne še prevoz na delo in malico, to lahko nanese še dodatnih cca. 200€ mesečno.

 

Povprečni mesečni strošek delodajalca torej znese cca. 2.522€ x 12 mesecev = 30.264€ + regres na letni ravni znese cca. 1.000€ bruto, Predpostavimo, da je delodajalec za vaše izobraževanje namenil 1.000€ letno. Pa smo pri strošku 32.264€

 

Če predpostavljamo, da niste koristila niti dneva bolniške in ste koristila samo letni dopust (recimo 28 delovnih dni). Boste v letu 2013 na delu 222 delovnih dni. Vsak delovni dan ima malico in recimo dva krajša odmora. Kakšna minutka se še "pre-zabušava" in je efektivnih delovnih ur cca. 6-6,5 ur dnevno (če jih je, čas hitro beži).

 

 

Če predpostavljamo, da vseh 6,5 ur oddelate 100% efektivno bi morala vsako uro zaslužit minimalno 22,63€ neto.

 

 

POZOR:

- Nikjer nisem omenila, da nekdo mora plačati vaše delovno mesto (najemnino, računalniško opremo, elektriko, vzdrževanje programa.....).

- Kaj pa skrb delodajalca da plača vse davke, prispevke, poskrbi za vaše nadomeščanje če bi slučajno zbolela, poskrbi za trženje, da boste sploh imela kaj delati, poskrbi za delovno pravne zadeve, poskrbi za tajnico ali kadrovnico, da uredi vse zadeve z vašo zaposlitvijo, poskrbi za ves pomožni material, da boste imela papir in tonerje, kaj pa strokovna literatura.....)

- Predpostavljam, da niste niti dneva na bolniški odsotnosti. Kot računovodja veste, da prvi mesec bolniških krije delodajalec. Pa res niste koristila niti dneva bolniške? Kaj pa porodniška (sicer "plačo" vam krije CSD, kaj pa regres, pa vsaj en mesec dopusta, ki ga lahko vseeno koristite).

- Kaj pa ure ko se izobražujete. Vse te ure gredo v breme delodajalca. Tistih ur strankam ne boste zaračunala, delodajalec pa vam jih vseeno plača. Kaj pa "interna izobraževanja" ko berete zakonodajo, pojasnila..., takih ur strankam ne zaračunate, vi pa predvidevam da jih imate plačane.

- Kaj pa ure dela ki niso čisto 100% efektivne, ko razglabljate kakšno tematiko, kakšen problem, brskate po zakonodaji, brskate po preteklih primerih. En delovni dan 6,5 ur je mimo. Pa dvomim, da boste za tako "učenje" strankam lahko zaračunala 22€ po uri.

 

No pa verjetno sem še kaj pozabila.

Kot računovodja si 1x skalkulirajte koliko dejansko stane ena ura vašega efektivnga dela in koliko 110% efektivnih ur dejansko v delovnem dnevu opravite..

 

Ne trdim, a je vaša plača visoka (saj ne poznam vas osebno niti vaših delovnih zadolžitev, ki jih imate), ne trdim da je vaša plača nizka (enako ne poznam niti vas, niti vaših delovnih zadolžitev, ki jih imate). A vedno imate možnost - če menite, da lahko zaslužite več to povejte delodajalcu, če bo enako ocenil vaše delo kot ga cenite vi vam bo zvišal plačo in oba bosta zadovoljna. Če se nekako pri plači ne bosta ujela vam še vedno preostane možnost iskanja drugega delovnega mesta za boljši denar. Konec koncev lahko pa sama odprete podjetje, poskrbite da bo vse teklo tako kot mora in se kasneje sama postavite v vlogo delodajalca.

 

 

Ali še vedno menite, da je vaša plača tako zelo nizka?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

valat - 07.05.2013 - 15:02

Bravo Tina!  Podpišem z obema rokama!

 

Tudi za naše stranke ne bi bilo slabo (celo zelo dobro bi bilo!), če bi prebrali vaše razmišljanje!

 

Še enkrat - odlično!

 

Hvala, ker ste naše delo dostojno predstavili!

 

Lep pozdrav!

DP - 07.05.2013 - 15:03

Pretiravate z vašim navajanjem enoznačnih argumentov! in posploševanjem!

 

Računovodja (v pravem pomenu besede!!) ni in ne more biti inventar v podjetju, temveč kreator podjetja.

