krpan in druščina postani član

Naslov teme: obvezni prispevki tudi od prehrane in prevoza??

6337  18.12.2012 - 11:50h / Drugi davki in takse / Avtor: tatra / 104 / 6

V ZPIZ-2 UR.l.96/14.12.2012  piše v 144. členu glede OSNOV ZA PLAČILO PRISPEVKOV za osebe v delovnem razmerju sledeče: "(1) Osnova za plačilo prispevkov za zavarovance iz 14. člena tega zakona je plača oziroma nadomestilo plače ter vsi drugi prejemki na podlagi delovnega razmerja, vključno z bonitetami ter povračili stroškov v zvezi z delom, izplačanimi v denarju, bonih ali v naravi."

Ali prav razumem, da to pomeni, da se bo v osnovo za obračun prispevkov po novem vkjučil tudi zensek prevoza na delo in prehrano med delom? Pa potne stroške? 

Če je res, kdaj  začne to veljati?

Matjaž K - 18.12.2012 - 12:00

Eto - se že širi panika iz pri Financah objavljenega prispevka, da so vsa povračila "komplet oprispevkana."

 

To ne drži.

 

Upoštevati je treba ne samo prvi odstavek 144. člena ZPIZ-2, temveč tudi tretji odstavek 144. člena ZPIZ-2.

 

144. člen

(osnove za osebe v delovnem razmerju)

    (1) Osnova za plačilo prispevkov za zavarovance iz 14. člena tega zakona je plača oziroma nadomestilo plače ter vsi drugi prejemki na podlagi delovnega razmerja, vključno z bonitetami ter povračili stroškov v zvezi z delom, izplačanimi v denarju, bonih ali v naravi.

    (2) Za zavarovance iz tretjega odstavka 14. člena tega zakona se za plačo iz prejšnjega odstavka šteje plača, ki bi bila prejeta za enako delo v Republiki Sloveniji.

    (3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se prispevki plačujejo od:

     - zneska jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, solidarnostne pomoči, povračil stroškov, zneska bonitet in zneska odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, od katerega se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, plačuje dohodnina; op. tj. po vsebini gre za pri bonitetah in povračilih stroškov za enako ureditev, kot jo je prej določal ZPSV v 3. členu (prispevki samo od tistega dela bonitet in povračil stroškov, ki se vštevajo v davčno osnovo za dohodnino);

     [...]

 

 

tatra - 18.12.2012 - 13:16

Hvala za pojasnilo, Matjaž. Se opravičujem, da sem tako šlampasto brala.

 

Ali bodo s 1.1.13 sploh kake spremembe glede obračuna prispevkov od dohodkov iz delovnega razmerja?

Lp Petra

ZPIZ-2 - 19.12.2012 - 18:59

sprememba je pri plačilu prispevkov od odpravnin zaradi prenehanja delovnega razmerja zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi - od teh se sedaj prispevki neplačajo, po ZPIZ-2 je pa osnova za prispevke enaka osnovi za dohodnino....l

Opa Zovalec - 18.12.2012 - 12:30

Eni smo bolj "kratke pameti", pa tako komplicirane latovščine ne dojemamo povsem oz. dovolj hitro, pa bom vprašal po domače: Ali si to lahko razlagam tako, da povračila stroškov (dnevnice, kilometrine, prevoz na delo, regres za malico) obračunana in izplačana do višine, določena z vladno uredbo (saj vesete, katero mislim - tisto z dolgim nazivom) niso obdavčena, pa če si povsem brezpravni delavec ali pa prekleti zatiralski kapitalist, ki si ne zalužiš niti plače...

123 - 19.12.2012 - 06:34

Tako je :)

Matjaž K - 19.12.2012 - 11:01

Vaša "domača" definicija je pravilna (tudi sam se mučim z prevajanjem latovščine v čim bolj kratke "domače" definicije, pri čemer moram kot strokovnjak najprej "udariti" vmesno fazo tj. določba predpisa -pomembni deli "boldani" + komentar, zaključno pa povzetek v obliki "domače" definicije).

 

lp