krpan in druščina postani član

Naslov teme: avtorski honorarji nerezidentom po ZPIZ-2

55  03.01.2013 - 16:02h / Drugi davki in takse / Avtor: IU / 84 / 2

Glede na 18. člen ZPIZ-2 in glede na obvestilo na edavkih je razvidno, da se bo prispevek 8,85% od 01.01.2013 plačeval tudi za izplačila avtorskih honorarjev nerezidentom za delo, ki je bilo opravljeno zunaj Slovenije. Za dohodninske namene ti prejemniki izpolnijo KIDO 3 in se jim ob izplačilu odvede dohodnino po znižani stopnji. Ta prispevek pa bo treba plačati v polni višini, prejemnik pa ne more plačila tega prispevka uveljavljati kot znižanje prispevkov v svoji državi, niti v naši državi ni deležen koristi iz naslova plačanega prispevka, torej gre le za dodatno obdavčitev.

Gre za netransparentno obdavčitev v primeru izplačila AH nerezidentu, posledično se zmajšuje konkurenčnost slovenskega podjetja.

Pridem na vaš seminar in upam, da bomo z vašo pomočjo lahko poslali MF kakšen predlog na to temo. (znižanje prispevkov podobno kot je opcija za znižanje dohodnine po KIDO obrazcih)

 

 

Ali je to prispevek za poškodbe pri delu, njegov neto se bo zmanjšal

Matjaž K - 05.01.2013 - 16:59

" Ta prispevek pa bo treba plačati v polni višini, prejemnik pa ne more plačila tega prispevka uveljavljati kot znižanje prispevkov v svoji državi, niti v naši državi ni deležen koristi iz naslova plačanega prispevka, torej gre le za dodatno obdavčitev."

Ne da bi se spuščal v debato "je PIZ prispevek potreben/ni potreben":

8,85% je "na bruto" tj. v breme izplačevalca, zato ni nobene ekonomske in pravne logike, da bi se lahko pogovarjali o tem, da bi ga prejemnik dohodka uveljavljal kot odbitno postavko pri svoji davčni osnovi.

Pa še to: davki so davki, prisepvki pa prispevki. "Davčn ekonvencije"  ne urejajo prispevkov.

Elka - 21.01.2013 - 07:33

Kdaj pa je bil ta obvestilo na edavkih?