krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDPO ni več možno oddati na e-davkih

2255  30.03.2013 - 14:20h / DDPO / Avtor: MatejaT / 125 / 14

Objavljeno je bilo, da je DDPO in bilanco na Ajpesu moćno oddati celo do 2.4.2013, pa na e-davkih že danes, 30.3.2013 DDPO nikakor ni več možno oddati. Tudi po stotih poskusih dobim obvestilo:

Obrazca se ne more več oddati, ker na izbrani datum niste bili aktivni ali pa je že preteklo obdobje v katerem lahko oddajate obrazce.

Lahko kdo pomaga?

snežinka - 30.03.2013 - 14:59

Preveri, če imaš vpisane prave datume obdobja. Ravno sem oddala obračun za s.p. in je šlo normalno.

MatejaT - 30.03.2013 - 17:42

Hvala ti za odgovor. Obdobje je pravilno. Gre pa za v letu 2012 na novo ustanovljeno firmo, zato je obdobje poročanja od avgusta do konca leta 2012. Če sem vpisala od 1.1.2012 do 31.12.2012 je že program javil napako, ker je primerjal z datumom ustanovitve. Ko sem vpisala, da se DDPO poroča za obdobje od npr. 10.8.2012 - 31.12.2012, ga pa zavrača na e-davkih. Poskušam že ves dan, narediti pa moram še tri bilance. Zmešalo se mi bo. Na Dursu imajo obupne programerje ali povsem nesposobne tiste, ki jim naročajo, kako sprogramirati. Lani nismo mogli oddati poročila za družbo, ki se ji poslovno leto konča 29.2., ker so e-davki enako zavračali poročilo, da 29. ne obstaja!

Sedaj poskušam zbrisati DDPO v Silvester Peliasu in bi javila, da je bila družba ustanovljena 1.1.2012 in da poročam za čas od 1.1.2012 -31.12.2012 (kaj čmo, če imajo pa take super programerje), mi pa ne pusti zbrisati vnešenih podatkov, ker da so bili že oddani na e-davkih, ker sem že tolikokrat kreirala datoteko. Če jih bom poklicala, bodo rekli, da moram kupiti nov računalnik in narediti DDPO tam (in se delati, kot da je bila firma ustanovljena 1.1.), pa bo šlo. Enako kot imaš na Ajpesu lahko za eno pdjetje samo enega uporabnika in na njem samo en certifikat. Ni umetnost narediti bilanc in davčnih obračunov, umetnost se je prebiti preko vseh teh programerjev in certifikatov in pooblastil in to oddati! Pa to delam že leta in leta, da ne boste misili, da sem kakšen začetnik.

snežinka - 30.03.2013 - 17:50

Še nekaj mi je prišlo na misel, ker pravite, da je novo podjetje - preverite, če so vam sploh odprli pooblastilo za oddajo ddpo.

MatejaT - 30.03.2013 - 18:46

Preverila, vse do preklica. Našla sem tudi navodila, kako v ozadju pobrisati obrazec v Silvester Peliasu in se naredila še enega, tokrat sem se zlagala, da je za čas od 1.1.2012 - 31.12.2012 in potem tega poskusila oddati preko e-davkov. Enako, "Obrazca se ne more oddati, ker na izbrani datum niste bili aktivni ali pa je že poteklo obdobje, v katerem lahko oddajate obrazce."

Prosim za informacijo še koga, če lahko danes oddaja DDPO? Namesto da bi pripravljala druge bilance, se že ves dan borim z e-davki. Ko bi imela puško, bi jih par postrelila, pa bi drugo leto bolj pazili, kaj bi sprogramirali.

snežinka - 30.03.2013 - 18:57

Po tem, ko sem napisala prejšnji odogovor, sem oddala tudi en ddpo, šlo je brez problema. Oddajam pa iz Vascota, ne iz Silvestra.

Sama bi šla vseeno še enkrat preverit datume v poslovni register na Ajpesu, pa še vse kljukice in oznake na začetku obrazca ddpo. Druge ideje pa res več nimam. Mogoče edino še verzijo Silvestra pod Vizitka, zadnja je 5.0.0.4.

MatejaT - 30.03.2013 - 19:01

Hvala ti za prijaznost. So vsi datumi v redu. In kljukice tudi. To sem preverjala najprej. Čeprav bi, če bi bilo tu kaj narobe, to javil Silvester Pelias pri preverjanju. Pa je vse v redu, le uvoziti se dokumenta ne da na e-davkih.

snežinka - 30.03.2013 - 19:02

Mogoče še to: kadar sem imela probleme z edavki, sem vedno kot dokaz naredila print screen, takrat ko se je pojavil napis, zakaj nečesa ne morem oddati. To sem poslala po mailu na tehnično pomoč edavkov in ni bilo nikoli nobenih kazni ali drugih problemov glede prepozne oddaje. Vedno sem tudi dobila odgovor, ko so stvar uredili.

