krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpoved delavcu

220  10.01.2013 - 11:34h / Ostalo / Avtor: MARina / 90 / 8

Imate kakšne izkušnje z odpovedjo delovnega razmerja delavcu, ki npr. krši prepoved pitja alkohola med delovnim časom, piše ure prisotnosti medtem ko je na pijači.

Sedaj sicer brskam po zakonu, pa je tam naveden le disciplinski postopek, ki pa ne napotuje na prekinitev del.razmerja.

Radi bi se razšli brez kakih večjih stroškov in tožb.

 

 

Klepetalka - 10.01.2013 - 11:42

Povabite delavca na razgovor in ga skušajte prepričati, da vam poda sporazumno odpoved delovnega razmerja. Verjetno pa imate tudi v pogodbi zapisano, da lahko v primeru kršenja pogodbe s strani delavca enostransko prekinete delovno razmerje, samo vse pač morate ustrezno dokazovat. Ja, pri nas ni tako enostavno kot v sosednji Avstriji...

Lp,

škarjica - 10.01.2013 - 12:46

 

IMATE IZJAVO O VARNOSTI?

 

16. Kakšen naj bi bil v praksi interni akt za ugotavljanje dela pod vplivom alkohola, drog ali prepovedanih substanc, ki bo verodostojen tudi v samem postopku odpovedi delovnega razmerja?

Določba 51. člena ZVZD-1 ureja prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc dela z namenom varovanja (življenja in zdravja) delavca ( in sodelavcev). Prvi odstavek 51. člena določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Tretji odstavek 51. člena pa določa, da delodajalec ugotavlja stanje iz prvega odstavka po postopku in na način določenima z internim aktom delodajalca.

Vsebina internega akta je prepuščena delodajalcu, zakon napotuje le na ureditev postopka in načina ugotavljanja stanja pod vplivom prepovedanih substanc. Namen določbe ni v urejanju disciplinskega postopka ali podlag za tak postopek zaradi morebitnih kršitev pogodbe o zaposlitvi.

MARina - 10.01.2013 - 13:23

hvala, ja napaka na naši strani je, da niamom sprejetega nekega pravilnika o kršenju. Ko se je prvič pojavilo pitje, smo delavce ustno obvestili, da je to prepovedano. Ni zaleglo. Vsem smo poslali v podpis dopis z vsemi zakonskimi prepovedmi, a smo bili tako naivni, da mo mislili, da bo to zadostovalo. Očitno bomo morali sedaj najprej sprejeti nek disciplinski pravilnik, saj nimamo določenega ukrepanja.

00 - 10.01.2013 - 13:33

Če sem malo zloben - morate paziti, da ne bo akt kot bumerang priletel nazaj - ko bo dotični delavec zasačil direktorja, kako v pisarni pijucka s poslovnim partnerjem...

MARina - 10.01.2013 - 13:41

Vi kar. Veste, pri nas se pravil najprej drži direktor. Do sedaj smo naivno mislili, da zgledi vlečejo. Ampak v to smer očitno nočejo

tečka - 11.01.2013 - 07:20

Poglejte določbe zakona o delovnih razmerjih od 80. člena dalje. V vašem primeru verjetno gre za kršenje pogodbenih obveznosti, kar je krivdni razlog za odpoved. Postopek ni tako zapleten kot mislijo nekateri. Je pa potrebno paziti, da ne pride do napake v samem postopku.

Opa Zovalec - 11.01.2013 - 09:33

Točno tako. Predlagam, da delavca najprej pisno pozovete da preneha kršiti navodila delodajlca oz. obveznosti iz delovnega razmerja (1. odstavek 83. člena ZDR). Omogočite mu zagovor, po možnosti s pričo (ali več). Priča naj bo nekdo, ki mu kolektiv zaupa, saj sindikata verjetno nimate. "Za ziher" napišite zapis o rzgovoru in ga ponudite delavcu v podpis. Če ga ne bo hotel podpisati, nič hudega, naredite samo zaznambo. Podpiše ga naj tisti, ki je razgovor vodil (diorektor?) in priča (lahko jih je več...).

 

Ponovitev kršitve v roku enega leta je zadosten razlog za odpust iz poslovnih razlogov... (berite ZDR).

 

POZOR: postopka nikakor ne imenujte "disciplinski", te besede se izogibajte "kot hudič križa". Po ZDR disciplinski postopek ne sme privesti do prekinitve delovnega razmerja!

 

Kot pravi tečka: pomembno je, da greste po korakih in nanačin, predpisan v ZDR. Delovno sodišče se z vsebino praviloma ne ukvarja, zanima jih zgolj forma.

MARina - 11.01.2013 - 11:50

Hvala vsem za nasvete