krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali je akšna varianta, da si od stanovanja (ki smo ga od kupca dobili namesto poplačila) odbijamo DDV?

1984  20.03.2013 - 10:48h / DDV / Avtor: za razmislek / 84 / 1

Kupec nam ni mogel plačati in je plačilo kompenziral s stanovanjem. Stanovanje smo dobili, vendar si od njega ne moremo odbijati DDV. V kakšnem primeru bi si DDV lahko odbili (kaj bi bilo v primeru, da ga koristimo za lastne potrebe ali oddamo v najem)? Prosim za kakšen nasvet, saj bi nas odbijanje DDV rešilo.......

Martin Krpan - 20.03.2013 - 12:34

Sicer ne vem, kako ste glede na vaš zapis lahko podajali takšne zaključke ali kje ste iskali nasvete. Če bi bili naš član (glejte zgoraj povezave superdavki in DDVpoznavalec...) bi imeli "svetlejše" misli :).

 

Kakorkoli - če ste kupili stanovanje in gre po definiciji ZDDV-1 za novo stanovanje (od prve vselitve in/ali prve uporabe itd. še nista minili dve leti), definitivno uveljavite pravico do odbitka DDV, če je vaš (dokazljiv) namen, da želite oz. da boste navedeno stanovanje tudi prodali! če pa stestanovanje dali v najem npr. za bivanje fizični osebi itd., potem pa seveda ne smete uveljaviti pravice do odbitka DDV ... (in še kaj bi lahko zapisal, kaj se potem dogodoi ob različnih potencialnih opcijah ...).