krpan in druščina postani član

Naslov teme: dohodnina in VDČ

2494  11.04.2013 - 08:44h / Dohodnina / Avtor: Bojan / 105 / 7

Zakonca, mož je bil v letu 2012 normalno zaposlen celo leto, prejel nekaj AH, žena je samo v novembru in decembru prejela po cca 250€ bruto AH, drugih prihodkov nima.

 

1. Jo lahko mož za celo leto uveljavlja kot VDČ, mora vpisati njegova lastna sredstva v rubriko Znesek prispevkov za preživljanje?

2. Žena ne bo dobila inf.izračuna. vloži sama in napiše, da jo mož vzdržuje celo leto?

3. Če je bolj ugodno, je lahko ona VDČ 11 mesecev, on pa 1 mesec pokoristi zase?

 

Hvala.

x.y. - 11.04.2013 - 08:55

če je žena od teh 250 plačala kaj dohodnine naj sama vloži da dobi davek nazaj, potem varijanta 3 po moje. Če pa ne pa 1.

Bojan - 11.04.2013 - 09:15

Ja, ženi je bila normalno odtegnjena dohodnina in pravilno obračunan AH.

 

Verjetno je najbolj prav, da jo mož navede za 10 mesecev, ker je v tem času bila dejansko brez dohodkov, za 2 meseca, ko pa je prejela AH, pa vloži sama in navede tudi, da za 10 mesecev jo kot VDČ koristi nekdo drug.

Prva Brina - 11.04.2013 - 10:47

Vse je prav, vprašanje pa je kako se vam v družinski proračun steče največ denarja. To pa ne bo šlo z ugibanjem temveč z vnosom različnih variant  konkretnih številk za vse tri družinske člane v program dohodnine, ki je tudi na tej strani zgoraj pod imenom Dohodnina 1-2-3.

LP

Zeleni Jurij - 11.04.2013 - 10:59

Tako kot pravi Prva Brina... ni več potrebno računati na roko - klik na Dohodnina 1-2-3, kjer najprej izpolnite izračun za moža, izračun daste v "primerjavo", nato pa klik na drugi izračun, kjer izpolnite podatke za ženo.

Pri tem pazite, da boste ustrezno (pravilno) izpolnili potrebne podatke:

- pri moževem izračunu izpolnite polje VDČ (status, obdobje vzdrževanja itd.)

- pri ženinem izračunu pa med osnovnimi podatki označite, da jo že nekdo drug uveljavlja kot VDČ (pravilno izpolnite obdobje).

 

Lep pozdrav

Bojan - 11.04.2013 - 11:03

Prva Brina, hvala, to vem, da je treba kombinirat in preračunavat variante ... zanima me predvsem, če je mogoče, da partner zakonca uveljavlja kot VDČ za celo leto, ne glede na to, da je partner 2 meseca nekaj zaslužil.

 

Otrok ni.

 

Se kam vpišejo sredstva, ki jih je zavezanec dobil z dvema AH in je naknadno sam vložil napoved ter tam navedel, da ga kot VDČ za celo leto uveljavlja nekdo drug?

 

Ali pa da zakonec z AH navede, da da kot VDČ uveljavlja nekdo drug za 11 mesecev, partner pa pa naveden VDČ (in tudi lastna sredstva, te AH?).

Zeleni Jurij - 11.04.2013 - 12:37

Kot VDČ se šteje (povzetek) zakonec, ki ni zaposlen, ne opravlja dejavnosti in njegovi prihodki ne presegajo posebne olajšave za VDČ (115. člen ZDoh-2)... Če žena izpolnjuje te pogoje, jo lahko mož uvelajvlja celo leto (torej se njegove davčna osnova zmanjša za znesek posebne olajšave za VDČ), vendar posledično žena izgubi splošno olajšavo in bo obdačena po 16% stopnji. Ker je pri AH davčna osnova 90% prihodka, akontacija pa 25%, bo dobila žena razliko nazaj.

 

Sredstva, ki jih je zavezanec (žena) dobila z dvema AH se vpišejo v ustrezno polje prihodkov v izračunu. Navedba, ali jo mož uveljavlja kot VDČ je pa stvar variant (ali jo uveljavlja celo leto, del leta, en mesec ... je stvar izračuna).


V vašem primeru, če bi mož padel v drugi (višji) dohodninski razred zaradi NEuveljavljanja žene kot VDČ, je smiselno, da jo uveljavlja in si s tem zmanjša davčno osnovo (posledično obdavčitev svojega dohodka). Žena pa bo dobila tisto razliko med plačanim 25% davka (med letom) in končno obdavčitvijo 16%.

 

Bojan - 11.04.2013 - 17:12

Torej če prav razumem; če je najugodnejši izračun tak, da mož ženo uveljavlja kot VDČ za 12 mesecev, žena pa za svoja dva AH (skupaj cca 500€ bruto) vloži svojo napoved, saj je ne dobi avtomatsko dobila in tam tudi označi, da jo uveljavlja partner (ter s tem ne uveljavlja olajšave zase), je to OK. Mož ženinih prihodkov ne vpisuje nikamor.