krpan in druščina postani član

Naslov teme: prefakturiranje DHL DDV??? NUJNO!!!

6410  21.12.2012 - 09:58h / DDV / Avtor: majk / 199 / 3

Dobili smo račun DHL express in sicer za hitro pošto Ljubljana - Kiev (storitev pošiljanja, račun je bil brez DDVja). Ta račun bi radi prefakturirali. Oz mi bi izdali račun naprej za to storitev.

Ali potem mi tudi ne zaračunamo naprej DDVja ? In po katerem členu to obvelja.

Hvala za odgovor že v naprej.

Martin Krpan - 21.12.2012 - 10:10

PRVIČ

 

Priporočam branje Bontona (glejte zgoraj v sivem polju :))

 

DRUGIČ

 

Petra se vozi. Koliko goriva porabi? Ste razumeli moje vprašanje? Tako tudi jaz nisem razumel vašega, ker je absolutno nepopolno :)))

 

TRETJIČ

 

Za "nujno" priporočam, da stopite na pravo in edino slovensko davčno avtocesto - t.j. superdavke. Če še niste naš član, lahko brezplačno prejmete v tem prazničnem času ob vplačilu članarine še LETNO VINJETO za slovensko avtocestno omrežje. Več  o tem na http://www.superdavki.com/register.php

 

ČETRTIČ

 

Lepe praznike.

 

PETIČ ("naj vam bo" :))

 

Nekaj teoretično možnih odgovorov :))) - če gre za prevoz blaga iz Unije v tretjo državo (Ukrajino?):

- naročnik je slovenski davčni zavezanec (njemu, kot pravite "prefakturirate" :) - potem se sklicujete na transakcijo, oproščeno plačila DDV na podlagi točke e) prvega odstavka 52. člena ZDDV-1;

- naročnik je davčni zavezanec iz druge države članice ali tretje države (njemu, kot pravite "prefakturirate" :) - potem se sklicujete prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 (obrnjeno davčno breme - vi slovenskega DDV ne obračunate);

- .... (itd. itd. itd. - so še možne druge variante glede na to, kdo je naročnik storitve, kakšna storitev je bila izvedena itd.).

 

ŠESTIČ

 

Koga pa še brigajo davki, ker bo danes konec sveta :).

majk - 21.12.2012 - 11:18

Hvala za odgovor.

Bolj podrobno :

DHL nam je izstavil račun (brez ddvja) za  storitev hitre pošte - pošiljka iz slovenije v Kijev. Smo slov.davčni zavezanec.

Mi bi radi ta račun zaračunali naprej oz prefakturirali in sicer bi izstavili račun slov. davčnemu zavezancu, verjetno izstavimo brez ddv, kateri člen ?

Martin Krpan - 21.12.2012 - 14:58

Saj, odgovor sem vam že zapisal. DHL vam je to (sem skoraj prepričan, če je šlo za pošiljko blaga) zaračunal storitev kot oproščeno plačila DDV po 52. členu ZDDV-1. In če boste vi to zaračunali naprej drugemu SLO DZ, potem ravnate identično - oprostitev (ker je kraj transakcije v SLO :)). Sem vam zapisal že pri prejšnjem odgovoru, če niste zaznali.

 

Lepe praznike. Katere vam lahko polepšajo le še ... superdavki :).