krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p./stroški "gospodinjstva/pojasnilo dursa 12.1.12

1381  22.02.2013 - 11:23h / Ostalo / Avtor: case13 / 192 / 10

Ali podjetniku, ki je kot FO 50% ali 100% lastnik hiše in ki ni  prenesel pisarne oziroma poslovnega prostora v OS , priznate t.i. stroške (telekom, elektrika ,internet,ogrevanje), ali pa jih po dav.obračunu izločate med davčno nepriznane???????????????

aaa - 22.02.2013 - 11:45

Zelo zanimivo tudi zame, čakam, če bo kdo odgovoril, podjetniki pravzaprav upravičeno zahtevajo,

da se jim ti stroški priznajo, durs pa je dal navodila, ki so milo rečena smešna. 

 

mm - 22.02.2013 - 12:15

Če ni med OS pol nimate pravice priznavati navedene stroške. Edino če imate narejen sklep o razdelitvi stroškov med gos. in podjetjem.

beli - 24.02.2013 - 07:46

Poglejte članek Slovenskega inštituta za revizijo, SIR*IUS , januar 2013, stran 174 do 178. Stroški so po tej razlagi priznani, tudi če poslovni prostor ni med OS zasebnika!

FRANJA - 24.02.2013 - 13:23

Ali lahko s.p. upošteva stroške svojega stanovanja, ki ga uporablja tudi za opravljanje dejavnosti?

 

To je vprašanje do katerega do letos ni bilo jasnega stališča saj so različni strokovnjaki podajali različna nasprotujoča si mnenja.  Po objavi članka Slovenskega inštituta za revizijo pa so stvari bolj jasne.

Celoten članek si lahko preberete na povezavi:  http://www.si-revizija.si/publikacije/sir-ius.php

 

Izsek iz omenjenega članka Slovenskega inštituta za revizijo:

»…2. Obravnavanje stroškov oziroma izdatkov, ki se nanašajo na sredstva, ki jih samostojni podjetnik posameznik ne obvladuje

Samostojni podjetnik posameznik med svojimi sredstvi v poslovnih knjigah ne izkazuje opredmetenih osnovnih sredstev, ki so v lasti njega kot fizične osebe (gospodinjstva) in se uporabljajo tako za zasebne kot poslovne namene, če jih ne obvladuje kot samostojni podjetnik (če jih obvladuje kot fizična oseba za zasebne namene). Kljub temu pa ostaja dejstvo, da taka sredstva uporablja tudi za svojo samostojno podjetniško dejavnost, vendar jih ne obvladuje.

V takem primeru samostojni podjetnik posameznik v skladu s SRS 39.22 sestavi pisni obračun stroškov, ki se nanašajo na uporabo zadevnega opredmetenega osnovnega sredstva (na primer ustrezni del stroškov kurjave, elektrike, vode, telefona, sprotnega in investicijskega vzdrževanja ipd.). Ker zadevni prostor uporablja za svojo dejavnost, pripozna v poslovnih knjigah vse navedene stroške, ki so povezani z doseganjem prihodkov, in tako upošteva računovodsko načelo vzročne povezanosti prihodkov z odhodki (matching principle). Obračun stroškov mora imeti naravo verodostojne knjigovodske listine in je podlaga za pripoznanje sorazmernih stroškov v poslovnih knjigah samostojnega podjetnika. Tako je tudi določeno v SRS 14.10, namreč, da se stroški materiala in storitev pripoznavajo na podlagi listin, ki dokazujejo, da so praviloma povezani z nastalimi gospodarskimi koristmi.

Izdatki vlaganj samostojnega podjetnika posameznika v opredmetena osnovna sredstva, ki jih obvladuje kot zasebna fizična oseba, vendar jih bo samostojni podjetnik posameznik kot podjetnik uporabljal tudi pri svoji dejavnosti in od njih prejemal gospodarske koristi v več letih (ter jih ne izkazuje kot opredmetena osnovna sredstva v poslovnih knjigah, ker zaradi neobvladovanja ne izpolnjujejo pogojev za izkazovanje med sredstvi), se računovodsko obravnavajo kot dolgoročne aktivne časovne razmejitve po SRS 2.4. Če samostojni podjetnik na podlagi vlaganj v zasebna sredstva fizične osebe pridobi pravico do uporabe teh sredstev za obdobje, daljše od enega leta, so tako izpolnjeni pogoji za pripoznanje dolgoročnih aktivnih časovnih razmejitev. Dolgoročne aktivne časovne razmejitve se prenašajo med stroške posameznega leta (se ne amortizirajo) v dobi koristnosti pravice do uporabe sredstev v tuji lasti….«

Je pa potrebno upoštevati tudi druge predpise, ki določajo pogoje za opravljanje dejavnosti v svojih prostorih.

