krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prihodek od premoženja

6402  20.12.2012 - 14:58h / Ostalo / Avtor: aaa / 90 / 1

Prosim za nujni odgovor, ali se nepremičnina, pridobljena med opravljanjem dejavnosti, nakanadno zavedena

v register po cenitvi, šteje za prihodek s.p.ja ali ne ? Sto krat hvala. 

FRANJA - 20.12.2012 - 22:58

  • WWW.DURS.GOV.SI/
  • DOHODEK IZ DEJAVNOSTI/
  • PRENOS POSLOVNEGA PROSTORA IZ GOSPODINJSTVA V PODJETJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA

 


PRENOS POSLOVNEGA PROSTORA IZ GOSPODINJSTVA V PODJETJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA


Pojasnilo DURS, št. 4212-36/2008, 1. 8. 2008


Pod Ad 1)


V primeru, da zavezanec poslovnega prostora nima vpisanega v poslovnih knjigah, kot odhodek ne more uveljavljati znesek obračunane amortizacije.


V kolikor bo zavezanec poslovni prostor vključili v poslovne knjige po začetku opravljanja dejavnosti, poslovni prostor pa je pridobil oziroma zgradil v času opravljanja dejavnosti, se prenos osnovnega sredstva obravnava kot brezplačno pridobljeno sredstvo, strošek amortizacije pa se prizna kot odhodek pod pogojem, da so za znesek obračunane amortizacije povečani dolgoročno odloženi prihodki.


V kolikor je zavezanec ob začetku opravljanja dejavnosti vključil v poslovne knjige tudi poslovni prostor, lahko pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti uveljavlja kot odhodek znesek obračunane amortizacije. Prav tako, lahko kot odhodek upošteva znesek obračunane amortizacije, če je poslovni prostor vključil v poslovne knjige po začetku opravljanja dejavnosti, vendar pod pogojem, da je bil poslovni prostor pridobljen oziroma zgrajen pred začetkom opravljanja dejavnosti.


Zakon o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 10/08) v 50. členu določa davčno obravnavo prihodkov in odhodkov, nastalih v zvezi s prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom. V prvem odstavku tega člena je določeno splošno pravilo, da se za odtujitev oziroma pridobitev sredstev štejejo tudi prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom, razen prenosov denarnih sredstev. Drugi odstavek tega člena pa določa, da se stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje šteje za prihodek na način, kot je določeno v računovodskih standardih za brezplačno pridobljena sredstva.


Iz navedenega izhaja, da se prenosi osnovnih sredstev iz gospodinjstva v podjetje obravnavajo kot brezplačno pridobljena sredstva, kjer se upoštevajo pravila splošnih Slovenskih računovodskih standardov – SRS (2006), (Uradni list RS, št. 118/05).


Po SRS (2006) se brezplačno pridobljena sredstva vštevajo med dolgoročne odložene prihodke in se porabljajo skladno z obračunano amortizacijo.


Tako se strošek amortizacije osnovnih sredstev prizna kot odhodek le, če so za znesek obračunane amortizacije povečani dolgoročno odloženi prihodki, kar pomeni, da ni učinkov na davčno osnovo.

Upam,da to pojasnilo DURS-a še velja.V vsej poplavi novosti v zakonodaji sem se kar malo izgubila.

Lp