krpan in druščina postani član

Naslov teme: prevoz

272  12.01.2013 - 11:36h / DDV / Avtor: Viki / 64 / 1

Za slovensekga naročnika se opravi prevoz po SLO, račun pa se izstavi v Nemčijo zavezancu z ID številko. Kako imajo oni to med seboj urejeno, ne vem, so pa lastniško povezani. Račun se izstavi brez DDV - 25. člen - poroča se ga v RP-O, (oni naredijo samoobdavčitev) - tako razumem pravila DDV pri prevozih. Ali je še kakšna druga možnost, pa da bi bilo treba izstaviti račun s slovenskim ddv-jem? Ali je pravilno tako, kot se dela.

Martin Krpan - 12.01.2013 - 18:52

Odgovarjam po naročilu "Ruže" iz klepetalnice, ki pravi, da vam moram na koncu odgovora ponudit še reklamno akcijo "vinjeta" :).

 

Tako, kot ste zapisali, je korektno. Lastniška povezanost med izvajalcem in naročnikom storitve je v tej smeri brezpredmetna. Bodite le pozorni, da ste dolžni od 01.01.2013 na takšne račune zapisati tudi "tekst" - OBRNJENA DAVČNA OBVEZNOST (glejte spremenjena določila 82. člena ZDDV-1)

 

Mogoče še samo ena posebnost - "podvarianta" - če bi opravljali za vašega DE prevoz blaga v povezavi z izvozom blaga iz Unije, je še vedno na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 kraj opravljanja storitve v Nemčiji. Ker pa je v Nemčiji ta transakcija oproščena plačila DDV, tovrstne transakcije ne poročate v rekapitualcijskem poročilu.

 

P.S. Po naročilu Ruže še reklamno sporočilo:

  • če še niste član superdavkov, vam priporočamo vstop na pravo slovensko davčno atocesto. V primeru plačila članarine do konca januarja boste brezplačno (Ruža pravi - "koruptivno" :)) prejeli letno vinjeto za slovensko avtocestno omrežje. Več o informaciji na http://www.superdavki.com/register.php
  • Ruža je na hece, reklamna akcija pa je resnična :).