krpan in druščina postani član

Naslov teme: Strošek cestnin za službeni avto na zasebni poti

2407  08.04.2013 - 12:54h / Ostalo / Avtor: Felicity / 274 / 9

Delavci imajo službene avtomobile, pogodbeno dane tudi v zasebno uporabo (nad 500 km mesečno), plačujejo polno boniteto. Gorivo in vzdrževanje je strošek firme, boniteta je torej povišana za 25%.

 

Kako pa je s cestninami? Nesporno so tiste na službeni poti strošek firme, obračunane po potnem nalogu (kot običajno, ne glede na uporabo službenega/zasebnega avtomobila).

 

Kaj pa je s stroškom cestnine, ko je zaposlenec s tem službenim avtomobilom (za katerega plačuje boniteto) na zasebni poti? Nekako med njimi - pa tudi pri vodstvu družbe - prevladuje prepričanje, da so zaradi plačila polne bonitete kriti vsi stroški v zvezi z uporabo avtomobila (torej tudi vse cestnine), ne glede na razmejevanje, saj to ni potrebno ... jaz pa podlage za to ne vidim, računovodski um mi govori drugače.

 

Ima kdo kako izkušnjo na to temo? Ali celo kako pravno podlago? Odgovora na to namreč ne najdem nikjer - v dohodninski zakonodaji je pri bonitetah govora samo o strošku goriva, nikjer pa nič o razmejevanju drugih stroškov na poti. Povračila stroškov (pri neobdavčenih prejemkih) tudi ne govorijo nič o cestninah, te so dejansko bolj vezane na uporabo avtomobila, ne direktno na osebo, kot ostali stroški po PN ....

 

kako mnenje ali praksa?

 

 

Matjaž K - 08.04.2013 - 12:58

Vinjeta SLO: je vključena v boniteto za OMV

 

Ostale cestnine kot je npr. plačilo tunela v Avstriji na privatni vožnji na smučišče, ni vključena v boniteto za OMV => če se delavcu povrne tudi takšna cestnina, je to ekstra boniteta

Felicity - 08.04.2013 - 13:07

Hvala za odgovor, enakega mnenja sem tudi jaz, vendar od mene želijo utemeljitev.

Dodaten problem je še, ker vrhovno vodstvo podjetja (tuje lastništvo) zastopa stališče, da je to strošek firme, ker je tudi pri njih temu tako. Če hočem to spravitit v strošek firme, bi morala dodatno bonitetno obremeniti zaposlenca, to pa več ne bo šlo skozi. Trenutno jih zbiram na terjatvah do njega, ampak bo kmalu treba nekaj rešiti. Razmišljam tudi o "uradnem" vprašanju na DURS za mnenje, da bi dobila neko konkretnejšo razlago, ki bi jo lahko uporabila za podlago za terjatev.

Felicity - 08.04.2013 - 13:11

zadeva postaja vse bolj pereča, ker so zdaj več zaposlencev opremili s službenimi avtomobili in moram uveljaviti neko sistemsko rešitev oz. pravilo ... Logika narekuje ločevanje, res pa je, da doslej še ni nikjer izrecno navedeno, kako naj bo to urejeno (ali pač jaz tega nisem našla)

? - 08.04.2013 - 13:44

Moj  računovodski um mi govori enako kot Feli... - po tej logiki bi šel v stroške firme tudi trajekt med počitnicami na Antarktiko ali vsaj Island...

martina - 08.04.2013 - 14:58

Cestnina, parkirnina, ... pač ne spada pod "uporabo avtomobila", pa če smo še tako širokosrčni. 

Praksa: odvisno, kako (ne)upogljiv je računovodja.

Felicity - 08.04.2013 - 15:19

Hvala vsem za komentarje ...  in ja, jaz bi tudi kako križarjenje .... sicer sem pa računovodsko trmaste sorte :))

Matjaž K - 08.04.2013 - 15:57

Izsek iz: Pojasnilo DURS, št. 4200-68/2007, 22. 8. 2007 - Davčna obravnava stroškov, povezanih z uporabo službenega vozila za zasebne namene

 

ZDoh-2 torej v drugem odstavku 43. člena, kjer je določen način vrednotenja bonitete in vštevanja v davčno osnovo, za uporabo službenega motornega vozila v zasebne namene ne vključuje posebnih določb glede pokrivanja stroškov amortizacije, zavarovanja vozila, stroškov tekočega vzdrževanja in morebitnih drugih stroškov, ki se nanašajo na samo vozilo, in iz tega izhaja, da se za zneske teh stroškov znesek bonitete ne poveča. Ti stroški štejejo tudi kot davčno priznani odhodki (ne glede na število prevoženih kilometrov v zasebne namene), ker je izpolnjen pogoj, da so kot drugo izplačilo v zvezi z zaposlitvijo obdavčeni po zakonu, ki ureja dohodnino. ZDoh-2 pa vsebuje posebno določbo glede stroškov goriva. Če delodajalec zagotovi gorivo za zasebno rabo, se davčna osnova mesečno poveča za 25 %.

 

Dodajamo pa, da strošek cestnine ob uporabi službenega vozila za zasebne namene ni strošek, ki bi bil vezan na samo vozilo (kakor je to npr. strošek zavarovanja vozila), zato ni vključen v osnovi za obračun bonitete, ki je določena v višini 1,5 % nabavne vrednosti vozila mesečno. Če bi bil znesek vključen, bi moralo biti to v določbah drugega odstavka 43. člena ZDoh-2 posebej navedeno. Ker znesek morebitnih cestnin, ki jih plača delodajalec za zasebne namene delojemalca, ni vključen v osnovo za obračun bonitete za uporabo službenega vozila v zasebne namene, je treba od takšne bonitete dodatno obračunati in plačati dohodnino.

 

Izsek iz: Pojasnilo MF, št. 421-177/2008, 8. 7. 2008 - Davčna obravnava stroška za nakup vinjete

 

Glede na to, da je vinjeta vezana na vozilo menimo, da je strošek delodajalca za nakup vinjete že vključen v boniteto po drugem odstavku 43. člena ZDoh-2 (tj. v 1,5 % nabavne vrednosti vozila).

Felicity - 09.04.2013 - 11:11

Vsem komentatorjem hvala za sodelovanje, še posebej pa vam, g. MATJAŽ K. - SPECIALNA HVALA, fuuuuul  sem vesela vašega zadnjega odgovora in napotila na pojasnilo DURS - to je natančno to, kar potrebujem - s tem lahko zdaj tudi v odnosu do stranke dodatno utemeljim moje sicer že izraženo mnenje na to temo.

Matjaž K - 09.04.2013 - 16:34

:-)

 

lp