MatejaT - 30.03.2013 - 18:55

Poskusila sem tudi z izbiro Obračun po 52.členu ZDavP-2 - kot da res zamujam, čeprav ne. Pa tudi takega ne sprejme na e-davkih. Tudi za vsako možno kombinacijo sem izbrala (da se oddaja za koledarsko leto, da se oddaja za poslovno leto, ki ni enako koledarskemu in da se oddaja za prehodno obdobje) - čeprav točno vem, kaj to pomeni in da to ni prav, a kazen za neooddajo je velika, birokrati pa tako neumni, da jim ne moreš dokazati, da oddaja ni bila možna - pa je bil odgovor na e-davkih vedno enak. Da sem bila na omenjeni datum neaktivna ali da smo obdobje za oddajo zamudili. Tudi sistemski datum na računalniku sem pomaknila nazaj v enem od poskusov. Ker je rok za oddajo 2. april, je edina možnost, da imajo vpogled v moje stanovanje in da sem na določen dan res poležavala (bila neaktivna) in zato ne morem oddati Davka od dohodkov pravnih oseb. Se lahko toži družbo, ki programira za e-davke za mojih osem ur poskušanja oddajanja?

martina - 31.03.2013 - 07:38

a kazen za neooddajo je velika, birokrati pa tako neumni, da jim ne moreš dokazati, da oddaja ni bila možna -


no, dursu se res da marsikaj očitati, tegale pa le ne. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi naletela na neprijaznost in takojšnje ukrepanje ob (mojih) napakah. Pomanjkanje znanja, to že. Vem, da se najdejo tudi taki, na splošno pa je gonja proti zaposlenim res nepotrebna.

Za nenehno spreminjanje zakonov in slabe, včasih nelogične rešitve, niso oni prav nič kriivi.

MatejaT - 31.03.2013 - 09:51

Ja, se opravičujem. Ta stavek je bil preveč. Po celodnevni borbi z e-davki, ko so bile pred mano še zadnje tri bilance, jaz pa sem se namesto s tem ves dan borila z oddajo enega samega DDPO, sem izgubila živce. 

Sisteme sicer dobro obvladam in se na Durs ali Ajpes obrnem res šele v nemogočih situacijah, katerih pa še nikoli potem tudi oni niso mogli rešiti. 

pomoc - 31.03.2013 - 09:51

imel isti problem z oddajo - problem je da datum ustanovitve firme ni enak kot ga imajo oni zavedenega - jih poklical in so mi povedali pravi datum.

MatejaT - 31.03.2013 - 10:10

Hvala za nasvet! Ta mi je izgledal logičen, ker tako je ponavadi: neka druga napaka, ki sproži povsem napačno opozorilo. A imam skeniran Sklep o vpisu družbe v sodni register in je moj vnešeni datum točen. Rešitev bo torej tudi kot ponavadi: ko bodo na Dursu spet delali, bo potrebno ugotoviti, kateri (napačen) datum imajo oni in potem napačnega vpisati še pri nas in potem bo mogoče šlo. Vsaj upanje imam in lahko delam naprej. Hvala.

Daša - 31.03.2013 - 11:51

Poglej še, kakšen je datum vpisa v poslovni register na Ajpesu. Sem imela primer, ko je bil na Ajpesu kasnejši datum kot na sodišu in ko sem oddajala bilanco mi ravno tako ni šlo čez. Na DURS-u so imeli takšen datum kot na Ajpesu.

MatejaT - 31.03.2013 - 13:08

Hvala. Sem razvozlala programsko napako. Programerji so pri uvozu podatkov na e-davke v formulo kontrole vstavili, da program gleda datum vpisa v sodni register, namesto datuma ustanovitve družbe. Da se stvar še dodatno zaplete, javi napačno napako, da smo zamudili rok za oddajo, seveda in ne, da mu ta datum ni všeč.

Če ste pozorni, vidite na dokumentu vpisa v SRG tako datum vpisa, kot kasneje v dokumentu trikrat ponovljeni datum ustanovitve družbe. V Silvester Peliasu sprašujejo po datumu ustanovitve družbe. A če vpišete tega, oddaja ni možna. Vpisati je torej potrebno datum vpisa v sodni register.  

Če sem kot datum ustanovitve družbe v Silvester Peliasu torej vpisala datum vpisa v SRG, sem datoteko lahko uvozila na e-davkih. Čeprav tam (po uvozu in pred oddajo) pa potem program naredi pravilno kontrolo in javi, da je datum ustanovitve družbe napačen in da bodo podatki popravljeni glede na podatke na Dursu. A glavno da smo pretentali napačno kontrolo in DDPO uspeli oddati. Hvala vsem za sugestije!