 

Pri vašem "argumentiranju" me moti vsaj, da nikjer ne omenite - obveznosti, ki jih zakonodaja nalaga podjetju in jih podjetje (pravilno) izvršuje po računovodji (tistem v pravem pomenu besede) in s tem povezanimi sankcijami, ki lahko visijo nad podjetjem (zamudne obresti, globe ... križ čez podjetje).

 

Drži, da se veliko preveč oseb ukvarja z računovodenjem, pa niso vredni ocene "računovodja v pravem pomenu besede"!

 

Moje zgornje razmišljanje velja za "računovodjo" - z vašim zapisom se pa strinjam v delu "računovodja - ki misli, da je računovodja"!! ...

RR - 08.05.2013 - 09:27

Bravo Tina!!!

mimi - 07.05.2013 - 15:08

Višina plače je dandanes skoraj kot tombola.

Kolegica je knjigovodja v d.o.o.(cca 110 zaposlenih), ki knjiži samo prejete račune, izdela DDV-O, vodi evidenco ur zaposlenih in še manjša nezahtevna dela in njena plača je 1.500 EUR neto.

Jaz sem samostojni računovodja z 20 let delovnih izkušenj v proizvodnem podjetju s 100 zaposlenimi,

delam praktično vse (sodelavka  vodi saldakonte, knjiži prejete račune in plačilni promet) in jaz obvladujem še kadrovske evidence in moja plača je 1.100 EUR neto. 

In kaj naj rečem..., vem da se bo marsikomu zdelo čudno, vendar v današnji situaciji se pri vsakem pogajanju o plači direktor sklicuje na krizo....., poizkušala sem  že najti drugo službo, vendar ker nimam nekih "vez" in ker sem na področju, kjer gospodarstvo umira (Kozjansko - Štajerska) nimam velike izbire.

Zato sem ob množici brezposelnih v okolici srečna, da imam službo z redno mesečno plačo. 

Seveda pa kljub vsemu nisem vrgla puške v koruzo in iščem naprej......

Pa brez zamere :-)

tina - 07.05.2013 - 15:54

Včasih me prime, da bi tako kalkulacijo vključila v "osebne razgovore" ob iskanju novega zaposlenega. Predpostavljem, da računovdja mora znati obračunati plačo, bi pa vključila še kakšen dodatek npr. strošek zaposlenega na letni ravni, strošek zaposlenega na uro opravljenega dela. Le toliko morda malce za občutek zaposlenega ob odgovarjanju na vprašanje kakšno plačo pričakujete za razpisano delovno mesto.

 

Pa, da se ne bomo narobe razumeli, veliko veliko preveč je izkoriščanja delavcev s strani delodajalcev in določene zgodbe so resnično zelo zelo žalostne. A včasih opažam, da se tudi marsikdo od zaposlenih ne zaveda kaj predstavlja njegova plača, koliko mora nek npr. računovodja (recimo v računovodskem servisu) oddelati, da zasluži tako plačo.

 

Včasih bi kdo pred rednim delovnim razmerjem moral začeti iz nule s svojim podjetjem, delom po 12 ali več ur dnevno, odrekanjem, odgovornostjo, lastnim vlaganjem v podjetje ipd., da bi kasneje znal ceniti pošteno razmerje med delodajelcem in delojemalcem. Velikokrat slišim zgodbe, jaz imam plačo samo 2.000€ bruto, direktor se je pa včeraj pripeljal z novim avtom. S.p. se dandanes odpre v eni uri in lahko vsak začne tlakovati svojo pot, da bi le bila tako uspešna kot direktorjeva.

 

Sem nekaj tednov nazaj po televiziji gledala oddajo o "oddaji" frizerskih stolov v najem. Morda res ni vse briljantno, a začutila sem, da najemniki stolov hitro spoznajo koliko se mora v enem dnevu zaslužiti, da preživiš na delovnem mestu.

nora - 07.05.2013 - 17:42

Kdo misli, da je tako pameten in da premalo zasluzi glede na svoje znanje pa naj odpre s.p. ali pa d.o.o. pa dela zase pa da vidi kako je!! 

Vsak ima to moznost! 

Zal - 07.05.2013 - 20:44

Zanimive plače, no jaz sem tudi imel neto 1.300 eur, a čez noč je prišla ideja delodajalca da jo bo treba znižat, no vsem jo je in kam sem priletel.., na 820 eur.. Milim da take spremembe ni noben doživel ane..? Če kdo ve bi pa šel delat za 4 ure/dan preko S.P.-ja..??

