krpan in druščina postani član

Naslov teme: reklama : reprezentanca z vidika DDPO - 50% priznanih stroškov

514  21.01.2013 - 11:12h / DDPO / Avtor: Marta / 144 / 3

spoštovani , kaj štejete kot reklamo in kaj kot reprezerntanco ... z vidikda DDPO ... da je le 50 % davčno priznano . Če smo nabavili darila manjših vrednosti , ki jih lahko delimo tako na raznih sejmih ( sicer smo jih kupili sedaj decembra ) kot sedaj ob novem letu.... majice, blokci, koledarji ipd

 

Berem namreč eno pojasnilo :

- da se v sladu z 31 člen ZDDPO 2, daila ob posl. stikih za. s poslov. partnerji ( tu navajajo vse potencialne kupce od pravnih do fizičnih oseb )  štejo kot strošek reprezentance ... torej za moje pojme je to 50 % davčlni priznianih stroškov.

-in nekeko drugo pojasnilo durs , sicer iz leta 2008 , da se darila  z reklamo vsebino -tudi z logom podjetja -  ki jih zavezanci kot  propagadni mat delijo na sejmih in otvoritvah , lahko  štejejo kot str. reklame in ne kot reprezentance. Tu bi  bil lahko str. priznan 100% ??

 

 

s trani DDV-ja mislim , glede na to , da so darila pod 20 € in da zadovoljujejo vsem trem pogojem, da si ga lahko dobijam in mi ga ni treba poračunavat.

Delam namreč bilanco in DDV in še mal "pucam" dileme iz decembra

martina - 21.01.2013 - 16:39

Za razmejitev reklame in reprezentance s stališča DDPO upoštevajte pojasnilo iz 2008. Pomemben vidik je, da se darila delijo na sejmih, otvoritvah, torej ne za vnaprej izbrane partnerje, in da so manjših vrednosti - tu sicer o meji ni govora, pri nas upoštevamo enakomejo kot za DDV.

Za pravico do odbitka vstopnega DDV velja meja 20 eur. Nekje med pojasnili so darila, ki se jih da pojesti in popiti (bonboniere, buteljke), določena kor reprezentanca v ožjem pomenu, torej ne kot darilo, in so zato brez odbitka DDV.

sam - 22.01.2013 - 10:40

eno dobro tolmačenje nekega svetovalca - REKLAMA JE DOSTOPNA VSEM, reprezentanca pa je namenjena določenim. In na sejmu je dostopna vsem !!!

zaspanka - 22.01.2013 - 17:22

V Davčnem biltenu št. 10/00 so reklamni stroški definirani kot stroški, ki se nanšajo na javno obveščanje zavezanca, dogovorjeni so s pogodbo, temeljijo na protistoritvi poslovnega partnerja, ki opravlja reklamo za zavezanca, in prinašajo doprinos k poslovnemu rezultatu zavezanca. Dajanje daril z logotipom poslovnim partnerjem je v ZDDPO-2 opredeljeno kot strošek reprezentance.