krpan in druščina postani član

Naslov teme: UPOKOJENEC IN NOSILEC S.P

2132  26.03.2013 - 10:37h / Ostalo / Avtor: NELI / 87 / 5

Pred dvema letoma sem se upokojil in sem še nosilec s.p.Imam avtomehanično delavnico in  zaposlenega mehanika že 10.let ter hči 15.let,ki vodi nabavo,...Zdaj je pa na tem področju nov zakon,ki mi bo to preprečil še naprej tko kot do zdaj.Zanima me kaj točno prinaša ta zakon.Od sokrajana,ki je v podobni situaciji sem slišal,da je treba stvari rešiti do konca leta.A,morda veste kako je s tem?Na naši obrtnizbornici ne vejo še nič točno.Razen,da mora nosilec imeti strojno-mehanično 5.stopnjo ali mojstrski ispit.Ali pa,da ostanem nosilec jaz in prejemam pol pokojnine ,in si plačujem še nekaj prispevkov!

LP in hvala za odgovor

Prva Brina - 26.03.2013 - 12:35

Da, do konca leta je potrebno urediti stanje. Variant je več, ena je takšna kot ste opisali ( delno aktiviranje in zmanjšanje pokojnine), razmišljate lahko tudi o prenosu s.p. na hčerko. Za vse pa je potrebno narediti izračune, kaj se splača in kaj ne. Do dobrega računovodje bo treba, za OZS pa je skrajni čas, da ukinejo obvezno članstvo, če še tega ne vejo.

Lp

Mateja - 26.03.2013 - 17:04

Tudi sama sem imela podoben primer. Na obrtni zbornici sem dobila enak odgovor kot vi, ampak glede na to, da se tako zlahka ne dam, sem vzela v roke obrtni zakon, kjer lepo piše pod kakšnimi pogoji se da pridobit obrtno dovoljenje. Z obrtnim zakonom sem šla na zbornico ter vztrajala na mojem. Po enem mesecu sem dobila obrtno dovoljenje.  V kolikor želite več informacij mi zaupajte vaš e-mail in vam odgovorim.

 

NELI - 02.04.2013 - 14:20

Hvala za odgovore.Samo nekaj bi mogla obrtna zbornica pomagati sploh tistim,ki so 40.let živeli z njo in plačevali članstvo.Tako pa še sestanka za te zadeve ne skličejo,da nam bi pomagali najti najlažjo pot.

Ga.Mateja lahko vam zaupam svoj email in vas prosim še za več informacij,če ste tako prijazna.

neli120973@gmail.com.

Zanima me še samo to,če slučajno veste.Ali lahko ostane oče  nosilec s.p.,če je mehanik pri njem zaposlen že več kot 10let,jaz pa 15.let in imam samo poklicno srednjo šolo.Če veste slučajno.

Drugače pa sem v petek naročena pri svetovalki na obrtni zbornici in me prav zanima kako bomo lahko speljali zadevo!?

 

Hvala  za odgovor in lep dan

zima - 27.03.2013 - 08:47

Eno je, pod kakšnimi pogoji lahko pridobite obrtno dovoljenje (obrtni zakon), drugo pa je, kot omenja avtor, da je novi zakon (ZPIZ-2) posegel v upokojence sp-je, in le ti morajo do konca leta urediti status, kot zgoraj napisano (odjava sp, ali vsaj pol ponovno zavarovanje in zamrznitev pol pokojnine). In ta ZPIZ nima veze z obrtnim zakonom in dovoljenjem.

Breskvica80 - 07.10.2013 - 10:27

Tudi mi bomo imeli v kratkem ta problem. Kaj je boljše? Da se oče upokoji in ostane nosilec s.p. in ostanemo vsi zaposleni pri njem ali prenese s.p. na hčer ali sina. Glede na to, da se najboljše ne razumemo. Me pa zanima tudi to, kako pa je s prenosom lastništva na otroke? In h komu naj grem, da mi to razloži do potankosti? Za odgovore se vnaprej že zahvaljujem in želim lep dan!