krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV od prevoza potnikov izven SLO

1795  12.03.2013 - 19:06h / DDV / Avtor: Vincenc / 91 / 5

Prevoznik potnikov je opravil prevoz v Italijo. Stranki je zaračunal km do meje z Italijo z 8,5 % DDV, km od meje dalje po Italiji pa brez DDV. To je najbrž prav ampak tankal je na naši strani in odbijal celoten vstopni DDV. Ali je ravnal prav ali bi morda moral izračunavat odbitni delež DDV? Prosim za vaša mnenja.

Kmet - 12.03.2013 - 21:09

V konkretnem primeru gre za oproščene dobave s pravico do odbitka ddv, kar pomeni, da sicer opravite oproščeno storitev (izven SLO - izvoz storitve) in imate pravico do odbitka vstopnega DDV za opravljanje te dejavnosti, torej tudi od goriva. Sprašujem pa se kako bi bilo z računom od goriva, če bi natankal v Italiji, najbrž bi ga zavedel v bruto znesku kot strošek.

Matija - 13.03.2013 - 07:08

Po črki zakona bi moal za prevoz potnikov po Italiji obračunati njihov DDV (se pravi italijanskega), vstopni DDV od goriva, kupljenega v Italiji pa bi lahko uveljavljal od Italije.

Felicity - 13.03.2013 - 11:27

komentar na Matijev prispevek: po črki našega zakona to ne sledi. je pa za pobiranje davka po tujini odgovorna vsaka posamezna tuja država in po mojih izkušnjah (za prevoze potnikov po Nemčiji) te zahtevajo od prevoznikov, da prijavijo približne kilometre, ki jih bodo opravili po njihovi državi in na podlagi tega zaračunajo davek direktno prevozniku.

 

Za naš primer pa se strinjam s prvim odgovorom - zaradi obdavčitve po geografskem načelu gre pri prevozu potnikov izven Slovenije za oproščen promet s pravico do odbitka DDV (podoben izvoznemu prometu)

taja - 14.03.2013 - 08:50

Za nabavo gorivav Sloveniji lahko uveljavite pravico do odbitka DDV v celoti, tudi ko del goriva porabite v drugih državah članicah za opravljanje storitev v drugih državah članicah.

Matija - 13.03.2013 - 11:49

Nisem navajal države te črke zakona, je pa dejstvo, da če prevažate potnike po ozemlju neke druge države, morate upoštevati pač njihove zakone, pa tudi sankcionirani boste po njihovih predpisih...