krpan in druščina postani član

Naslov teme: prispevki prokurista?

6400  20.12.2012 - 14:31h / Ostalo / Avtor: maja / 110 / 5

enoosebni d.o.o. bi spremenil ustanovitveni akt- dodal bi prokurista in potem bi se ta 100% lastnik zaposlil na podlagi 01. Prokurist bi bila žena, ki ni zaposlena. Ali bi morala zaradi tega potem ona sama plačevati kakšne prispevke npr za zdravstvo ? Izplačil iz podjetja za njo ne bi bilo, ker bi rezultat podjetja tega tako ne dopuščal.  Kako je s tem do 31.12. in kako bo po 1.1. 2013?  hvala in lp

FRANJA - 20.12.2012 - 23:33

Dokler je 100% lastnik družbe ne more biti zavarovan na podlagi 001-del.razmerje .

LP

maja - 20.12.2012 - 23:56

Glede na pojasnilo, ki sem ga dobila na ZZZS vaš odgovor ne bo OK. Tam so dejali že v poletnih mesecih, ko sem spraševala, da rešiš zadevo s prokuristom, mora pa biti vpisan v aktu in to moraš tam dokazati in se lahko zaposli na podlagi 01.

lp

tina - 21.12.2012 - 05:51

PREBERITE SI TOLE (zpiz-1) ENOOSEBNE ( 100 %) lastnik poslovodna oseba in večosebne družbe

 "V primerih enoosebnih kapitalskih družb, ko je ustanovitelj (edini družbenik) hkrati tudi poslovodna oseba, bi ta zastopal družbo tudi v primeru sklenitve delovnega razmerja. Če bi sklenil delovno razmerje sam, bi bil hkrati delojemalec in zastopnik delodajalca. Kot zastopnik delodajalca bi si moral organizirati delovni proces, se nadzorovati in si dajati navodila za delo, si zagotavljati delo in izplačilo plače ter v primeru neizvrševanja svojih obveznosti bodisi kot delavca bodisi kot delodajalca sprejeti ustrezne ukrepe (izredna odpoved) in uveljaviti sodno varstvo svojih pravic.

Vse navedene predpostavke in zakonski pogoji veljajo tudi ob uporabi 3. odstavka 18. člena ZDR, po katerem v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi s poslovodno osebo pri pravni osebi v imenu delodajalca nastopa organ, določen z zakonom, aktom o ustanovitvi ali statutom, če le-tega ni, pa lastnik. Določba pomeni, da je ZDR predpostavil obstoj dveh ločenih pogodbenih strank z nasprotnimi interesi, od katerih je vsaka sposobna izvrševati svoje pravice in obveznosti (pravna oseba po svojem zakonitem zastopniku). Pogoji za sklenitev delovnega razmerja v smislu 4. člena ZDR v enoosebni družbi tako niso podani, saj ista fizična oseba kot delojemalec in predstavnik delodajalca ne more predstavljati dveh pogodbenih strank z nasprotnimi interesi in sočasno ne more izvrševati zakonsko določenih pravic in obveznosti obeh nasprotnih pogodbenih strank iz delovnega razmerja. So pa ti pogoji podani v večosebnih družbah, kjer v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi s poslovodno osebo družbo zastopa bodisi predstavnik organa (če jih družba v skladu s svojimi akti ima) ali eden od drugih družbenikov."

cah - 21.12.2012 - 08:24

Kdo bo pa poslovodja? Če lastnik ostane poslovodja, je popolnoma vseeno, če doda prokurista. Še vedno mora biti zavarovan kot poslovodna oseba/lastnik in ne 001.

00 - 21.12.2012 - 11:06

Kot pravi cah.

 

Edina rešitev, da je poslovodja (ne prokurist) druga oseba, pri čemer ni treba, da je zaposlen.

Lahko je babica po poslovodski pogodbi brez plačila ali s simboličnim 1 evrom mesečno.