Sem prilepila.Po pojasnilu SIR se lahko izkazujejo v poslovnih knjigah,po pojasnilu DURS pa niso davčno priznani.Ali to pomeni,da jih v IPI in BS lahko izkazujemo,v davčnem obračunu pa izločimo?

Kako razmišljate drugi?

Lp

cah - 24.02.2013 - 15:16

Franja že dosedaj so se lahko stroški izkazovali v poslovnih knjigah zasebnika, le da po pojasnilu durs-a niso davčno priznani. Mnenje odbora sekcije preizkušenih računovodij se nanaša zgolj na računovodsko obravnavanje, ne odgovori pa na bistveno vprašanje zakaj se v primeru, ko zasebnik ne obvladuje sredstev, stroški povezani s tem sredstvom ne morejo biti davčno priznati, še posebej ker njihovo nepriznavanje ni nikjer eksplicitno navedeno (zakon o davku od dohodkov pravnih oseb?)

Če menimo, da  njihovo stališče "drži vodo" in da se lahko uporabi tudi za davčne namene, ga uporabimo. Predvsem tam, kjer je mogoče stroške, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti, natančno razmejiti in določiti.

? - 24.02.2013 - 18:02

Franja, hvala za zelo koristno info!!

 

Cah, ker za tem pojasnilom "stoji" Slovenski inštitut za revizijo (kot pristojen za tolmačenje SRS), so s tem tudi vsi taki stroški davčno priznani po osnovnem pravilu : če ni izrecno drugače določeno v davčnih predpisih (ne:pojasnilih!!), veljajo tudi za davčne namene odhodki v skladu z računovodskimi pravili. lp

cah - 25.02.2013 - 07:32

Da daje Slovenski inštitut pojasnila k SRS ni dilema, vendar so uradna pojasnila in stališča objavljena v uradnem listu. V tem konkretnem primeru pa ima članek v reviji naslov: Na podlagi predstavljenih pravil računovodenja izdajamo naslednjo strokovno razlago: 1) MENIMO, da........

To je  strokovna razlaga tako kot je strokovna razlaga (čeravno navaja, da je pojasnilo usklajeno z Ministrstvom za finance) davčnega organa o priznavanju/nepriznavanju stroškov za davčne namene. Glede na to, da so obvezujoča le tista pojasnila zakonov/predpisov, ki jih daje tisti, ki sprejema zakone in se to tudi objavi, bo vsak davkoplačevalec to upošteval po "svoji vesti".

case13 - 25.02.2013 - 09:52

Jaz nimam dostopa do članka, sem pa hvaležna, da ste ga vsaj delno spravili v to debato.

Meni nič ne pomeni možnost vključitve teh stroškov v izkaz uspeha in bilanco stanja, ker po davčnem obračunu razen stroškov prispevkov podjetnika in članarin ter strokovne literature in pisarniškega materiala ostanem brez stroškov.

Mislim, da nas je več takih. Nisem podpornik neplačevanja davkov, ampak povečevanje dobička na račun nepriznavanja stroškov se mi zdi pa grozno nepošteno.

Zato sem spraševala kaj menite drugi in kaj boste naredili v praksi.

Lp

aaa - 25.02.2013 - 08:43

In zdaj naj mi kdo konkretno pove, poslovni prostor, kupljen med opravlajnjem dejavnosti na fizično osebo,

prenesen kot lokal nalsednje leto kot poslovna enota, se uporablja za dejavnost (za polovico vrednosti se plačuje najemnina , ker sta s partnerjem solastnika ), kaj bi naredili z vlaganji in samo amortizacijo teh sredstev ?

 

? - 25.02.2013 - 10:15

Slovenski inštitut  Na podlagi predstavljenih pravil računovodenja izdajamo naslednjo strokovno razlago

 

Meni to zadošča kot dokaz pravilnosti stroškov po računovodskih predpisih.

 

In ker zloglasno (iz trte izvito) pojasnilo dursa ni predpis, tako ne more spreminjati opredelitve stroškov po računovodskih predpisih (ni izrecno drugače določeno v davčnih predpisih!) . lp

 

Seveda pa se vsak odloča po "svoji vesti"  (ali korajži)  lp