Delam vse v računovodstvu.

klavdija - 07.05.2013 - 22:20

pa to ne mores verjet, kaj bi pa se rada imela, a tam 3000 eur neto ???? ce tolk obvladas, potem odpri svojo firmo pa imej svojo sanjsko placo!!!  ce se bos za to odlocila pa povej ime firme, da posljem prosnjo za zaposlitev.

davek aj - 08.05.2013 - 07:49

Znam veliko, z veliko izkušenj, delam vse kar je treba in imam solidno plačo -nekaj več kot kopinca. Predvsem pa ok delovno okolje. Poleg izobraževanj delodajalca se izobražujem tudi sama (tudi NPK). Imam srečo, da mi delo ni "muka" in se dobro znajdem v teh vodah. Veliko stvari naštudiram sama, z diskusijami izven delovnega časa, s kolegi,... sploh ni važno, važno da rešim zadevo. Pri zasebnikih delaš vse, tudi rože sadiš in kadar je treba-tudi nedeljo. Plača bi seveda lahko bila višja, to vedno, ampak po zadnjih davčnih projekcijah bo nižja. 

 

Me pa razkurijo razpisi - zadnjih nekaj razpisov na Zavodu za zaposlovanje se je za računovodjo ALL-IN-ONE glasilo na 850€ bruto plače. Zaboga, zato pa je čisto običajno če se bilance prilagajajo, davčni rezultat je par € dobička. Reve pojma nimajo kaj so REK, DDV-O obrazci.

 

In še nekaj, vsak ki ima 5 min časa ima računovodski servis. Ženska je prišla na NPK izpit pametna kot k..... ja in rezultat 5% je znala, trdila do konca svoje. In doma vodi 15 firm-na popoldancu. To je problem. Pa ne mi rečt da sem pametna, ker sem bila 10 let tudi v servisu ali sem pa na obeh koncih.

 

In dokler bodo računovodje delalali  kar jim reče šef, do takrat bomo v riti; s poslovnim bontonom, moralo, predvsem pa z davčno kulturo. In sem spet ponosna nase. Jaz tega nisem naredila, pa sem letela. Super; na manjšo plačo, pa mi je vseeno boljše - v duši. Torej plača je subjektivna postavka in vsak zase sodi drugače.

Ina - 08.05.2013 - 09:44

Delala sem v majhnem podjetju kot vodja fin.-računovodske službe vse (bilance, ddv, intrasta, plače....).

Zaslužila cca 900 EUR neto na mesec. Po 20 letih je podjetje likvidirano, jaz pa brez službe. Iščem, iščem in jo ne najdem. Imam odlične reference delodajalca, pa nič ne pomaga, ker nimam vez.

JC*MC - 08.05.2013 - 14:48

ko tole berem mi pade mrak na oči...

res je, da sem mlada in še na področju računovodenja nimam dovolj "prevoženih kilometrov" vendar se zavedam, da sem sama v teh skromnih 5ih letih pridobila toliko izkuženj in znanja...glede na to da popolnoma sama delam v računovodskem servisu podjetja s skoraj 40 strankami (od tega je polovica strank večjih d.o.o.)  ampak še vedno delam za skromnih 1000€ bruto + stimulacija kar znese skupaj 1250 €.

Vesela sem, da imam službo in redno plačo, res pa je da se pogosto sprašujem ali sem dovolj plačana za takšen obseg dela in toliko truda, ki ga vlagam v delo. Ampak tako je to, če nimaš določene predstave koliko lahko računovodja (z dovolj znanja, da lahko samostojno vodi računovodstvo podjetjem) pričakuje plačila za svoje znanje in delo ki ga opravlja.

mici - 08.05.2013 - 21:09

Moram dodat še svoj "piskrček" zraven;

imam 26 let delovne dobe v računovodstvu, delam vse, v večji firmi šla čez vse službe v računovodstvu, nekaj let samostojni računovodja v firmi, zadnja leta delam v servisu....plača 1000 eur neto. Izobražujem se največ sama doma prek interneta, gradivo iz seminarjev sfehtam od kolegic, katerim delodajalec še plača kak seminar.

Med službenim časom nimam časa za izobraževanje. Hvala za davkoplačevalce, ki so mi velikokrat v pomoč pri razmišljanju.

Bojan - 13.05.2013 - 08:57

Pa še en iz javnega sektorja :(

 

20 let pokojninske dobe, kot delovna doba je priznanih 15, sam pokrivam vse računovodsko/knjigovodsko/kadrovsko/pravne zadeve, brez kake dodatne podpore še koga zaposlenega, kar pomeni tudi delo med bolniško..

 

Bruto plača na zadnji plačilni listi 1.281€, prehrana 3,54€/dan, regres bo letos 484€.