krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravljeno svarilo subvencionirancem za samozaposlitev

2511  11.04.2013 - 20:45h / Dohodnina / Avtor: ? / 75 / 3

Zavrgel sem nekaj svojih zmotnih trditev in sprejel naslednje Matjaževo pojasnilo kot verodostojno:

»Sem preveril pri revizorjih   za  24m in tudi za vse stroške, nabava OS, določene stroške - odgovor je bil: na 1/24 ni pravilno + v prihodke je treba prenašati skladno (tj. enako) znesku stroškov + če stroški v pogodbi niso izrecno opredeljeni/navedeni, prejemnik subvencije sam določi, katere stroške (samo material, samo storitve, samo prispevke, AM, kombinacija več stroškovnih vrst) bo kril iz subvencije + mora pa določljivo določiti katere stroške bo kril iz subvencije, tj. ne more kar reči "od stroška storitev vrste X krijem pač toliko, da bo to enako znesku 1/24 subvencije.«

Zato objavljam popravljeno svarilo:

Opozarjam, da se izogibajte razmejevanja subvencije po metodi »vseh stroškov«, po kateri boste v drugem letu poslovanja plačevali po nepotrebnem višje prispevke in mesečne akontacije davka. Če je v prvem letu stroškov za 4500 E, gre cela subvencija v prihodke že takrat. Zaradi preračuna dobička na letno raven lahko plačate za celo vrednost subvencije preveč prispevkov. V »ugodnih« okoliščinah (odprtje sp okrog začetka decembra) pa lahko celo postavite rekord: celo pri minimalnem dobičku iz rednega poslovanja boste plačevali maksimalne sploh dovoljene prispevke!

Zato priporočam metodo  »določenih stroškov«. Priporočljivo je glede na navedeno, da v prvem letu ne gre v prihodke več kot polovica subvencije, seveda pa vam ne bo škodila  raztegnitev nad24 mesecev.  Sami se odločite, katere stroške. Lahko na primer vse prispevke, ugodnejše pa samo PIZ ali še bolj samo ZZZS – se bo razmejevanje podaljšalo čez pogodbenih 24 mesecev. Najugodnejše je seveda razmejevanje stroškov AM – 5-10 let bo povsem v skladu s SRS.

Bom še na razpolago za nadaljnja pojasnila in teoretične utemeljitve – če ne tu, pa v Smetnjaku, čeprav upam, da mi bo Martin tokrat prizanesel, ker sem vse zapisal v skladu z Matjaževimi navedbami.

 

PS Za morebitne nepoučene: predhodno razpravo si lahko ogledate v Smetnjaku.

 

Mirno noč!

Bhakti - 12.04.2013 - 09:05

Daš vso subvencijo v prvo leto, predčasno zapreš s.p. in potem vračaš 1/24 za mesec Zavodu??

MR - 12.04.2013 - 09:56

Sem se vseeno odločila, da se priključim debati. Matjažev zapis je bil pravilen, bi pa opozorila še na eno stvar, ki jo prav tako lahko preverite pri revizorjih.

 

Glede na metodo (oz. "določene stroške") prenosa subvencije v prihodke je po mojem mnenju potrebno ravnati tudi po načelu "previdnosti" (zelo veliko krat uporabljena beseda pri revizorjih :)). Glede na način prenosa v prihodke se tudi ne sme pozabiti, da lahko pride do kršitve pogodbe in s tem do vračila določenega dela subvencije. Če izhajam iz vašega abstraktnega primera (vse takoj v prihodke), bi po načelu previdnosti morali izkazati (po mojem mnenju - nisem revizor!) tudi rezervacijo za morebitno vračilo.

 

Dajte razmišljat še v to smer in preverit. Kreativnost v okviru standardov ni nikoli odveč...

leo - 12.04.2013 - 10:36

Opažanje s strani :

"da lahko pride do kršitve pogodbe".

 

Kršitev je v primeru te subvencije prehud izraz. Za predčasno prekinitev pogodbe ni predvidena kazen, za razluiko od tiste "zaposli.me";  samo vrnitev sorazmernega dela celo brezobrestno, z odlogom najmanj 30 dni in baje se da dogovoriti celo za  vračilo po obrokih. Kaže na to, da dajalec subvencije računa na realno možnost predčasnih prekinitev. 

 

Zato je povsem na mestu opozorilo MR na SRS  načelo "previdnosti".