krpan in druščina postani član

Naslov teme: kdo trdi, da normirci ne bodo mogli več uveljaviti 15% olajšave?

1494  27.02.2013 - 12:12h / Dohodnina / Avtor: ? / 68 / 3

113. člen (posebna osebna olajšava)       (1)  Rezidentu,  ki  samostojno  opravlja  specializiran  poklic  na  področju  kulturne dejavnosti in je vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi, se  prizna  zmanjšanje  davčne  osnove  od  dohodka  iz dejavnosti  v  višini  15%  prihodkov  letno,  do  zneska 25.000  eurov    njegovih  prihodkov  iz dejavnosti v letu, za katero se odmerja dohodnina.  

 

Saj velja za osnovo davka iz dejavnosti (kar je tudi cedularnim davek po novem) in ne za skupno letno dohodninsko osnovo ???

škarjica - 27.02.2013 - 12:47

Kolikor vem cel čas govorimo, da normirci (sp-ji) ne morejo koristit nobene olajšave, ker je davek dokončen. O kulturnikih, vpisanih, mislim da pri ministrstvu, je drugače...

a mam praw?

? - 27.02.2013 - 13:17

SPREMEMBE NA DAVČNEM PODROČJU – OLAJŠAVE IN NORMIRANI ODHODKI (vir: Artservis)   Pojasnilo DURS:  Tisti, ki bodo davčno osnovo ugotavljali na podlagi normiranih odhodkov, ne bodo mogli uveljavljati teh olajšav za zmanjševanje letne davčne osnove dohodka iz dejavnosti, saj gre za dohodke iz dejavnosti, ki bodo cedularno obdavčeni (dokončen davek)? in se ne bodo vštevali v letno dohodninsko osnovo. Vse omenjene olajšave pa so olajšave namenjene zmanjševanju dohodninske osnove.

Matjaž K - 28.02.2013 - 09:55

"Saj velja za osnovo davka iz dejavnosti (kar je tudi cedularnim davek po novem) in ne za skupno letno dohodninsko osnovo ???"

 

Ne drži.

 

DOHDEJ se lahko všteva v letno davčno osnovo (tj. če se uveljavljajo dejanski odhodki), lahko pa je obdavčen cedularno (če se uveljavljajo normirani odhodki).

 

113. člen je v razdelku, ki se nanaša na ugotavljanje letne davčne osnove - ta razdelek ne velja za cedularno obdvačitev. V razdelku ZDoh-2 o cedularni obdvačitvi pa ni določbe, ki bi normirancem omogočala uveljavljanje posebne osebne olajšave.